14 °C Budapest
Bio fuel wood briquettes stacked

Tüzifa árak 2023: sokkoló hírt kaptak, akik fafűtéssel húznák ki a telet, ezzel kevesen számoltak

2023. január 30. 13:03

Nem hatotta meg a tüzelőárakat az enyhe tél: a fánál hatékonyabb, és viszonylag biztosabban elérhető brikett egyetlen hónap alatt több mint 20 százalékot drágult 2022 végén. Az sem járt sokkal jobban, aki tűzifára vadászott év végén, derült ki a KSH adataiból.

Mindeddig javarészt enyhe idővel zajlott a tél, aminek rengeteg magyar örülhetett, hiszen ez jócskán meglátszódhat a rezsiszámlákon is: mint korábban kiderült, 2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, csak a lakossági felhasználókat nézve 25 százalékos volt a fogyasztás visszaesése. Tavaly egész évben a lakossági felhasználók körében 16,6, a gazdaság esetében pedig 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás, mint 2021-ben. 

De mi a helyzet azokkal, akik nem, vagy nem csak gázzal oldják meg a fűtést? Azoknak is könnyebb lett a helyzete, akik tűzifával, vagy brikettel csinálnak meleget? A Pénzcentrum most a KSH adatai alapján megnézte, hogyan hatott az enyhe tél a tüzelőárakra, mert bár aki csak tehette, már jóelőre felhalmozta a készleteket, de a korábbi hírek szerint nem mindenkinek jutott egy egész télre elegendő mennyiség.

Márpedig hiába a viszonylag enyhe idő, igencsak rosszul járt az, akinek 2022 utolsó hónapjaiban újból tüzelő után kellett néznie. A KSH adatai szerint ugyanis 100 kiló brikett tavaly decemberben 20,79 szazalékkal került többe, mint októberben, novemberről decemberre 7,45 százalék volt a drágulás.

A rezsiemelés bejelentése óta a fánál jóval hatékonyabb tüzelő áremelkedése már közelíti a 100 százalékot, sőt, december-december vonatkozásban már bőven át is lépte azt:

mialatt 2021 végén még 9 820 forint volt egy mázsa brikett, tavaly év végén már 20 920 forintot kértek érte, ami 113 százalékos drágulást jelent.

Valamivel jobban járt, aki tűzifa után nézett volna: ebből egy mázsa október és december között csak 8,55 százalékot drágult, de egy év alatt ennek is 77,57 százalékkal ment fel az ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A grafikonon egyébként látható, hogy a brikett ára októbertől lőtt ki az égbe: iparági információink szerint ennek az egyik oka az lehetett, hogy a tél közeledtével az emberek a sokkal szélesebb körben, és biztosabban elérhető tüzelő felé fordultak a fa helyett, amire jellemzően heteket, de akár hónapokat is kellett várni. Azonban a tüzelőárak már a rezsiemelés bejelentése előtt kilőttek: mint beszámoltunk róla, a magyarok már a háború kitörése után elkezdték felvásárolni a készleteket, mert attól féltek, hogy Magyarország gázellátása veszélybe kerülhet.

Ennyit a hatósági árakról?

A durva áremelkedés elsőre meglepő lehet annak tükrében, hogy szeptemberben az állam hatósági árat vezetett be a tűzifára, személyenként 10 köbméterig. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

És ebben nincs benne a szállítás, ami a távolság függvényében 4 ezer és 12 ezer forint közötti összeget kóstál köbméterenként. Sokaknak pedig azzal is meggyűlt a baja, hogy az erdőgazdaságok hatósági áron 2-4 méteres databokban adják a fát, és ennek feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodni. Ha magunk nem akarjuk, vagy nem tudjuk összevágni a tüzelőt, akkor újabb tízezrekket kell fizetni, hogy valaki más konyhakészre vágja a fát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?