13 °C Budapest
new built house in construction

Kegyetlen, ami az újépítésű lakásokkal történik: vidéken is brutálisan elszálltak az árak idén

2021. december 10. 16:28

Megingathatatlan a Győr, Debrecen, Szeged trió elsősége a vidéki újlakás-piacon, ebben a három városban épül a legtöbb lakás. Az árak egy év alatt 16 százalékot nőttek, a fejlesztők országos átlagban 716 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, de a nagy trióban ennél is többet kell fizetni.

Az Otthon Centrum 2021 negyedik negyedévében készített felmérése alapján a vidéki megyei jogú városokban 285 projektben majdnem 7200 lakás kivitelezése van folyamatban, és a beruházók átlagosan 716 ezer forintos négyzetméteráron hirdették a piacon az ingatlanokat. A szabad lakások száma a felmérés pillanatában elérte a 3300 darabot.

Továbbra is Győrben, Debrecenben és Szegeden található a legtöbb beruházás és ebben a három városban épül a legtöbb lakás

– összegezte a felmérés eredményeit Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője kiemelte, hogy a projektek számát tekintve a hajdúsági megyeszékhely vezeti a listát (42 darab), de a lakásszámot vizsgálva már Győr (1089 darabbal) valamivel megelőzi Debrecent. A sorban harmadik Szeged sincs sokkal lemaradva, 36 projektben majdnem 1000 lakás kivitelezése kezdődött el. Országos szinten ebben a három városban indult az összes vidéki beruházás 37,5 százaléka, de ha Pécset is beleszámítjuk, akkor ebben a négy városban található a 23 megyei jogú városban épülő lakások 50 százaléka.

A helyzet nem változott, továbbra sem tudunk legalább négy lakásos új projektről Dunaújvárosban és Salgótarjánban” – ismertette a másik végletet a szakember, aki elmondta: a lista utolsó három helyén holtversenyben Békéscsaba, Hódmezővásárhely és Szekszárd szerepel. A három városban egyenként három-három projekt épül, a lakásszámot tekintve pedig Békéscsaba az utolsó, mindössze 25 darabbal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Debrecenben legmagasabbak a fajlagos kínálati árak 890 ezer forinttal, amelyet Veszprém követ 855 ezer forintos középértékkel, míg a harmadik Sopron átlagosan 796 ezer forinttal. A legkedvezőbb áron Nyíregyházán kínálják az új lakásokat kicsivel 500 ezer forint alatti négyzetméteráron, amelyet Hódmezővásárhely és Eger előz meg valamivel fél millió forint feletti átlagos kínálati négyzetméterárral.

Az Otthon Centrum elemzése szerint vegyes képet mutat a tavalyi és az idei adatok összevetése. A projektszámok és az épülő, valamint tervezett lakások száma néhány százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az elindított új projektek száma viszont az előző negyedévhez képest 40 százalékkal emelkedett: összesen 42 projekt jelent meg a különböző online felületeken. A bő 700 ezer forintos átlagos négyzetméterár pedig 16 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi ár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?