1 °C Budapest
Bio fuel wood briquettes stacked

Tüzifa árak 2023: sokkoló hírt kaptak, akik fafűtéssel húznák ki a telet, ezzel kevesen számoltak

2023. január 30. 13:03

Nem hatotta meg a tüzelőárakat az enyhe tél: a fánál hatékonyabb, és viszonylag biztosabban elérhető brikett egyetlen hónap alatt több mint 20 százalékot drágult 2022 végén. Az sem járt sokkal jobban, aki tűzifára vadászott év végén, derült ki a KSH adataiból.

Mindeddig javarészt enyhe idővel zajlott a tél, aminek rengeteg magyar örülhetett, hiszen ez jócskán meglátszódhat a rezsiszámlákon is: mint korábban kiderült, 2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, csak a lakossági felhasználókat nézve 25 százalékos volt a fogyasztás visszaesése. Tavaly egész évben a lakossági felhasználók körében 16,6, a gazdaság esetében pedig 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás, mint 2021-ben. 

De mi a helyzet azokkal, akik nem, vagy nem csak gázzal oldják meg a fűtést? Azoknak is könnyebb lett a helyzete, akik tűzifával, vagy brikettel csinálnak meleget? A Pénzcentrum most a KSH adatai alapján megnézte, hogyan hatott az enyhe tél a tüzelőárakra, mert bár aki csak tehette, már jóelőre felhalmozta a készleteket, de a korábbi hírek szerint nem mindenkinek jutott egy egész télre elegendő mennyiség.

Márpedig hiába a viszonylag enyhe idő, igencsak rosszul járt az, akinek 2022 utolsó hónapjaiban újból tüzelő után kellett néznie. A KSH adatai szerint ugyanis 100 kiló brikett tavaly decemberben 20,79 szazalékkal került többe, mint októberben, novemberről decemberre 7,45 százalék volt a drágulás.

A rezsiemelés bejelentése óta a fánál jóval hatékonyabb tüzelő áremelkedése már közelíti a 100 százalékot, sőt, december-december vonatkozásban már bőven át is lépte azt:

mialatt 2021 végén még 9 820 forint volt egy mázsa brikett, tavaly év végén már 20 920 forintot kértek érte, ami 113 százalékos drágulást jelent.

Valamivel jobban járt, aki tűzifa után nézett volna: ebből egy mázsa október és december között csak 8,55 százalékot drágult, de egy év alatt ennek is 77,57 százalékkal ment fel az ára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A grafikonon egyébként látható, hogy a brikett ára októbertől lőtt ki az égbe: iparági információink szerint ennek az egyik oka az lehetett, hogy a tél közeledtével az emberek a sokkal szélesebb körben, és biztosabban elérhető tüzelő felé fordultak a fa helyett, amire jellemzően heteket, de akár hónapokat is kellett várni. Azonban a tüzelőárak már a rezsiemelés bejelentése előtt kilőttek: mint beszámoltunk róla, a magyarok már a háború kitörése után elkezdték felvásárolni a készleteket, mert attól féltek, hogy Magyarország gázellátása veszélybe kerülhet.

Ennyit a hatósági árakról?

A durva áremelkedés elsőre meglepő lehet annak tükrében, hogy szeptemberben az állam hatósági árat vezetett be a tűzifára, személyenként 10 köbméterig. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

És ebben nincs benne a szállítás, ami a távolság függvényében 4 ezer és 12 ezer forint közötti összeget kóstál köbméterenként. Sokaknak pedig azzal is meggyűlt a baja, hogy az erdőgazdaságok hatósági áron 2-4 méteres databokban adják a fát, és ennek feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodni. Ha magunk nem akarjuk, vagy nem tudjuk összevágni a tüzelőt, akkor újabb tízezrekket kell fizetni, hogy valaki más konyhakészre vágja a fát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm