21 °C Budapest

Így csapolják meg a kártyádat az ATM-nél: ritka fotók kerültek elő

2014. február 20. 05:37

Érdekes, ritkán látható képeket tett közzé a napokban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A fotókon az látszik, amint két férfi egy másolóeszközt helyez fel újpesti bankjegykiadó automatákra. Ahogy a nagykönyvben meg van írva: pillanatragasztóval, fényes nappal, minden különösebb álcázás nélkül.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitánysága "készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel történt visszaélés" gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

A BRFK tájékoztatása szerint - a rendelkezésre álló adatok alapján -  ismeretlen tettesek tavaly október és december között Budapest IV. kerület területén több pénzkiadó automatán másolóeszközt helyeztek el, ezzel megszerezve a bankkártyák mágnescsík adatait és a hozzájuk tartozó PIN kódot.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Biztos, hogy a jó bankkártyát használod? Erre figyelj a választásnál- KATTINTS!

Ki látta őket?
A BRFK kéri, hogy aki a képen látható személyeket felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-1-231-3400/140-es telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 "Telefontanú" zöld számán, a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.


Mégis, mit ragasztgatnak ott?

Bár Magyarországon nem találkozni gyakran hasonló csalási kísérlettel, alapvetően háromféle módszerrel lehet trükközni a bankjegykiadó automatánál - tudta meg a Pénzcentrum.hu az ATM-eket üzemeltető TrezEx Zrt. szakértőjétől. Az - olcsósága miatt - leggyakoribb módszer az úgynevezett libanoni hurok (először Libanonból származó bűnözők alkalmazták a módszert, valószínűleg innen eredeztethető a fantázianév). Ezt a szalagos eszköz az ATM bemeneti nyílására felhelyezve meggátolja a kártyát abban, hogy bejusson az automatába. Az ügyfél tudomásul veszi, hogy kártyáját "beszippantotta" a gép, így helyette a bűnöző kapja meg a plasztikot, és tudja használni azt például PIN-kód nélküli netes vásárlásra.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


A másik gyakori eset az, amikor a pénzkiadó nyílást preparálják az elkövetők, így az nem adja ki a felvett összeget (pontosabban kiadja, csak nem a jogosult felvevőnek, hanem kicsit később, a közelből figyelő csalóknak).

A TrezEx szakértője elmondta: a rendőrségi közlés arra utalhat, hogy az újpesti bűncselekményeknél egy harmadik módszert alkalmaztak: olyan olvasó-eszközt helyeztek fel a készülékre, amivel bizonyos adatokat megszerezhettek a mágnescsíkos kártyákról (tehát a bankkártyát visszakapta az ügyfél). Ebben az esetben a bűnözők készítenek egy klón-kártyát, ami az eredeti mágnescsík adatait tartalmazza, így tudják azt használni. Ilyen eszközt sokszor nem is az ATM-re, hanem a kártyával nyitható ajtókra (ilyenekkel találkozhatunk a bankok előterében) szerelnek fel.

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Fontos azonban tudni, hogy ha olyan bankkártyánk van, amelyen mágnescsík ÉS chip is van, akkor az utóbbi veszély nem fenyeget. A chip ugyanis egy rendkívül biztonságos eszköz, és adatainkat alapesetben ez tárolja. Magyarországon 2011-től már nem lehet olyan kártyát kibocsátani, amelyiken nincs chip, a forgalomban lévő kártyákat pedig záros határidőn belül le kell cserélni.

Néhány jótanács a biztonságos bankkártyahasználathoz

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!

A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!

Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

Fotó: police.hu (Kattints a nagyításhoz!)


Neked is lehet luxusnyugdíjad: mutatjuk a titkot - KATTINTS!

Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.

Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm