2 °C Budapest
Panorama of Naples (Napoli) sea front, the third-largest city of Italy. Full of southern Italian charm.

Ez nem semmi: csaknem tízezer napig érlelték a legöregebb parmezánt

MTI
2025. június 2. 22:02

Csaknem tízezer napig érleltek egy parmezán sajtot egy Reggio Emilia-beli sajtüzemben, a parmigiano reggiano sajtféle hazájában.

A parmigiano reggiano a világ egyik legkeményebb sajtja, nevét az Emilia Romagna régióban található Parma városáról kapta. A tartomány egyik sajtüzemében a napokban vágták fel 27 évi és három hónapi érlelés után a mindeddig legöregebb és még ehető parmezánsajtot Villa Minozzóban.

A sajtkorongot 1998 februárjában készítette Romano Camorani a Santa Lucia di Poviglio tejüzemben. "Ez a legrégebbi parmigiano reggiano, amelyet valaha felvágtak" - hangsúlyozta közleményében Nicola Bertinelli, a parmezántermelők konzorciumának elnöke. "Ez egy rendkívüli pillanat, amely megmutatja, hogyan lehet ezt a tejből és oltóanyagból, tartósítószerek nélkül készült terméket hosszú időn keresztül megőrizni" - fűzte hozzá Bertinelli.

A sajt becsült értéke a közlemény szerint több mint 20 ezer euró (8 millió forint). A sajtérlelési rekordot 28 évvel egy amerikai cheddar sajt tartja, amelyet 12 éve vágtak fel Wisconsinban. Az olasz gyártó célja, hogy megdöntse ezt a rekordot, s ehhez már rendelkezik egy 30 éves érlelési idejű sajttal, melyet egy szigorúan titkos raktárban tárolnak.

A 40 kilogrammos parmezánkorongok érlelése átlagosan több mint két évig tart a hét-nyolc méter magas állványokon. A parmezán eredete oltalom alatt áll, a sajtnak valóban Modena, Bologna és Mantova környékéről kell származnia. A parmigiano reggiano készítésének gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 16. kedd
Etelka, Aletta
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 16. 14:34