20 °C Budapest
Pig on hay and straw green shamrock in snout

Filléres szilveszteri menü: ez nemcsak a szerencséd hozza meg, de pénzed is marad az újévre!

2023. december 29. 10:30

December 31-én alkoholmámorban búcsúztatjuk az óévet, aminek egyik elengedhetetlen alapanyaga a sertéshús, az is leginkább virsliként tálalva. A HelloVidék most egy könnyű, olcsó receptet hozott.

Ahogyan a legtöbb dolog az elmúlt években, úgy a virsli ára is a többszörösére emelkedett. A KSH adatai alapján a virsli kilós ára (sertés- vagy baromfivirsli) 2023-ban már stabilan 3.000 Ft fölött ingadozik, átlagosan 3.300 Ft-ért kaphatjuk meg őket a boltokban. A virsli árával kapcsolatban jó, ha tudjuk, hogy a minőségibb (juhbélbe töltött, természetes füstölést kapott, magasabb hústartalmú) készítmények ára ennél sokszor borsosabb, elérhetik azok a 4.000 Ft/kg-os, vagy annál magasabb árat is.

A virsli egyébként hagyományosan 40% marhacomb, 35% sertésszalonna és jég felhasználásával készül. Ráadásul kevesen tudják, de virslinek valamit csak akkor nevezhetünk, ha az legfeljebb 2,6 centiméter, sőt a Magyar Élelmiszerkönyv saját szabályai szerint itthon a virslinek minimum 51%-os hústartalommal kell rendelkeznie és csak legfeljebb 10% lehet a mechanikusan lefejtett hús mennyisége.

Most pedig, hogy kicsit közelebbről megvizsgáltuk a virslit, nézzük meg, hogy mégis mit is készíthetünk belőle.

A virsli amilyen egyszerű és hétköznapi alapanyag, olyan kreatívan használhatjuk a konyhában. Sokan a virslit egyszerűen kifőzve (vagy akár megmikrózva) fogyasztják gyors és laktató reggeliként vagy vacsorára, mellé ketchupot, mustárt, majonézt és kenyeret tálalnak körítésként, de ha ilyen egyszerűen fogyasztjuk, a savanyúság is passzol hozzá. A virslit serpenyőben is kisüthetjük beirdalva, a debreceni kolbászhoz hasonlóan, egy kevés olaj használatával, ha a sültebb ízekért vagyunk oda.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A virslit mindemellett számtalan továbbgondolt recepthez használhatjuk, tipikusan hús vagy kolbász helyett: a frankfurti leves mellett gyakran készül a paprikás krumpli virslivel, de filléres főzelékek feltétjeként is használhatjuk. A virsli kreatív felhasználásához tökéletes lehetőséget nyújtanak a tésztabundás receptek: használjunk ehhez egyszerű bolti leveles tésztát, vagy süssünk virslis töltelékkel készített ínycsiklandó házi kelttésztákat. Ugyanilyen szuperegyszerű alternatívát kínálnak a virslisaláták: kombináljuk a virslit bátran hagymával, krumplival, kukoricával és más zöldségekkel, de a tojás, a majonéz és a tejföl is remekül kiegészíti.

A recepteket a HelloVidék oldalán találod meg ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem