27 °C Budapest
An elevated capture of the Buda Hills in Budapest.

Több százezres kincsek lapulnak Budapest titkos rétjén: így védenék meg a beruházóktól

2023. június 12. 17:09

A tervek szerint ősszel a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet a III. kerületi Mocsáros védett területének bővítése, és új védett területeket alakíthatnak ki Őrmezőn, a Farkas-erdőben, a Szép-völgyi-erdőben, a II. kerületi Vár-hegy területén és egy titkos helyen - írja a Telex. Bardóczi Sándor főtájépítész és a Fővárosi Önkormányzat Tájépítészeti Osztályának Természetvédelmi Csoportja ezekről a tervekről mesélt.

Budapest 52 520 hektáros területének jelenleg 7 százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt, ebből a fővárosi helyi jelentőségű védett területek nagysága 970 hektár, ami a jövő évi önkormányzati választásig még remélhetőleg további 130 hektárral növekedhet - írja a lap. Bardóczi Sándor főtájépítész szerint "fontos látni, hogy a védett területekkel együtt Budapest felszínének az 51 százaléka még mindig zölddel van borítva, tehát az elmúlt 150 év építkezései ellenére egy százalékkal vezetünk a beépített területek előtt, és ez hatalmas eredmény. Bécs nagyjából hasonló arányokkal bír, mint Budapest, Ljubljana meg valószínűleg jobbakkal, mint Budapest, akár a védett területeket, akár a zöld felületeket tekintve".

A Demszky- és a Tarlós-érában – illetve azt megelőzően is – a főváros és a kerületek összesen 860 hektárt védtek le 29 év alatt. 2019 óta, a Karácsony-adminisztráció alatt további 110 hektár került már helyi természetvédelmi oltalom alá. A főtájépítész tervei szerint a jövő évi önkormányzati választásig még remélhetőleg további 130 hektárt sikerül levédetni, ez a csomag ősszel kerülhet a Fővárosi Közgyűlés elé - írja a lap.

A védetté nyilvánítási csomagon a Fővárosi Önkormányzat Tájépítészeti Osztályának Természetvédelmi Csoportja dolgozik, amelyet Takács Noémi ökológus vezet, rajta kívül Gadó György Pál erdőmérnök, Barabás Sándor ökológus és Kádár Judit környezetvédelmi jogász küzd a célokért. Ők térképezik fel azokat a területeket, amelyeket még meg lehet menteni, ezen túl pedig a már védett területeken ők vezénylik le az élőhelyjavítási, rehabilitációs feladatokat, és ők lépnek közbe hatóságként akkor is, ha természetkárosítás történik. Takács Noémi szerint az most a legfontosabb kérdés, hogy ezekből a területekből mit tudunk megőrizni és "hogyan tudjuk tovább bővíteni a klímaválság káros hatásai mellett annak érdekében, hogy megőrizzük ezt az egyedülálló biológiai sokféleséget".

Ha egy terület védett lesz, akkor visszavonhatatlanul az lesz, és mi jogokat korlátozunk ezáltal, például nem létesülhet semmilyen beruházás ezeken a területeken, amik természetvédelmi érdeket sértenek. Tehát, ha valamit levédünk, akkor nagyon megalapozottan kell eljárnunk, és sajnos bárhol megakadhat a folyamat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondta el. Az ősszel a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő csomagban ezek a területek kerülhetnek oltalom alá: a III. kerületi Mocsáros védett területének bővítése; egy vizes élőhely Őrmezőn; az újpesti Farkas-erdő; a II. kerületben pedig a Szép-völgyi-erdő, a Vár-hegy, és az említett titkos hely. Bardóczi szerint ennek nem a nagysága számít főként, hanem a természeti értéke:

Az egyik egy 1 hektárnál is kisebb telek, amelyről két éve derült ki, hogy ezres nagyságrendben él rajta egy szubmediterrán orchideafaj, a szarvas bangó, ami egy nagyon ritka és fokozottan védett növényfaj, példányonként 250 ezer forint a természetvédelmi értéke. Ennek a konkrét helyét nem is áruljuk el éppen azért, hogy megvédjük őket az influenszerektől és a gyűjtögetőktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem