16 °C Budapest
firewood for the winter. Nicely stacked up. In a basket lies little wood for lighting the big wooden blocks.

Indul az állami tűzifaprogram: itt vannak a részletek, ezekre a buktatókra sokan nem gondolnak

2022. szeptember 19. 08:00

Indul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni az erdőgazdaságoknál háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. A kijelölt befizetőhelyeken többnyire egyelőre az igényeket fogadják, illetve be lehet fizetni a megrendelt tűzifa árát, viszont azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik. 

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg – közölte Nagy István agrárminiszter. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos:       30 000 Ft
  • Lágylombos:            19 000 Ft
  • Fenyő:                      19 000 Ft

Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget - közölték.

Mit jelent a 10 erdei köbméter?

Az erdei köbméter tűzifa mennyiségének mértékegysége lehet, mely egységesen 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszúságú feldolgozatlan farönkökből rakott 1,7 méter magasságú farakás. (A magasság 1,7 méteres a hézagok miatt). 10 erdei köbméter tehát az 1 méter hosszú farönkökből rakott, 1,7 méter magas, 10 méter hosszú farakást jelenti. Kérdés, hogy mennyire is lesz száraz a fa, mert erre a paraméterre a kormány nem tért ki, így a tüzelő tömege eltérő lehet.

Vannak buktatói a tűzifaprogramnak

Fontos, hogy a tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Vagyis aki előre megvette a tüzelőt, az most nem tud hatósági áron ismét 10 köbmétert venni - így akár rosszabbul is járthattak, írja azenpenzem.hu. Arra is felhívták a figyelmet, hogy 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Azonban nemcsak a szállításról, hanem a tűzifa felaprításáról is a lakosságnak kell gondoskodnia, amely jelentősen növelheti a költségeket. Az szintén nem mindegy, hol veszi meg az ember a tűzifát, a településhez tartozó erdőgazdasághoz kell fordulnia. Az egyes erdészeti társaságok működési területéhez tartozó települések listája letölthető a kormány oldaláról.

Az sem elhanyagolható szempont, mikor fogja megkapni a lakosság a tüzelőt. Hiszen a tűzifaprogramot már szeptember elején bejelentették, a részletekről akkor még keveset lehetett tudni. Az indulásban eleve volt csúszás, és megérkezett az őszi rossz idő is, hamarosan tehát időszaerű lesz begyújtani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 15:16
92 éves korában elhunyt Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, író, költ, mfordító, teológus, a Vatikáni R...
Holdblog  |  2022. október 3. 11:51
A monetáris politika lehetetlen hármassága kissé leegyszersítve azt mondja ki, hogy a a szabad tkemo...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 10:56
Önállóan vagy életbiztosításod mellett kiegészítként vásárolhatsz olyan biztosítást, amely a leggyak...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?