11 °C Budapest
An elevated capture of the Buda Hills in Budapest.

Több százezres kincsek lapulnak Budapest titkos rétjén: így védenék meg a beruházóktól

2023. június 12. 17:09

A tervek szerint ősszel a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet a III. kerületi Mocsáros védett területének bővítése, és új védett területeket alakíthatnak ki Őrmezőn, a Farkas-erdőben, a Szép-völgyi-erdőben, a II. kerületi Vár-hegy területén és egy titkos helyen - írja a Telex. Bardóczi Sándor főtájépítész és a Fővárosi Önkormányzat Tájépítészeti Osztályának Természetvédelmi Csoportja ezekről a tervekről mesélt.

Budapest 52 520 hektáros területének jelenleg 7 százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt, ebből a fővárosi helyi jelentőségű védett területek nagysága 970 hektár, ami a jövő évi önkormányzati választásig még remélhetőleg további 130 hektárral növekedhet - írja a lap. Bardóczi Sándor főtájépítész szerint "fontos látni, hogy a védett területekkel együtt Budapest felszínének az 51 százaléka még mindig zölddel van borítva, tehát az elmúlt 150 év építkezései ellenére egy százalékkal vezetünk a beépített területek előtt, és ez hatalmas eredmény. Bécs nagyjából hasonló arányokkal bír, mint Budapest, Ljubljana meg valószínűleg jobbakkal, mint Budapest, akár a védett területeket, akár a zöld felületeket tekintve".

A Demszky- és a Tarlós-érában – illetve azt megelőzően is – a főváros és a kerületek összesen 860 hektárt védtek le 29 év alatt. 2019 óta, a Karácsony-adminisztráció alatt további 110 hektár került már helyi természetvédelmi oltalom alá. A főtájépítész tervei szerint a jövő évi önkormányzati választásig még remélhetőleg további 130 hektárt sikerül levédetni, ez a csomag ősszel kerülhet a Fővárosi Közgyűlés elé - írja a lap.

A védetté nyilvánítási csomagon a Fővárosi Önkormányzat Tájépítészeti Osztályának Természetvédelmi Csoportja dolgozik, amelyet Takács Noémi ökológus vezet, rajta kívül Gadó György Pál erdőmérnök, Barabás Sándor ökológus és Kádár Judit környezetvédelmi jogász küzd a célokért. Ők térképezik fel azokat a területeket, amelyeket még meg lehet menteni, ezen túl pedig a már védett területeken ők vezénylik le az élőhelyjavítási, rehabilitációs feladatokat, és ők lépnek közbe hatóságként akkor is, ha természetkárosítás történik. Takács Noémi szerint az most a legfontosabb kérdés, hogy ezekből a területekből mit tudunk megőrizni és "hogyan tudjuk tovább bővíteni a klímaválság káros hatásai mellett annak érdekében, hogy megőrizzük ezt az egyedülálló biológiai sokféleséget".

Ha egy terület védett lesz, akkor visszavonhatatlanul az lesz, és mi jogokat korlátozunk ezáltal, például nem létesülhet semmilyen beruházás ezeken a területeken, amik természetvédelmi érdeket sértenek. Tehát, ha valamit levédünk, akkor nagyon megalapozottan kell eljárnunk, és sajnos bárhol megakadhat a folyamat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta el. Az ősszel a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő csomagban ezek a területek kerülhetnek oltalom alá: a III. kerületi Mocsáros védett területének bővítése; egy vizes élőhely Őrmezőn; az újpesti Farkas-erdő; a II. kerületben pedig a Szép-völgyi-erdő, a Vár-hegy, és az említett titkos hely. Bardóczi szerint ennek nem a nagysága számít főként, hanem a természeti értéke:

Az egyik egy 1 hektárnál is kisebb telek, amelyről két éve derült ki, hogy ezres nagyságrendben él rajta egy szubmediterrán orchideafaj, a szarvas bangó, ami egy nagyon ritka és fokozottan védett növényfaj, példányonként 250 ezer forint a természetvédelmi értéke. Ennek a konkrét helyét nem is áruljuk el éppen azért, hogy megvédjük őket az influenszerektől és a gyűjtögetőktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem