Kisebb tűz keletkezett a 4-es metró Bikás park állomásánál, ahol a megálló külső kupolájának szigetelése ég.
A legjobb cigánypecsenye recept: mutatjuk, mi a cigánypecsenye és miért cigánypecsenye a neve!
A cigánypecsenye a magyar konyha egyik legnépszerűbb, egyben legegyszerűbb klasszikusa. A cigánypecsenye eredetét és készítését legendák övezik, hiszen ezek a szaftos sült húsok egyetlen fatányérosról sem maradhatnak le, kötelező kellékei a disznótoroknak, lakodalmaknak, ráadásul bármelyik hagyományos étterem, csárda étlapján fellelhetjük őket. Na de mégis, mi az a cigánypecsenye? Habár azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a cigánypecsenye egy húsos étel, azt mégsem tudja mindenki, hogy milyen húsból készül a cigánypecsenye. Fejtsük meg a cigánypecsenye rejtélyét, tudd meg, miért cigánypecsenye a neve és hogyan készül a cigánypecsenye!
Cikkünkben lerántjuk a leplet a cigánypecsenye eredetéről: eláruljuk, mi a cigánypecsenye jelentése, és hogy a cigánypecsenye milyen hús felhasználásával készül, illetve, hogy milyen alapanyag a cigányszalonna, amivel eredetileg sütötték a cigánypecsenyét. Amellett, hogy megtudhatod, milyen húsból van a cigánypecsenye, azt is eláruljuk, hogy milyen köret illik a cigány pecsenye mellé, és hogy milyen más húsokkal együtt szerepel a cigánypecsenye a híres-neves fatányéron. Egy egyszerű cigánypecsenye recept segítségével azt is bemutatjuk, hogyan készül az eredeti cigánypecsenye egyszerűen!
Mi a cigánypecsenye?
A cigánypecsenye nem más, mint a beirdalt szalonna zsírján hirtelen kisütött disznóhússzelet, amit leggyakrabban sertéstarjából vagy sertéskarajból készítenek, majd a jellegzetes formájú, irdalt sült szalonnával megkoronázva tálalják. A hússzelet a hirtelen sütésnek köszönhetően pirult ízű és puha, és mivel szalonnazsíron készül, nyugodtan használhatunk hozzá soványabb húsokat is, mert ez a húsétel bizony nem szűkölködik a zsírban.
A cigánypecsenye eredete: miért cigánypecsenye a neve?
A cigánypecsenye készítésének több eredettörténetét is ismerjük. A legelterjedtebb verzió az, hogy a cigánypecsenye készítése ténylegesen a vándorcigányoktól származik, akiknek a gasztronómiájában sokkal több parázs fölött sütött hús szerepelt, mint a magyar konyha esetében, ahol inkább a húsok főzése volt (pl. tipikus magyar pörköltek) az elterjedt. A cigánypecsenye elnevezés utalhat a hússzelet füstös ízére és barna színére is, amit a parázs fölötti sütésnek köszönhetünk.
A cigánypecsenye eredete és népszerűsége a magyar gasztronómiában egy másik megközelítésben is értelmet nyerhet: sokak szerint a cigánypecsenye a szocializmusban vált népszerű, közkedvelt étellé, ugyanis mivel egy gyorsan, előre elkészíthető, ám mégis magyaros fogásról volt szó, hamar népszerű lett az iskolák és a munkahelyek menzáin. Ma már a cigánypecsenye sütése leggyakrabban serpenyőben vagy sütőben történik a klasszikus szabadtéri parázs helyett és sok vöröshagymát, fokhagymát használhatunk hozzá.
Hogyan készül a cigánypecsenye?
Habár a legtöbb magyaros étel esetében érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve, a cigánypecsenye recept olyan egyszerű, hogy ezen az ételen tényleg nincs sok variálni való, legfeljebb a cigánypecsenye pácolása, avagy a cigánypecsenye fűszerezése tekintetében. A cigánypecsenye készítése során a hússzeleteket hagyományosan egy darab irdalt szalonnával együtt tűzték a nyársra, előzőleg pedig egyszerű, fűszeres páccal ízesítették – manapság serpenyőben készítjük.
Mi az a cigányszalonna?
A cigánypecsenye szalonnája eredetileg a cigányszalonna volt. Ezt a szalonnatípust az érése után sertésvérbe mártva füstölik meg, ennek köszönhetően egy sötét, feketés színű vérfüstburok jön létre a szalonna felületén. A megjelenését leszámítva a cigányszalonna nem sokban különbözik bármelyik másik füstölt szalonnától, azaz nyugodtan készíthetjük az ételt sima füstölt csemegeszalonnával is, ha nem kapunk cigányszalonnát a hentesnél.
A cigánypecsenye milyen húsból készül?
A cigánypecsenye egyszerű tartja vagy szalonna szelet, ám számos receptben találkozhatunk az étel készítésének különböző megközelítésével – például egyesek zsírosabban készítik (bő zsírban sütés vagy bőrös hús használata), míg mások csak egy kevés olajat használnak hozzá. Akkor beszélünk cigánypecsenyéről azonban, ha az ételből nem sajnáljuk ki a kalóriát és gazdagon meglocsoljuk zsírral, megrakjuk bőrös füstölt szalonnával. Ha valaki nem kedveli a sertéshúst, annak sem kell aggódnia: a következő receptbe bármilyen más húst behelyettesíthetünk: készülhet hamis cigánypecsenye akár csirkemellből vagy marhaszeletből is.
- Cigánypecsenye karajból: Az igazi cigánypecsenye recept karaj felhasználásával ideális. A karaj egy aránylag sovány disznóhús, amit könnyű szárazra sütni, azonban a szalonnából kisült bőséges zsír ezt ellensúlyozza.
- Cigánypecsenye tarjából: A tarja a karajjal szemben egy szaftosabb sertéshús típus, eleve sokkal több zsír sül ki belőle, így ízélményben és kalóriában gazdagabb is az étel. A karaj ugyanolyan alkalmas cigánypecsenye receptek készítéséhez, mint a tarja, sőt, ez a verzió sütőben is könnyen megsül, éppen a hússzeletben rejlő zsiradéknak köszönhetően.
- Cigánypecsenye csirkemellből: A cigánypecsenye receptek számtalan variációját ismerjük, ezek között is az egyik legnépszerűbb a hamis cigánypecsenye csirkemell használatával. Ebből a húsból készülhet akár diétás cigánypecsenye is (ne zsírban, hanem roston süssük a csirkemellet, de kínáljuk fel mellé a szalonnát).
- Cigánypecsenye marhahúsból: Rendhagyó módon a cigány pecsenye receptje marhaszelettel is készülhet – ez lehet egy vékonyabb, hirtelen sült hússzelet, vagy akár egy bő zsírban kisült, vastag steak is, ízléstől függően – a lényeg, hogy ne maradjon le a cigánypecsenye tetejéről a szalonna!
A cigánypecsenye fűszerezése
A cigánypecsenye páca hagyományosan száraz pác: a cigánypecsenye pácot alapvetően só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma és mustármag egyedi keveréke alkotja (egyedi ízlésünknek megfelelően), azonban ma már sokan egyszerűen csak bedörzsölik a húst folyékony mustárral vagy magyaros sült, esetleg cigánypecsenye fűszerkeverékkel.
Cigánypecsenye recept: hogyan készül a cigánypecsenye?
Most pedig nézzük, hogyan készül az eredeti cigánypecsenye sertéshúsból, gazdagon fűszerezve, szalonnával! A cigánypecsenye sütése után hátramaradt zsírról se feledkezzünk meg, ugyanis kiváló alapot nyújt a hagymasütéshez, ami remek kiegészítő elemként szerepelhet a tányéron.
A cigánypecsenye hozzávalói
- ½ kg sertéstarja (vagy sertéskaraj)
- 250 g füstölt szalonna
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 ek mustármag (vagy folyékony mustár)
- 6 ek liszt
- 3 ek őrölt pirospaprika
- 4 ek napraforgóolaj
- só, bors ízlés szerint
- 4 fej vöröshagyma ízlés szerint
A hagyományos cigánypecsenye készítése
- A cigánypecsenye készítése során a hús pácolása az első lépés. Szeleteljük a húst kb. 1 cm vékonyságúra, széleit vagdossuk be, de ne klopfoljuk ki, ugyanis akkor a cigánypecsenye száraz lesz. Tegyük a hússzeleteket egy tálba, dörzsöljük be őket egy kevés olajjal, majd ízesítsük őket sóval, borssal, áttört fokhagymával és mustármaggal. Egy órán keresztül pihentessük a hűtőben.
- A füstölt szalonnát szeleteljük fel úgy, hogy minden cigánypecsenye tetejére jusson egy darab. A szalonnát bőröstől használjuk fel, a szeleteket háromnegyedükig vagdossuk be (kakastaréj alak). Süssük őket ropogósra, majd vegyük ki a zsírból.
- A pihent hússzeleteket forgassuk meg a liszttel összekevert pirospaprikában, majd hirtelen, nagylángon süssük ki a szalonna kisült zsírjában. A kisült cigánypecsenye szeleteket tálaljuk a tetején 1-1 db sült szalonnával.
- Ízlés szerint a cigánypecsenye mellett a zsírban, vagy a hátramaradt, húsos szaftban süssük ki a cikkekre vágott hagymát is. Tálaláskor az ízes, zsíros szafttal locsoljuk meg a húst. Kínáljunk a cigánypecsenye mellé kenyeret, krumplit vagy rizst, illetve savanyúságot.
Cigánypecsenye sütőben
A cigánypecsenye receptek szintén egy egyszerűen elkészíthető verziója a sütőben sült cigánypecsenye. Ebben az esetben a hús készülhet a szalonnával egyben, vagy külön is. A legegyszerűbb verzió az, ha a választott hússzeleteket felsorakoztatjuk egy tepsiben, minimális zsiradék használatával, sóval, borssal és mustárral fűszerezve, majd a tetejükre fektetjük a beirdalt szalonnákat és hagyjuk őket szépen együtt megsülni.
Cigánypecsenye köret ötletek
A cigánypecsenye gyakorlatilag bármilyen körettel tálalható: gyakori cigány pecsenye köret például a rizs, a sült krumpli, a savanyúság, de dinsztelt káposztával vagy zsenge saláta körettel is nagyon finom a klasszikus cigánypecsenye. Ha formabontóbbak szeretnénk lenni, a cigánypecsenye mellé tálalhatunk köretként édesburgonyát vagy sült céklát, krokettet, vagy például zsemlegombócot is.
A magyar csárdák kötelező kelléke a fatányéros menü
Szinte minden magyaros étteremben megtalálható az étlapon a "fatányéros", általában több személyre szóló (2-4 fős) kiadásban. A fatányéros lényege, hogy halmozzuk a magyaros sültek élvezetét, éppen ezért elengedhetetlen része a menüknek a cigány pecsenye is. Ha otthon egy igazi, magyaros fatányéros menüt szeretnénk összedobni, a cigánypecsenye mellett mindenképpen szerepeljen rajta a rántott karaj, a roston sült jércemell és egy alternatív fogás is, mint például a roston sült hal vagy az egyszerű rántott sajt.
A cigánypecsenye mellé köretként mindenképpen jelenjen meg a fatányéron a rizs, a süt krumpli, a csalamádé és néhány szelet friss zöldség, ha másért nem is, dekorációként. Egy ilyen ütős étkezés után ritkán tudunk helyet szorítani a desszertnek, ám ha mégis sikerül, javasoljuk, hogy maradjunk a magyaros vonalnál és válasszuk a Gundel palacsintát, a somlói galuskát vagy egy könnyedebb túrógombócot!
Milyen desszertet tálaljunk cigánypecsenye után?
Habár a ciganypecsenye recept szinte bármilyen hússal és körettel elkészíthető, ne felejtsük el, hogy alapvetően egy klasszikus magyaros ételről beszélünk, ami mellé szintén a hagyományosabb desszertek illenek. Tipikusan ilyen ételek például a dobostorta, a házi rétes, vagy például a pillekönnyű habbal tálalt madártej.
Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.
Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.
Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.
A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.
-
Az élhetőbb városokban az ingatlanok is felértékelődnek (x)
Minél több szolgáltatás és zöld van a közelben, annál jobban.
- Dráma Kőszegen: mérgező növénybe lépett egy kéktúrázó
- Életveszély fenyeget a magyar utakon, és nincs ellene biztosítás
- Nagy változás jön a mobiltelefonos fizetésnél
- Villogás vezetés közben? Lehúzott ablak? Máris repül a büntetés a sofőrnek!
- Szabotázsakciók Franciaországban az olimpiai megnyitó napján - a nap hírei
- Hét szerrel bővült a tiltott dizájnerdrogok listája
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
Future of Finance 2024
Sustainable World 2024
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/07/1722007321-6WcvnE3RF_sm.jpg)
![](https://cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2024/07/1722003032-fYemjX2BC_sm.jpg)
![](https://www.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2024/07/1721916051-kHrQJn3Mh_md.jpg)