34 °C Budapest

A hitelkártyások 5+1 főbűne: ezért buknak tízezreket

Pénzcentrum
2014. február 7. 12:05

Sokan tartanak a hitelkártyáktól, feneketlen kútként és megszüntethetetlen adósságcsapdaként tekintve rájuk, pedig tudatos használattal akár több tízezer forintnyi jóváírást is kaphatunk éves szinten. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte az 5+1 leggyakoribb hibát, hogy te ne kövesd el őket és nyugodtan használd a kártyáddal a bank pénzét.

Hiába van forgalomban több mint egymillió hitelkártya hazánkban (2013. első félévében a MNB statisztikái szerint egészen pontosan 1 272 329 db hitelkártya volt kibocsátva), mégis rengeteg mítosz és félreértés övezi  használatukat a mai napig. Azok a banki ügyfelek, akik már túlléptek félelmeiken vagy esetleg csak engedtek egy-egy rámenősebb értékesítőnek, és hitelkártyát igényeltek, de utána mégsem jártak igazán utána, hogy ennek használata milyen előnyöket és (figyelmetlenség esetén) hátrányokat rejt, sajnos elkövetnek pár tipikus hibát, melyeket elkerülve rengeteg bosszúságtól és akár anyagi veszteségtől kímélhetik meg magukat. A Pénzcentrum.hu mutatja, hogy mikre figyelj mindenképp, ha már van, vagy még csak gondolkozol rajta, hogy legyen hitelkártyád!

Mi és mennyi is az a minimum fizetendő összeg?
A kártyabirtokos bármikor dönthet úgy, hogy a fizetési határidőig nem a tartozás teljes összegét fizeti vissza, hanem annak csupán egy részét. A részteljesítésnek van egy bank által meghatározott minimuma, melynek értéke bankonként eltérhet. Amennyiben a minimum fizetendő összegnél kisebb mértékben törlesztjük adósságunkat, úgy a bank a kamaton felül már késedelmi díjat is felszámol.

1. Nem méred fel reálisan háztartásotok teherviselő képességét és túlköltekezel

Talán az egyik legjellemzőbb hiba, hogy mind többet és többet költve egyszer csak azon veszi észre magát az ember, hogy huzamosabb ideje folyamatosan negatív az egyenlege, és hamarosan már ott találja magát, hogy az így felhalmozódó kamatok, késedelmi díjak miatt már a minimum fizetendő összeget sem tudja fizetni, és nem érti, hogyan is jutott idáig, hiszen ő mindig befizetett...valamennyit, valamikor.

2. Nem figyelsz a határidőkre

A határidőn túli befizetések igen magas díjakkal vannak büntetve, jellemzően 2-4 ezer forint körüli fix összeggel, a tartozásunk értékétől függetlenül, ami például egy kisebb, pár ezer forintos tétel esetén lehet igen fájó. Pedig a számlakivonat elkészültét követően (banktól függően) 15-21 napunk van rendezni a számlát, ráadásul határidőig rendezve a teljes összeget nemcsak a büntetést, de a kamatot is elkerüljük: érdemes a fizetési határidőt a hitelkártyáknál (is) komolyan venni, valamint tájékozódni, hogy például a csekkes befizetésnél a feladás vagy a beérkezés dátuma számít (ugyanígy az utalásnál, hogy a határidő napján hány óráig szükséges beérkeztetni az összeget).

3. Készpénzt veszel fel a hitelkártyádról.

Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy a hitelkártyával történő ATM-es készpénzfelvételnek nem csak borsos díja van, de ilyen esetben nem él a kamatmentes periódus lehetősége sem, mint a kártyás vásárlásoknál vagy a hitelkártyáról történő csoportos befizetési megbízásoknál (utóbbiaknál pedig akkor tudtuk kamatmentesen használni a bank pénzét, ha határidőig a teljes összeget visszafizettük).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Átütemeztetnéd az adósságot

Amikor valaki már úszik az adósságban, talán magától értetődőnek tűnhet a hitelező bankunktól könnyítés gyanánt az adósságunk átütemezését kérni. A probléma ott kezdődik, hogy a pénzintézetek ilyenkor általában igen hosszú futamidejű konstrukciót ajánlanak, melyek alatt sokkal több kamatot kell visszafizetnünk még úgy is, ha a havi rendszeres terheink alacsonynak tűnnek. Összességében azonban a dupláját is visszafizethetjük a kintlévőségnek ilyen módon.

5. Megemeli a bank a hitelkereted - és te hagyod

Túl magas hitelkerettel rendelkezni általámosságban véve nem a legjobb ötlet. Egyrészt, mert így állandó a kísértés, hogy túlköltekezzük magunkat olyan felesleges termékeket is megvásárolva, melyekre egyébként sem szükségünk, sem pedig fedezetünk nem lenne. Másrészt nem szabad a biztonsági szempontokat sem figyelmen kívül hagyni: ha esetleg ellopnák vagy lemásolnák a kártyánkat, és vissza is élnének vele, egy több százezres, esetleg milliós nagyságrendű hitelkeret esetében több vesztenivalónk is van, amit egy hosszadalmas kivizsgálás után sem biztos, hogy meg fog nekünk téríteni a bank (abban az esetben például biztosan nem, ha a kártyát a saját PIN-kódunkkal tudták használni, mert felelőtlenek voltunk és a kártya mellett tartottuk felírva a kódot, vagy mert hagytuk, hogy lelessék vásárlás/készpénzfelvétel közben).

5+1. Azt hiszed, végleg megszüntetted a kártyát

Kifizetted a teljes tartozást és nem használod tovább a kártyát, és úgy gondolod, ezzel meg is fog szűnni? Ez bizony nem ilyen egyszerű, ugyanis a legtöbb kártyának éves, esetleg havi díja van, vagy az SMS szolgáltatás árát terhelik a kártyára, melyeket ha nem fizetsz be (mert mondjuk nem követed tovább az elektronikus kivonatodat), akkor bizony ezek a kisebb összegek egyre nagyobbakká duzzadnak, melyekre a kamatokon felül a késedelmi díjak is szépen elkezdenek beterhelődni, téged pedig egyszer csak már a bank behajtási osztálya fog telefonon keresni. Ha végleg szeretnéd megszüntetni a kártyát, keresd meg a szerződést és olvasd át, hogy ennek mik a hivatalos formái és lépései, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem