2 °C Budapest
Green Energy, ESG, Renewable and Sustainable Resources. Environmental and Ecology Care Concept. Close up of Hand holding a Heart Shape Green Leaf

Tényleg ekkora a baj Magyarországon? Rengeteg háztartás követi el ezt a hibát

2022. szeptember 27. 18:31

Miközben „gondolati szinten” nagyon erős Magyarországon a környezettudatosság, a tettek szintjén már jóval árnyaltabb a kép – derül ki egy, a hazai internetezők körében végzett reprezentatív felméréséből. Ez a kettősség a veszélyes hulladékok kezelésében is megmutatkozik: bár a többség tisztában van vele, hova kell gyűjteni például a használt nyomtatópatronokat, csak minden ötödik megkérdezett használ háztartási vagy szelektív hulladéknak dedikált szemetest is erre a célra.

„Gondolati szinten” a megkérdezettek 62 százalékának nagyon, további 26 százalékuknak pedig fontos a környezetvédelem – állapította meg egy friss reprezentatív felmérés. Az elméleti tudatosság a kor előrehaladtával nő: míg a 30 alattiak csupán 57 százaléka tartja nagyon fontos, addig az 50 felettiek körében már 67 százalék nyilatkozott így. Emellett viszont még mindig magas, 12 százalék azoknak az aránya, akiket saját bevallásuk szerint nem foglalkoztat a téma – írja közleményében az Epson.

A cselekvések szintjén azonban már egészen más eredményt mutat a kutatás. A válaszadók 16 százaléka küzd saját állítása szerint sokrétűen a környezetért, azaz kilencnél többféle konkrét módon tesz is érte. A megkérdezettek további 49 százaléka négy-nyolc féle dologra figyel oda, míg 35 százalékuk gyakorlatilag csupán 1-2, vagy még annyi környezettudatos tevekénységet sem végez.  „Az, hogy minden harmadik ember elodázza a konkrét cselekvést, azaz csak készül rá, hogy majd egyszer zöld lesz, azt jelenti, hogy a fenntarthatósági barométer egyelőre „esőre áll” – fogalmazott Drienyovszki Anna a cég marketing vezetője.

Mit teszünk?

A kutatásból kiderül, hogy a háztartási veszélyes hulladékok gyűjtőhelyre juttatását csak a válaszadók 38 százaléka tekinti fontos eszköznek a környezet védelméért folytatott harcában. A többség (67%) szelektív hulladékgyűjtéssel, a víz- és élelmiszerpazarlás elkerülésével (62-59%), a feleslegessé vált ruhák, lakberendezési tárgyak, háztartási eszközök továbbadásával (49%) küzd a zöldebb jövőért. Nem meglepő a nemmel, korral, iskolázottsággal és lakhellyel kapcsolatos eltérések a valós aktivitásban: ahogyan várnánk, a nők, a 50-65 évesek, a magasabb iskolai végzettségűek és a nagyvárosiak mutatnak kiemelkedő aktívitást ezen a téren.

Mi a teendő a veszélyes hulladékokkal?

Ez a kettősség köszön vissza a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos attitűdökben is. Noha az akkumulátorokról és az elemekről tízből kilenc 18 és 65 év közötti magyar internetező tudja, hogy ebbe a kategóriába tartozik, azzal jóval kevesebben vannak tisztában (a válaszadók csupán 62 százaléka), hogy a használt nyomtató- és tintapatronok is ide tartoznak. Ezek után nem annyira meglepő, hogy a kiürült patronokat a kutatás alanyainak 21 százaléka olykor a háztartási vagy a szelektív hulladék gyűjtésére kijelölt tárolókban helyezi el – olykor még azok is, akik tisztában vannak vele, hova dobhatók ezek. Közülük minden tizedik időhiányra hivatkozva nem a megfelelő helyre viszi a kifogyott patront.

Összességében a nyomtatást (beleérve a tintapatront, a nyomtatót és a papírt) a megkérdezettek 76 százaléka tartja inkább károsnak, így sokan papír- és nyomtatókímélő digitális alternatívákat használnak. A legtöbben a banki kivonatokat (63%) és a magazinokat (56%) „digitalizálják”, és az egyéb számlák esetén is magas (49%) azok aránya, akik nem papír alapon kérik a számlát. Hasonló a helyzet a rezsiszámlákkal (48%) is.

„Helyes és bátorítandó, hogy a digitalizációval igyekszünk kevesebb papírhulladékot termelni, amíg azonban a szemetesben köt ki a használt elem, az üres tintapatron és az elektronikai hulladék, addig tennünk kell a tudatosságunk növelése érdekében” – szögezte le Drienyovszki Anna. Márpedig a kutatás szerint a leselejtezett elektronikai és elektromos eszközök 10 százaléka végzi a háztartási vagy a szelektív hulladék tárolóiban, míg a lemerült akkumulátorok és elemek esetében különösen magas, 24 százalék ez az arány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?