21 °C Budapest

Csak óvatosan az ingyenes készpénzfelvétellel: erre is figyelned kell!

Pénzcentrum
2014. február 21. 11:35

Akár fél milliárd forintos bírság is kinéz azoknak a bankoknak, amelyek nem biztosítják ügyfeleiknek a havi kétszeri, 150 ezer forintos összegig előírt ingyenes készpénzfelvételt. Ezért a pénzintézetek most különösen elővigyázatosak, és attól is tartanak, hogy az ügyfelek esetleg nem tudják, miért nem tudnak felvenni egy összegben 150 ezer forintot. Sokszor ugyanis csak az ügyfelek által módosítható napi limit nem engedi, hogy a sokat emlegetett 50 ezer forintos bűvös összegnél többet vehessenek fel.

A bankoknak nagy a tét: minimum 500 milliós bírságot köteles kiszabni az MNB, ha nem biztosítják maradéktalanul ügyfeleiknek a havi kétszeri, 150 ezer forintos összegre szóló ingyenes készpénzfelvételt. Egy ilyen hatalmas bírság egy kisebb szereplőt, például egy takarékot, akár csődbe is dönthet. A Bankszövetségtől úgy tudjuk, a pénzintézetek minden apró részletre odafigyelnek, hogy maradéktalanul eleget tegyenek a február elején elfogadott bizottsági módosító indítványnak. Ebben kikötik, hogy a bankok egyoldalúan nem alkalmazhatnak a számlaszerződésben olyan feltételt, amely napi 150 ezer forintnál kevesebb készpénzt enged kivenni a bankjegykiadó automatából.

Fontos tisztázni, két típusú limit létezik:

 • Az egyes ATM-ekre vonatkozó, technikai készpénzfelvételi limit
 • Az egyes kártyákhoz/számlákhoz rendelt, az ügyfél által változtatható napi készpénzfelvételi limit

A bankok elfogadták a Bankszövetség korábbi ajánlását, hogy egy tranzakcióval legalább 100 ezer forintos készpénzfelvételt tegyenek lehetővé az ATM-eken. Ennek értelmében a bankok az előbb említett technikai limitet 100 ezer forintban minimalizálták. A törvény hatályba lépése óta, az új ügyfelekkel kötött szerződésekben pedig jellemzően legalább 150 ezer forintos napi készpénzfelvételi limitet ajánlanak. A meglévő szerződéseknél viszont csak az ügyfél engedélyével változtathatnak az utóbbi korláton, ezért aki egy összegben szeretne készpénzhez jutni, annak 150 ezer forintra kell módosítania ezt a limitet. Ezt könnyen, jellemzően netbankon vagy telefonon keresztül is megtehetik - de van bank, ahol akár az ATM-en keresztül is módosítható a napi limit.

A BankRáció.hu-tól származó információink szerint a kártyahasználati alaplimit (készpénzfelvételi limit naponta) módosításával az alábbiak szerint állnak a hazai pénzintézetek:

Közzétette a módosítást:

 • AXA
 • CIB
 • Erste
 • KDB
 • K&H
 • MKB
 • Mohácsi Takarék Bank
 • Oberbank
 • OTP
 • Pannon Takarék Bank
 • Sopron Bank
 • UniCredit
 • Raiffeisen
Már eddig is minimum 150 ezer forint vagy magasabb volt az alaplimit:
 • Citibank
 • Gránit Bank
 • Kinizsi Bank (a Maestro Ifjúsági bankkártya kivételével, aminél 100 ezer forint a limit)
 • Sberbank
 • Széchenyi Bank
Még nem tette közzé és kevesebb, mint 150 ezer forint az alaplimit:
 • Budapest Bank
 • DRB
 • FHB
 • MagNet (MasterCard Alap bankkártya: 100 ezer forint, MasterCard Dombornyomott: 200 ezer forint)

Információink szerint egyetlen bank tervezett az ingyenes készpénzfelvétel miatt új limiteket beállítani az ATM-eken, de ez is csak 75 ezer forintban korlátozta volna az egyszeri pénzfelvételt. Így szigorúan értelmezve teljesítette volna a jogszabályban előírt kötelezettségét, de végül mégis elvetették ezt az ötletet.

Mire (voltak) jók a limitek?

A technikai limitet nem most vezették be a bankok már sok évvel ezelőtt is léteztek, amikor ingyenes készpénzfelvételről még szó sem volt. Ezek a limitek legtöbbször azt a célt szolgálták, hogy ne ürüljenek ki túl hamar az egyes ATM-ek, és megfelelően ki tudjanak szolgálni egy-egy területet, lakóközösséget, ügyfélkört. Az automaták újratöltése ugyanis egyrészt költséges, másrészt több szabályt is be kell tartani. Az ATM-eket pénzszállítóval, előre megrendelt "körökben" töltenek, egy egyedi út borsos összegbe kerülhet a bankoknak. Ráadásul csak kötegelt, gépi feldolgozású bankjegyeket tölthetnek a gépekbe. Ezért legtöbbször hiába szólnak az ügyfelek egy fiókban, hogy kifogyott az ATM, a bank csak akkor töltheti fel a pénztárakból készpénzzel, ha a kötegelésre és feldolgozásra is alkalmas géppel rendelkeznek a fiókban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A MasterCardnál egyébként 200 eurós (62,5 ezer forintos), a Visánál 200 dolláros (45,5 ezer forintos) minimumot írtak elő a kártyatársaságok a technikai limitre. Egy másik technikai akadálya lehet a nagy összegű, egy tranzakciós készpénzfelvételnek, ha az ATM-ből kifogynak a nagyobb címletek, ugyanis jellemzően legfeljebb 40-50 bankjegyet képesek kiadni egyszerre az automaták.

Az ügyfél által változtatható limitnek több célja is van. Egyrészt a csalásoktól, lopásoktól védenek, másrészt speciális kártyáknál is fontos szerepük lehet. Például egy szülő adhat társkártyát gyerekének úgy, hogy például 10-20 ezer forintban korlátozhatja a napi készpénzfelvételt, vagy akár a vásárlások számát, értékét, amivel a túlköltekezést akadályozhatja meg.

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?