Budapest, 2022. június 10.Lakossági földgázfogyasztást mérõ óra egy családi házban.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Te is brutál gázszámlát kaptál az MVM-től? Ezt gyorsan lépd meg, és akkor nem kell kifizetni

2023. augusztus 2. 16:02

Több tízezren kaptak brutális gázszámlát az éves leolvasás után: a probléma olyan mértékű, hogy az MVM különleges részletfizetési akciót indított. A Pénzcentrum most szakértővel járta körbe, miért is érkezhettek horrorcsekkek, és milyen lehetőségei vannak azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak vagyonokat fizetni a szolgáltatónak.

Rengeteg magyar kapott horror gázszámlát az éves leolvasás után az MVM-től: a cég szerint kb 90 ezer átalánydíjas háztartás lehet érintett az ügyben. A Pénzcentrum is tud olyanról, akinek 200 ezer forint feletti összegről küldtek ki különbözeti számlát a leolvasás után. A helyzet annyira komoly, hogy korábban az MVM közölte, hogy azon átalánydíjas ügyfelek, akik az elmúlt hónapokban történt elszámolást követően részszámláik összegének jelentős növekedését tapasztalták 12 havi részletfizetést is kérhetnek bármilyen elbírálás nélkül.

Hozzátették: a tényleges éves elszámolás alapján a 90 ezer ügyfél a rezsivédett mennyiség egészét vagy jelentős részét már elhasználta, jellemzően a téli hónapokban. A magasabb összegek oka, hogy a július 31-ig tartó kedvezményes időszakra így kevés rezsivédett áron elszámolható mennyiség maradt, vagy egyáltalán semennyi.

Miért jöttek a csúnya számlák?

Az ügy kapcsán a Pénzcentrum megkérte Balogh József energetikai szakértőt, hogy ő is magyarázza el, miért küldhették ki a horrorcsekkeket.

Ha valaki általánydíjas, akkor minden évben egyszer leolvassák az órákat, ebben semmi újdonság nincs. Abban van újdonság, hogy pont most 1 éves a rezsicsökkentés 2.0-ás verziója. Tavaly augusztusban még senki nem gondolt arra, ami végül bekövetkezett: nevezetesen az, hogy ha neked mondjuk tavaly márciusban leolvasták az órát, aztán pedig idén márciusban, akkor a leolvasott - most mondok valamit - 100 köbméter gázból te mennyit fogyasztottál el tavaly március és augusztus elseje között, mielőtt beindult a rezsicsökkentés új változata. Ezt az MVM nagyon jól oldotta meg, az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján azt mondta, hogy a 100-ból te felhasználtál, mondjuk 30-at ebben az időszakban, így maradt még 70 az augusztus 1-től márciusig terjedő időszakra

- magyarázta Balogh József, majd hozzátette, a szolgáltató folyamatosan azt vélelmezi, hogy a racionális fogyasztó, először elfogyasztotta azt a 63 645 megajule rezsicsökkentett mennyiséget.

Ezért van az, hogy nagyon sokaknál egyszerűen elfogyott a kedvezményes mennyiség. Amikor kijött az első részszámla az esetek 90 százalékában még maradt egy pici, így ez a csekk nem volt annyira szörnyű, de a másodikra már teljesen elfogyott, és a fogyasztók megkapták a versenypiaci árat tükröző tarifát, ami a gáz esetében hétszeres áremelkedés

- mondta.

Ezzel még lehet próbálkozni

Mit lehet csinálni a brutális csekkekkel? - teszik fel mostanában több tízezren a kérdést. Mi is arról érdeklődtünk Balogh Józsefnél, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akiknek gondot okoz kifizetni a vaskos számlát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes lehet élni a felkínált részletfizetési lehetőséggel, ha az könnyebbséget jelent. A másik lehetőség, hogy villámgyorsan át kell állni havi diktálásos fizetésre, be kell menni az MVM-hez, vagy bediktálni online az óraállást, és kérni az átalánydíjas számla sztornózását, akkor kiszámlázzák a válós fogyasztást. Bár még mindig a versenypiaci áron, de legalább jó esetben kevesebb fizetnivaló jön ki a számlán. Utána pedig ebben az esetben az következik, hogy jövő márciusban lesz egy elszámolás, akkor az ügyfél vissza fogja kapni a pénzét, ha az átalányos időszak alatt túlfizetése volt

- magyarázta a szakember, aki megjegyezte, 20 százalék feletti infláció mellett nagyon bosszantó dolog túlfizetést görgetni magunk előtt.

Ezzel az általánydíjjal az a baj, hogy túlfizetés esetén a te pénzed áll a szolgáltatónál, és bár azt vissza fogod kapni, de reálértéken nem fog ugyanannyit érni, mint amikor befizetted. De mindenki vissza fogja kapni a 2024-es éves elszámoló után az összes pénzt, ami jár, mert a 63 645 megajule hőmennyiség a kormányrendelet szerint is mindenkinek jár rezsicsökkentett áron

- tette hozzá.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem