21 °C Budapest

A legjobb cigánypecsenye recept: mutatjuk, mi a cigánypecsenye és miért cigánypecsenye a neve!

2021. március 21. 19:02

A cigánypecsenye a magyar konyha egyik legnépszerűbb, egyben legegyszerűbb klasszikusa. A cigánypecsenye eredetét és készítését legendák övezik, hiszen ezek a szaftos sült húsok egyetlen fatányérosról sem maradhatnak le, kötelező kellékei a disznótoroknak, lakodalmaknak, ráadásul bármelyik hagyományos étterem, csárda étlapján fellelhetjük őket. Na de mégis, mi az a cigánypecsenye? Habár azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a cigánypecsenye egy húsos étel, azt mégsem tudja mindenki, hogy milyen húsból készül a cigánypecsenye. Fejtsük meg a cigánypecsenye rejtélyét, tudd meg, miért cigánypecsenye a neve és hogyan készül a cigánypecsenye!

Cikkünkben lerántjuk a leplet a cigánypecsenye eredetéről: eláruljuk, mi a cigánypecsenye jelentése, és hogy a cigánypecsenye milyen hús felhasználásával készül, illetve, hogy milyen alapanyag a cigányszalonna, amivel eredetileg sütötték a cigánypecsenyét. Amellett, hogy megtudhatod, milyen húsból van a cigánypecsenye, azt is eláruljuk, hogy milyen köret illik a cigány pecsenye mellé, és hogy milyen más húsokkal együtt szerepel a cigánypecsenye a híres-neves fatányéron. Egy egyszerű cigánypecsenye recept segítségével azt is bemutatjuk, hogyan készül az eredeti cigánypecsenye egyszerűen!

Mi a cigánypecsenye?

A cigánypecsenye nem más, mint a beirdalt szalonna zsírján hirtelen kisütött disznóhússzelet, amit leggyakrabban sertéstarjából vagy sertéskarajból készítenek, majd a jellegzetes formájú, irdalt sült szalonnával megkoronázva tálalják. A hússzelet a hirtelen sütésnek köszönhetően pirult ízű és puha, és mivel szalonnazsíron készül, nyugodtan használhatunk hozzá soványabb húsokat is, mert ez a húsétel bizony nem szűkölködik a zsírban.

A cigánypecsenye eredete: miért cigánypecsenye a neve?

A cigánypecsenye készítésének több eredettörténetét is ismerjük. A legelterjedtebb verzió az, hogy a cigánypecsenye készítése ténylegesen a vándorcigányoktól származik, akiknek a gasztronómiájában sokkal több parázs fölött sütött hús szerepelt, mint a magyar konyha esetében, ahol inkább a húsok főzése volt (pl. tipikus magyar pörköltek) az elterjedt. A cigánypecsenye elnevezés utalhat a hússzelet füstös ízére és barna színére is, amit a parázs fölötti sütésnek köszönhetünk.

A cigánypecsenye eredete és népszerűsége a magyar gasztronómiában egy másik megközelítésben is értelmet nyerhet: sokak szerint a cigánypecsenye a szocializmusban vált népszerű, közkedvelt étellé, ugyanis mivel egy gyorsan, előre elkészíthető, ám mégis magyaros fogásról volt szó, hamar népszerű lett az iskolák és a munkahelyek menzáin. Ma már a cigánypecsenye sütése leggyakrabban serpenyőben vagy sütőben történik a klasszikus szabadtéri parázs helyett és sok vöröshagymát, fokhagymát használhatunk hozzá.

Hogyan készül a cigánypecsenye?

Habár a legtöbb magyaros étel esetében érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve, a cigánypecsenye recept olyan egyszerű, hogy ezen az ételen tényleg nincs sok variálni való, legfeljebb a cigánypecsenye pácolása, avagy a cigánypecsenye fűszerezése tekintetében. A cigánypecsenye készítése során a hússzeleteket hagyományosan egy darab irdalt szalonnával együtt tűzték a nyársra, előzőleg pedig egyszerű, fűszeres páccal ízesítették – manapság serpenyőben készítjük.

Mi az a cigányszalonna?

A cigánypecsenye szalonnája eredetileg a cigányszalonna volt. Ezt a szalonnatípust az érése után sertésvérbe mártva füstölik meg, ennek köszönhetően egy sötét, feketés színű vérfüstburok jön létre a szalonna felületén. A megjelenését leszámítva a cigányszalonna nem sokban különbözik bármelyik másik füstölt szalonnától, azaz nyugodtan készíthetjük az ételt sima füstölt csemegeszalonnával is, ha nem kapunk cigányszalonnát a hentesnél.

A cigánypecsenye milyen húsból készül?

A cigánypecsenye egyszerű tartja vagy szalonna szelet, ám számos receptben találkozhatunk az étel készítésének különböző megközelítésével – például egyesek zsírosabban készítik (bő zsírban sütés vagy bőrös hús használata), míg mások csak egy kevés olajat használnak hozzá. Akkor beszélünk cigánypecsenyéről azonban, ha az ételből nem sajnáljuk ki a kalóriát és gazdagon meglocsoljuk zsírral, megrakjuk bőrös füstölt szalonnával. Ha valaki nem kedveli a sertéshúst, annak sem kell aggódnia: a következő receptbe bármilyen más húst behelyettesíthetünk: készülhet hamis cigánypecsenye akár csirkemellből vagy marhaszeletből is.

  • Cigánypecsenye karajból: Az igazi cigánypecsenye recept karaj felhasználásával ideális. A karaj egy aránylag sovány disznóhús, amit könnyű szárazra sütni, azonban a szalonnából kisült bőséges zsír ezt ellensúlyozza.
  • Cigánypecsenye tarjából: A tarja a karajjal szemben egy szaftosabb sertéshús típus, eleve sokkal több zsír sül ki belőle, így ízélményben és kalóriában gazdagabb is az étel. A karaj ugyanolyan alkalmas cigánypecsenye receptek készítéséhez, mint a tarja, sőt, ez a verzió sütőben is könnyen megsül, éppen a hússzeletben rejlő zsiradéknak köszönhetően.
  • Cigánypecsenye csirkemellből: A cigánypecsenye receptek számtalan variációját ismerjük, ezek között is az egyik legnépszerűbb a hamis cigánypecsenye csirkemell használatával. Ebből a húsból készülhet akár diétás cigánypecsenye is (ne zsírban, hanem roston süssük a csirkemellet, de kínáljuk fel mellé a szalonnát).
  • Cigánypecsenye marhahúsból: Rendhagyó módon a cigány pecsenye receptje marhaszelettel is készülhet – ez lehet egy vékonyabb, hirtelen sült hússzelet, vagy akár egy bő zsírban kisült, vastag steak is, ízléstől függően – a lényeg, hogy ne maradjon le a cigánypecsenye tetejéről a szalonna!

A cigánypecsenye fűszerezése

A cigánypecsenye páca hagyományosan száraz pác: a cigánypecsenye pácot alapvetően só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma és mustármag egyedi keveréke alkotja (egyedi ízlésünknek megfelelően), azonban ma már sokan egyszerűen csak bedörzsölik a húst folyékony mustárral vagy magyaros sült, esetleg cigánypecsenye fűszerkeverékkel.

Cigánypecsenye recept: hogyan készül a cigánypecsenye?

Most pedig nézzük, hogyan készül az eredeti cigánypecsenye sertéshúsból, gazdagon fűszerezve, szalonnával! A cigánypecsenye sütése után hátramaradt zsírról se feledkezzünk meg, ugyanis kiváló alapot nyújt a hagymasütéshez, ami remek kiegészítő elemként szerepelhet a tányéron.

A cigánypecsenye hozzávalói

  • ½ kg sertéstarja (vagy sertéskaraj)
  • 250 g füstölt szalonna
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 ek mustármag (vagy folyékony mustár)
  • 6 ek liszt
  • 3 ek őrölt pirospaprika
  • 4 ek napraforgóolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 fej vöröshagyma ízlés szerint

A hagyományos cigánypecsenye készítése

  1. A cigánypecsenye készítése során a hús pácolása az első lépés. Szeleteljük a húst kb. 1 cm vékonyságúra, széleit vagdossuk be, de ne klopfoljuk ki, ugyanis akkor a cigánypecsenye száraz lesz. Tegyük a hússzeleteket egy tálba, dörzsöljük be őket egy kevés olajjal, majd ízesítsük őket sóval, borssal, áttört fokhagymával és mustármaggal. Egy órán keresztül pihentessük a hűtőben.
  2. A füstölt szalonnát szeleteljük fel úgy, hogy minden cigánypecsenye tetejére jusson egy darab. A szalonnát bőröstől használjuk fel, a szeleteket háromnegyedükig vagdossuk be (kakastaréj alak). Süssük őket ropogósra, majd vegyük ki a zsírból.
  3. A pihent hússzeleteket forgassuk meg a liszttel összekevert pirospaprikában, majd hirtelen, nagylángon süssük ki a szalonna kisült zsírjában. A kisült cigánypecsenye szeleteket tálaljuk a tetején 1-1 db sült szalonnával.
  4. Ízlés szerint a cigánypecsenye mellett a zsírban, vagy a hátramaradt, húsos szaftban süssük ki a cikkekre vágott hagymát is. Tálaláskor az ízes, zsíros szafttal locsoljuk meg a húst. Kínáljunk a cigánypecsenye mellé kenyeret, krumplit vagy rizst, illetve savanyúságot.

Cigánypecsenye sütőben

A cigánypecsenye receptek szintén egy egyszerűen elkészíthető verziója a sütőben sült cigánypecsenye. Ebben az esetben a hús készülhet a szalonnával egyben, vagy külön is. A legegyszerűbb verzió az, ha a választott hússzeleteket felsorakoztatjuk egy tepsiben, minimális zsiradék használatával, sóval, borssal és mustárral fűszerezve, majd a tetejükre fektetjük a beirdalt szalonnákat és hagyjuk őket szépen együtt megsülni.

Cigánypecsenye köret ötletek

A cigánypecsenye gyakorlatilag bármilyen körettel tálalható: gyakori cigány pecsenye köret például a rizs, a sült krumpli, a savanyúság, de dinsztelt káposztával vagy zsenge saláta körettel is nagyon finom a klasszikus cigánypecsenye. Ha formabontóbbak szeretnénk lenni, a cigánypecsenye mellé tálalhatunk köretként édesburgonyát vagy sült céklát, krokettet, vagy például zsemlegombócot is.

A magyar csárdák kötelező kelléke a fatányéros menü

Szinte minden magyaros étteremben megtalálható az étlapon a "fatányéros", általában több személyre szóló (2-4 fős) kiadásban. A fatányéros lényege, hogy halmozzuk a magyaros sültek élvezetét, éppen ezért elengedhetetlen része a menüknek a cigány pecsenye is. Ha otthon egy igazi, magyaros fatányéros menüt szeretnénk összedobni, a cigánypecsenye mellett mindenképpen szerepeljen rajta a rántott karaj, a roston sült jércemell és egy alternatív fogás is, mint például a roston sült hal vagy az egyszerű rántott sajt.

A cigánypecsenye mellé köretként mindenképpen jelenjen meg a fatányéron a rizs, a süt krumpli, a csalamádé és néhány szelet friss zöldség, ha másért nem is, dekorációként. Egy ilyen ütős étkezés után ritkán tudunk helyet szorítani a desszertnek, ám ha mégis sikerül, javasoljuk, hogy maradjunk a magyaros vonalnál és válasszuk a Gundel palacsintát, a somlói galuskát vagy egy könnyedebb túrógombócot!

Milyen desszertet tálaljunk cigánypecsenye után?

Habár a ciganypecsenye recept szinte bármilyen hússal és körettel elkészíthető, ne felejtsük el, hogy alapvetően egy klasszikus magyaros ételről beszélünk, ami mellé szintén a hagyományosabb desszertek illenek. Tipikusan ilyen ételek például a dobostorta, a házi rétes, vagy például a pillekönnyű habbal tálalt madártej.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem