16 °C Budapest
The Hungarian Forint (HUF) is the national currency of Hungary. Hungary is a member of the European Union.

Ezeknek a családoknak nem sokáig lesz a számláján az szja-visszatérítés: erre készülhetnek 2022-ben

2021. november 25. 16:33

Lakásfelújítás, folyószámlán tartás és a hitel-előtörlesztés a legnépszerűbb célok, de lesz, aki kriptoba fekteti az szja-visszatérítést - derül ki egy friss felmérésből.

A nem reprezentatív online felmérés szerint közel ezer ügyfél több mint fele (62,1%) jogosult a jövő évben esedékes szja-visszatérítésre. Közülük 45 százalék kap vissza 500 001 és 809 000 forint közötti összeget, 23,1 százalék viszont nem tudja, hogy mekkora lesz a jóváírás mértéke.

Lakásfelújítás a legnépszerűbb

A visszatérítésre jogosult közel félezer válaszadó több felhasználási célt is megjelölhetett a kérdőív kitöltése során: több mint negyedük (28,9%) költene majd lakásfelújításra az szja-visszatérítés összegéből. Nagyjából 30 százalék alig, vagy semmit nem kamatozó eszközzel számol: 17,7 százalék folyószámlán, 9,1 százalék készpénzben, 1,7 százalék pedig bankbetétben is tartana a visszatérítésből. 14,4 százalék pedig meglévő hitel előtörlesztésére használná az szja-visszatérítést.

Kockázatosabb eszközökbe is fektetnének

A válaszadók 20 százaléka nyugdíjcélú öngondoskodásra is készül: önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást 6,5 százalék, nyugdíj-előtakarékossági számlát 5,2 százalék, nyugdíjbiztosítást 8,4 százalék választana. Kevésbé kockázatos eszközbe 28,2 százalék fektetne: egészség- és önsegélyező pénztári megtakarításba 6 százalék, babakötvénybe 6,5 százalék fizetne, állampapírt pedig 8,6 százalék vásárolna. 7,1 százalék ingatlanvásárlás során használna fel az szja összegéből. Rizikósabb befektetésekkel is szemeznek a jogosultak:  9,3 százalék venne részvényt és befektetési alapot, 5,6 százalék pedig kriptodevizákat is vásárol az szja-visszatérítésből.

A jogosult válaszadók 11,6 százaléka mindennapi kiadásokra (például rezsi, bevásárlás) is fordítana a visszatérítésből, 11 százalék pedig utazna belőle. Autót 7,5 százalék venne, szórakoztató elektronikára 2,6 százalék, háztartási nagygépre pedig 5,4 százalék költene.

A Grantis nem csak az ügyfeleket kérdezte. Velük párhuzamosan a Facebookon is szondázta a felhasználókat: a közösségi oldalon keresztül válaszoló jogosultak közel azonos célokat tartottak fontosnak, ám többen költenék majd az szja-visszatérítés összegét mindennapi fogyasztási cikkekre. 41,1 százalék tenne így, míg lakásfelújításra 24,4 százalékuk, meglévő hitel előtörlesztésére 18,9 százalékuk fordítaná majd az adójóváírást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vissza nem térő alkalom a takarékosságra

Az szja-visszatérítés szabad felhasználása miatt egyedi lehetőséget teremt az egyszeri, nagyobb összegű megtakarítás elhelyezésére, ráadásul az állam által támogatott módozatokat választva a befizetéseink után további 20 százalékot is visszakaphatunk a jövő évi adónkból. Örömteli, hogy a Grantis ügyfeleinek jelentős része pénzügyileg tudatos és a visszatérítés egy részét vagy egészét öngondoskodásra, megtakarításra fordítja, és arra, hogy meglévő adósságait csökkentse

 - véli Mizsei Zoltán, a Grantis szakmai vezetője. A szakértő felhívja a figyelmet: a jelenlegi inflációs környezetben érdemes olyan értékmegőrző és -növelő megtakarítási, befektetési eszközöket választani, amelyek felveszik a versenyt a vásárlóerő romlásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm