7 °C Budapest
freshly baked beetroot with garlic in baking dish - close up

A legegyszerűbb sült cékla recept: Sült cékla és édesburgonya zöldfűszerekkel

2021. szeptember 10. 17:15

Az őszi és téli zöldségeknek idén is eljött a szezonja, hiszen a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat az évnek ebben az időszakában is folyamatosan be kell vinnünk a szervezetünkbe. Kedvenc idényzöldségünk nem más, mint a sült cékla, ami nem csak ízekben, hanem színekben is rendkívül gazdag.

A sült cékla felhasználása számos sült cékla recept alkalmazásával kivitelezhető: használható a sült cékla egyszerű köretként (sült cékla hagymával, sült cékla édesburgonyával vagy más gyökér- és gumós zöldségekkel), illetve elfogyasztható a sült cékla saláta formájában is, friss és roppanós alapanyagokkal, fűszeres vagy akár tejfölös-majonézes dresszinggel összekeverve.

Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a sült cékla alaprecept és hogyan készíthető sült cékla használatával sült cékla saláta, más főétel, vagy köret. Milyen fűszerek, olajak illenek a sült cékla készítéséhez, a sült cékla mennyi ideig kell, hogy süljön? A sült cékla hány fokon készüljön? A sült cékla mi mellé illik? A sült cékla mikor a legfinomabb?

A cékla sütése mikor ideális?

A cékla egy őszies, télies gumós zöldség, amit kifejezetten a hideg időszakban érdemes fogyasztanunk akár nyersen, akár céklasaláta, vagy sült cékla formájában. A sült cékla akkor a legfinomabb, ha közepes méretű gumókat választunk, azokat lehetőleg szedjük frissen, vagy vásároljuk meg közvetlenül a termelőtől. A cékla mindemellett, akár saját szedésű, akár vásárolt alapanyag, remekül tartósítható egész télre egy láda homokban, a pince hűvösében.

Sült cékla recept: így süsd meg a céklát egyszerűen!

A sült cékla készítése rendkívül egyszerű: tisztítsuk meg és hámozzuk meg a céklát, majd szeleteljük fel, akárcsak a burgonyát. Helyezzük a sült cékla készítéséhez a céklaszeleteket egy nagy tepsibe, locsoljuk meg őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá frissen szedett kakukkfüvet és rozmaringot (friss zöldfűszerek hiányában a szárított ugyanúgy megteszi). Ha tovább akarjuk bolondítani ezt a nagyszerű édeskés ízvilágot, javasoljuk, hogy tisztítsunk meg és bontsunk gerezdjeire egy fej fokhagymát, a gerezdeket pedig egyszerűen süssük meg a céklaszeletek között.

A sült cékla recept készítéséhez 1,5-2 kg céklát érdemes vásárolnunk, amit 1 nagy fej fokhagymával célszerű megsütnünk. A zöldfűszerekkel bánjunk bőkezűen. A sült cékla köret készítéséhez melegítsük elő a sütőt 180°-ra, majd süssük meg benne a fűszeres céklát egyszerűen, kb. 50 perc alatt. Villapróbával ellenőrizzük, hogy a sült cékla készen van-e: ha a villa belemegy a szeletekbe, már ki is vehetjük a sütőből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sült cékla és édesburgonya

A sült cékla hagymával, édesburgonyával együtt sütve is nagyon finom köretet eredményez. Mivel a sült cékla és édesburgonya textúrája igen hasonló, a két gumós zöldség azonos hőfokon és ideig készülhet a sütőben. Mind a sült cékla, mind az édesburgonya ízvilága kellemesen édeskés, mégsem egyforma, éppen ezért egészítik ki egymást tökéletesen.

Sült cékla saláta

A sült cékla saláta az egyszerű sült cékla egyik legizgalmasabb felhasználási módja: süssük meg a céklát a fent leírt módon, majd adjunk hozzá zöld hozzávalókat (saláta, rukkola), roppanós friss zöldségeket (uborka, paradicsom, paprika, kukorica), magvakat (pirított tökmag, napraforgómag) és húst vagy sajtot (csirkemell, mozzarella, feta). Dresszingként részesítsük előnyben az édeskés-ecetes ízvilágot (balzsamecet, fehérborecet és méz), vagy a klasszikus tejföl-majonéz-mustár kombinációt – a sült cékla saláta mennyei lesz!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem