14 °C Budapest

Így csapolják meg a kártyádat az ATM-nél: ritka fotók kerültek elő

2014. február 20. 05:37

Érdekes, ritkán látható képeket tett közzé a napokban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A fotókon az látszik, amint két férfi egy másolóeszközt helyez fel újpesti bankjegykiadó automatákra. Ahogy a nagykönyvben meg van írva: pillanatragasztóval, fényes nappal, minden különösebb álcázás nélkül.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitánysága "készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel történt visszaélés" gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

A BRFK tájékoztatása szerint - a rendelkezésre álló adatok alapján -  ismeretlen tettesek tavaly október és december között Budapest IV. kerület területén több pénzkiadó automatán másolóeszközt helyeztek el, ezzel megszerezve a bankkártyák mágnescsík adatait és a hozzájuk tartozó PIN kódot.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Biztos, hogy a jó bankkártyát használod? Erre figyelj a választásnál- KATTINTS!

Ki látta őket?
A BRFK kéri, hogy aki a képen látható személyeket felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-1-231-3400/140-es telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 "Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.


Mégis, mit ragasztgatnak ott?

Bár Magyarországon nem találkozni gyakran hasonló csalási kísérlettel, alapvetően háromféle módszerrel lehet trükközni a bankjegykiadó automatánál - tudta meg a Pénzcentrum.hu az ATM-eket üzemeltető TrezEx Zrt. szakértőjétől. Az - olcsósága miatt - leggyakoribb módszer az úgynevezett libanoni hurok (először Libanonból származó bűnözők alkalmazták a módszert, valószínűleg innen eredeztethető a fantázianév). Ezt a szalagos eszköz az ATM bemeneti nyílására felhelyezve meggátolja a kártyát abban, hogy bejusson az automatába. Az ügyfél tudomásul veszi, hogy kártyáját "beszippantotta" a gép, így helyette a bűnöző kapja meg a plasztikot, és tudja használni azt például PIN-kód nélküli netes vásárlásra.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


A másik gyakori eset az, amikor a pénzkiadó nyílást preparálják az elkövetők, így az nem adja ki a felvett összeget (pontosabban kiadja, csak nem a jogosult felvevőnek, hanem kicsit később, a közelből figyelő csalóknak).

A TrezEx szakértője elmondta: a rendőrségi közlés arra utalhat, hogy az újpesti bűncselekményeknél egy harmadik módszert alkalmaztak: olyan olvasó-eszközt helyeztek fel a készülékre, amivel bizonyos adatokat megszerezhettek a mágnescsíkos kártyákról (tehát a bankkártyát visszakapta az ügyfél). Ebben az esetben a bűnözők készítenek egy klón-kártyát, ami az eredeti mágnescsík adatait tartalmazza, így tudják azt használni. Ilyen eszközt sokszor nem is az ATM-re, hanem a kártyával nyitható ajtókra (ilyenekkel találkozhatunk a bankok előterében) szerelnek fel.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Fontos azonban tudni, hogy ha olyan bankkártyánk van, amelyen mágnescsík ÉS chip is van, akkor az utóbbi veszély nem fenyeget. A chip ugyanis egy rendkívül biztonságos eszköz, és adatainkat alapesetben ez tárolja. Magyarországon 2011-től már nem lehet olyan kártyát kibocsátani, amelyiken nincs chip, a forgalomban lévő kártyákat pedig záros határidőn belül le kell cserélni.

Néhány jótanács a biztonságos bankkártyahasználathoz

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!

A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!

Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Neked is lehet luxusnyugdíjad: mutatjuk a titkot - KATTINTS!

Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.

Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18