27 °C Budapest

Így is ellophatják a PIN-kódodat: jobb, ha résen vagy!

Pénzcentrum
2014. február 6. 14:14

Felvette a biztonsági kamera olvasónk PIN-kódját. Úgy tűnik, erre sem bankkártya-biztonsági előírások, sem pedig fogyasztóvédelmi-, illetve személyiségi jogi szabályok nem vonatkoznak.

Érdekes levél érkezett a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe. Olvasónk esete a következő: "Egy biztonsági kamerával felszerelt kiskereskedelmi egységben vásároltam. Kártyás fizetéskor az tűnt fel, hogy a biztonsági monitoron (úgy volt fordítva, hogy a vevőtérben is látni lehetett) gyakorlatilag akárki megfigyelheti, mi a PIN-kódom. Az pedig csak hab a tortán, hogy a felvételt utólag még könnyebb kielemezni" - írta levelében olvasónk.

Veled is történt hasonló?
Felvette a biztonsági kamera, ahogy beütötted a PIN-kódot; vagy tisztában vagy a vonatkozó jogi szabályozással? Írd meg tapasztalataid a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük!

Olvasónk véleménye szerint megfigyelése azon túl, hogy igen aggályos eljárás, még több szabályt is sért. Az esettel kapcsolatban megkerestünk több hazai kártyakibocsátót, szakmai szervezetet és szövetséget is. Úgy tűnik azonban, a biztonsági kamera beállítására sem bankkártya-biztonsági előírások, sem pedig fogyasztóvédelmi-, illetve személyiségi jogi szabályok nem vonatkoznak. Legalábbis hivatalos választ erre vonatkozóan sehol sem kaptunk.

A Pénzcentrum.hu tippjei a biztonságos kártyás fizetéshez:

  • megelőzésként hasznos, ha eltakarod a kezeddel a billentyűzetet a PIN-kód beütésekor
  • ha mégis úgy látod, hogy a kamera rögzítette a műveletet, vásárlás után a legközelebbi ATM-nél változtasd meg a PIN-kódod
  • ha visszaélést tapasztalsz, a kártyakibocsátó bankodnál jelezd azt
  • jó tudni, hogy Magyarországon a kártyás visszaélések esetén 45 ezer forint felett a bank állja a kárt
  • PayPass kártya használatával a vásárlónak nem is kell kiadnia a bankkártyát a kezéből, így nem tudják azt lemásolni. Ráadásul 5000 forint alatt még a PIN-kódodat sem kell megadnod.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?