11 °C Budapest
Oscar-gála 2022: egy magyar is nyert, ez lett a legjobb film idén

Oscar-gála 2022: egy magyar is nyert, ez lett a legjobb film idén

2022. március 28. 09:45

Ma, magyar idő szerint hajnali 3-kor megkezdődött a 94. Oscar-gála, ahol magyar jelöltet is díjaztak. Ugyanis Sipos Zsuzsannát is díjazták a Dűnében végzett munkájáért.

Bár az idei évben már nem a főbb díjakkal adták át a kisebb kategóriák győzteseinek járó Oscar-díjat (ezzel rövidítve le a lehetetlenül hosszú díjátadot inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel) mégis idén hazánk a technikai díjak átadásakor izgulhatott csak igazán. Sipos Zsuzsanna volt ugyanis a Dűne egyik díszlettervezője, amiért idén haza is vihette a legrangosabb filmes díjat másodmagával. Hazánk legújabb büszkeségét, az Oscar-nyertes csodát és a többi jelöltet pedig még mindig nem késő bepótolni, hiszen a legtöbbet online a kanapénk kényelméből is megnézhetjük.

Az idei Oscar-gála se hozott díjak tekintetében különösebb meglepetéseket: a Dűne leginkább a technikai kategóriákban tarolt, mint a már említett legjobb díszlet, a legjobb operatőr, vágás, eredeti filmzene. A legjobb filmnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjnál érhetett csak egyeseket kisebb meglepetés, hiszen mindenki arra számított, hogy A kutya karmai közt fog tarolni és Benedict Cumberbatch hazaviheti első szobrát, de végül a film csak a legjobb rendezőnek járó díjat kapta meg.

A legjobb film idén a siket családról szóló CODA lett, ami az Apple saját gyártású sorozata. Az igazi nagy meglepetése az estének Will Smith volt, aki nem csak hazavihette a legjobb főszereplőnek járó díjat a Richard királyért, de még le is kevert egy pofont Chris Rocknak, aki Smith feleségének hajával próbált viccelődni.

A legjobb női főszereplő Jessica Chastain lett, aki a Tammy Faye szemei című filmért kapta meg az aranyszobrot, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar díjat Ariana DeBose vihette haza a West Side Story-ért. Érdekesség, hogy Troy Kotsur, akit a CODA-ban nyújtott alakításáért díjaztak a második siket színész, aki átvehette az Oscar-díjat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem