7 °C Budapest
Close Up Of Replacing Battery In Domestic Smoke Alarm

Életet menthet ez a kis kütyü a háznál: a fűtésszezontól kezdve különösen nagy szükség van rá

2021. október 4. 18:02

A katasztrófavédelem összesítése szerint az év harmadik negyedévében kevesebb lakástűz volt, mint az első és második negyedévben. Az év első kilenc hónapjában így is összesen 5176 otthonban csaptak fel a lángok. Csaknem 70 ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint az egyik legnagyobb budapesti pláza.

Idén már 48 ember vesztette életét lakástűzben, csak az elmúlt negyedévben hatan. A harmadik negyedévben Budapesten, Nagymaroson, Győrött, Debrecenben, Nagyatádon és Taranyban is holttestet találtak az oltást végző tűzoltók. Idén a tűzoltók 422 ember életét mentették meg és 413 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt.

Az összes esetet alapul véve átlagosan 36 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók eloltsák az égő ingatlanokban pusztító lángokat. A leghosszabb beavatkozás kilenc és fél órán át tartott, 1880 tüzet öt perc alatt megfékeztek. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3200 munkaórára volt szükség, összesen 9982 tűzoltóautót riasztottak.

A legtöbb lakástűz Pest megyében és Budapesten volt, de sokszor hívták a tűzoltókat Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében is. Az év első kilenc hónapjában Budapesten a Józsefvárosban, míg a vidéki nagyvárosok közül Debrecenben, Szegeden, Miskolcon és Nyíregyházán kellett a legtöbbször beavatkozniuk a tűzoltóknak lakástűznél. 

Az 5176 tűzzel érintett otthon közül mindössze hétben volt füstérzékelő.

Ezek hasznosságát jól mutatja, hogy ahol volt ilyen, nemhogy tragédia, de még sérülés sem történt, és a tűz is sokkal kisebb volt. Az érzékelő a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 237 lakástűz után indítottak tűzvizsgálatot. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibái vezettek tűzhöz. 689 lakástűz a kéményben keletkezett, ami azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok miatt keletkezhet szén-monoxid. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelyik nyílt lánggal működik. Ha nem megfelelő a szellőzés, akár egy kandalló vagy cserépkályha is veszélyes lehet. Biztosítson mindenki elegendő friss levegőt a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és helyezzen el ezektől másfél méterre, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem