Looking through a viewing window at the gas flame on a water heating boiler.

Elszámolták a rezsiemelést? Brutális gázszámlát kapott rengeteg magyar fogyasztó

2023. augusztus 15. 09:28

Csak azon múlik, ki kapott brutális gázszámlát, hogy mikor volt az éves leolvasás. Számítások szerint, ha valaki átalányt fizet, és nyáron van a leolvasási időszak, akkor az utolsó 1-2 hónapban már teljesen a rezsiemelt áron kapta a földgázt.

Az éves elszámolás időpontján múlik, kell-e valakinek extra magas gázszámlát fizetnie az új részszámlákon (július végéig), vagy nem, mindkét esetben az egy évre jutó kedvezményes mennyiséget megkapja az ügyfél - írja a 24.hu. A portál számításai szerint a decemberi leolvasás esetén nemigen látszik különbség a korábbi és az új részszámlákon az érvényesített rezsicsökkentett és piaci áras gázmennyiségeknél. Viszont, ha május elsején olvassák le egy átalányos ügyfél gázóráját, akkor az új részszámlákon júniusban alig számol rezsicsökkentett mennyiséget az MVM, júliusban pedig már teljes egészében versenypiaci áras számlát kap az ügyfél - és ez évről évre ismétlődni fog, amíg a jelenlegi rezsirendszer marad.

Ez azért lehetséges, mert az éves elszámoláskor a felhasznált mennyiséget jelleggörbe alapján osztja el az MVM. Télre magasabb, őszre és tavaszra mérsékeltebb, nyárra minimális fogyasztást figyelembe véve júniusban és júliusban már az ügyfél teljesen elhasználja a rezsicsökkentett gázmennyiséget. A decemberi elszámolásnál a tél egyharmada az előző, a másik része pedig a következő elszámolásba kerül bele, így az ügyfél belefér a kedvezménybe.

A 24.hu megjegyzi, hogy a mostani, brutálisan magas gázszámlákat úgy lehetett volna elkerülni, ha 2022. augusztus 1. környékén mindenkinek leolvassák az óráját, de ez vélhetően túlmutatott volna az MVM kapacitásain.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem