kép: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Durva áradás éri el Magyarországot: óriási a készültség ebben az országrészben

2024. június 10. 14:03

A vízügy csaknem 400 szakemberét mozgósította Rába-menti védekezéshez az ország egész területéről. Körmendnél az esti órákban a valaha mért legmagasabb vízállás (LNV) szintje körül várható a vízszint. Amennyiben a települések a helyi védekezésekhez műszaki segítséget kérnek, a vízügy minden esetben biztosítja azt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében azt írja, hogy a Duna-vízgyűjtő időjárását a következő néhány napban egy fölöttünk hullámzó frontrendszer határozza meg. Már szombaton este és éjjel több helyen, így a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, melyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le. Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott. A legfrissebb előrejelzés alapján a mai napon területi átlagban további 10-20 mm várható.

Lényeges, hogy a zivatarok kialakulásának esélye ugyan látható előre, de pontos helyük, valamint az ezekből hulló csapadék pontos mennyisége és kiterjedése előre nem meghatározható. A felhőszakadásokkal hirtelen érkező eső nem tud beszivárogni a már átnevesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz: a Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 cm-en meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás.

A következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is. Az ország területén jelenleg 912,4 km hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 km-en a legmagasabb, vagyis III. fokú.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 cm-t csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás. Baján még ma, Mohácsnál pedig holnap várható a tetőzés.

A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19:30-kor órakor tetőzött, III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 cm-en. Körmendnél intenzíven árad a folyó, ma reggel már meghaladta a III. fok szintjét, a tetőzés az esti órákban várható, a valaha mért legmagasabb vízállás (LNV, 2009-ben) szintjét megközelítően. A mai napon várható további eső miatt lassabb lesz az apadás Az előrejelzések szerinti csapadék-utánpótlás várhatóan nem indít újabb árhullámokat, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a lokálisan hirtelen kialakuló zivatarok miatt a helyzet gyorsan változhat!

A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, kollégáink egész éjjel dolgoztak a megfelelő szint kiépítését. Láng István az OVF főigazgatója, egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a helyszínen is megbizonyosodhatott arról, hogy munkatársaink maximális erőfeszítéssel és fegyelmezettséggel dolgoznak a nap 24 órájában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A védekezési munkálatokhoz eddig a miskolci, pécsi, székesfehérvári, budapesti központú igazgatóságoktól érkezett segítség, de az érintett területekre jönnek még a szolnoki, a nyíregyházi, a debreceni és a gyulai kollégák is. Az ország egész területéről összesen csaknem 400 vízügyes szakembert mozgósítottunk, akik a társszervek és a lakosság bevonásával eddig már mintegy 120 ezer homokzsákot készítettek elő a közel 2,5 km hosszú nyúlgát kiépítéséhez.

Amennyiben a települések a helyi védekezéshez műszaki segítséget kérnek, a vízügy minden esetben biztosítja azt, ahogy ma délelőtt ez a Vas vármegyében lévő Pornóapátiban is megtörtént. A Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a II. fok szintje körül tetőzik, a Dráván az I. fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban.

A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve a mai napon várható csapadék hatására újabb árhullámok alakulnak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a II. fok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Zagyván az I. fok fölötti, a Sajón pedig a II. fokot megközelítő vízállásokra van kilátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem