12 °C Budapest

Így csapolják meg a kártyádat az ATM-nél: ritka fotók kerültek elő

2014. február 20. 05:37

Érdekes, ritkán látható képeket tett közzé a napokban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A fotókon az látszik, amint két férfi egy másolóeszközt helyez fel újpesti bankjegykiadó automatákra. Ahogy a nagykönyvben meg van írva: pillanatragasztóval, fényes nappal, minden különösebb álcázás nélkül.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitánysága "készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel történt visszaélés" gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

A BRFK tájékoztatása szerint - a rendelkezésre álló adatok alapján -  ismeretlen tettesek tavaly október és december között Budapest IV. kerület területén több pénzkiadó automatán másolóeszközt helyeztek el, ezzel megszerezve a bankkártyák mágnescsík adatait és a hozzájuk tartozó PIN kódot.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Biztos, hogy a jó bankkártyát használod? Erre figyelj a választásnál- KATTINTS!

Ki látta őket?
A BRFK kéri, hogy aki a képen látható személyeket felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-1-231-3400/140-es telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 "Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.


Mégis, mit ragasztgatnak ott?

Bár Magyarországon nem találkozni gyakran hasonló csalási kísérlettel, alapvetően háromféle módszerrel lehet trükközni a bankjegykiadó automatánál - tudta meg a Pénzcentrum.hu az ATM-eket üzemeltető TrezEx Zrt. szakértőjétől. Az - olcsósága miatt - leggyakoribb módszer az úgynevezett libanoni hurok (először Libanonból származó bűnözők alkalmazták a módszert, valószínűleg innen eredeztethető a fantázianév). Ezt a szalagos eszköz az ATM bemeneti nyílására felhelyezve meggátolja a kártyát abban, hogy bejusson az automatába. Az ügyfél tudomásul veszi, hogy kártyáját "beszippantotta" a gép, így helyette a bűnöző kapja meg a plasztikot, és tudja használni azt például PIN-kód nélküli netes vásárlásra.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


A másik gyakori eset az, amikor a pénzkiadó nyílást preparálják az elkövetők, így az nem adja ki a felvett összeget (pontosabban kiadja, csak nem a jogosult felvevőnek, hanem kicsit később, a közelből figyelő csalóknak).

A TrezEx szakértője elmondta: a rendőrségi közlés arra utalhat, hogy az újpesti bűncselekményeknél egy harmadik módszert alkalmaztak: olyan olvasó-eszközt helyeztek fel a készülékre, amivel bizonyos adatokat megszerezhettek a mágnescsíkos kártyákról (tehát a bankkártyát visszakapta az ügyfél). Ebben az esetben a bűnözők készítenek egy klón-kártyát, ami az eredeti mágnescsík adatait tartalmazza, így tudják azt használni. Ilyen eszközt sokszor nem is az ATM-re, hanem a kártyával nyitható ajtókra (ilyenekkel találkozhatunk a bankok előterében) szerelnek fel.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Fontos azonban tudni, hogy ha olyan bankkártyánk van, amelyen mágnescsík ÉS chip is van, akkor az utóbbi veszély nem fenyeget. A chip ugyanis egy rendkívül biztonságos eszköz, és adatainkat alapesetben ez tárolja. Magyarországon 2011-től már nem lehet olyan kártyát kibocsátani, amelyiken nincs chip, a forgalomban lévő kártyákat pedig záros határidőn belül le kell cserélni.

Néhány jótanács a biztonságos bankkártyahasználathoz

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!

A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!

Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Neked is lehet luxusnyugdíjad: mutatjuk a titkot - KATTINTS!

Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.

Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06