3 °C Budapest
Discarded Christmas tree left out on the pavement

Figyelmeztet az FKF: csak így szabad kidobni a karácsonyi fenyővákat Budapesten

2022. január 6. 12:28

Sok százezer fenyőfát szállítanak el az ünnepeket követően az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a BKM Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen becslések szerint mintegy 500 000-600 000 tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve a hasznosítását megoldani - írja közleményében az FKF.

A vállalat tapasztalata szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat, melyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató. A lakóingatlanoktól ezzel párhuzamosan a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművel gyűjtik össze a nagyméretű fákat.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját.

A fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, valamint a gépjárműforgalmat. A kiszolgált tűlevelűeket az FKF először aprítja, majd ezt követően a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő. A Fővárosban keletkező háztartási hulladék mintegy kétharmadát tüzelik el a Hulladékhasznosító Műben.

Ez a hulladékhasznosítási technológia – amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez – földgáztüzelést vált ki a budapesti távhő előállítása során, valamint környezetbarát villamos energiát táplál az országos hálózatba. A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50 000 átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja.

A budapesti lakosok a fenyőfák begyűjtésével kapcsolatos információkat megtalálják az FKF honlapján, a https://www.fkf.hu/karacsonyfa-begyujtes címen. A kijelölt gyűjtőhelyek listáját kerületi bontásban elolvashatják a „Tájékoztató a karácsonyfák begyűjtéséről” bannerre kattintva, ahol a gyűjtőpontok helyszíneit mutató térképpel is segítjük a tájékozódást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?