1 °C Budapest

A megunhatatlan Jókai-bableves: Jókai bableves füstölt csülökkel és csipetkével

2021. február 21. 13:58

Jókai bableves recept kezdőknek és haladóknak: így készül a Jókai-bableves egyszerűen. Tudtad, hogy a Jokai bableves füstölt csülökkel és csipetkével a legfinomabb?

A klasszikus magyaros ízeket nem tudjuk sokáig nélkülözni: időnként szükségünk van egy finom levesre vagy egytálételre, amivel hódolhatunk a magyar kultúrának és a hagyományos magyar gasztronómiának. Cikkünkben a klasszikus, ám mégis megunhatatlan Jókai-bableves készítését írjuk le a Jókai bableves hozzávalóival és a könnyed, házi csipetke készítésével egyetemben. Azt is eláruljuk, mi a Jókai bableves története és hogyan lett ilyen népszerű mind Magyarországon, mind a nagyvilágban!

A Jókai-bableves története: miért Jókai bableves?

A Jókai-bableves Jókai Mór (1825-1904) regényíróról kapta a nevét, aki köztudottan imádta a hagyományos, magyaros ételeket és a bablevest, különösen, ha az sertéskörömmel vagy füstölt szopósmalac körmével készült. A mai értelemben vett füstölt csülkös, tejfölös Jókai bableves kevésbé hasonlít Jókai körömmel készített nagy kedvencéhez, ám bizonyosan ez a verzió is ízlene neki, ha lenne módja megkóstolni. A Jókai-bableves készítése - számos magyar gasztronómiai világsikerhez hasonlóan - a Gundel étterem nevéhez fűződik: a recept először Gundel Károly "Kis magyar szakácskönyv" c. gyűjteményében jelent meg, 1937-ben.

Füstölt csülök, a Jókai-bableves legfontosabb hozzávalója

Hogyan készül a Jókai-bableves?

Tradicionálisan az eredeti Jókai bableves füstölt hússal készül: készülhet a Jókai bableves füstölt tarjával, oldalassal, illetve a Jókai bableves csülökkel is rendkívül finom. Rengeteg magyar kedvence a Jókai bableves füstölt oldalassal, ami szintén egy nagyon aromatikus, zsírokban gazdag bablevest eredményez, azonban a legnépszerűbb elkészítési mód az, ha a Jokai bableves fustolt csulokkel készül. Nézzük a receptet!

A Jókai bableves hozzávalói

  • 1,5 kg füstölt csülök (lehet oldalas vagy tarja is, illetve ezek vegyesen)
  • 150 g kolbász (félszáraz)
  • 500 g fejtett bab (száraz)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kosszarv paprika (csípős)
  • 4 db babérlevél
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 ek liszt
  • 4 ek tejföl
  • víz

A Jókai bableves recept elkészítése

  1. A Jókai bableves előkészületeként mossuk meg, majd áztassuk be a babot egy éjszakára.
  2. Tegyük a füstölt csülköt egy nagyobb lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd 2 óra alatt főzzük puhára, közepes lángon. Ha kész, vegyük ki a csülköt és hagyjuk kihűlni.
  3. Az előre beáztatott babot az áztatóvizével együtt öntsük egy nagyobb fazékba, majd adjuk hozzá a finomra aprított paradicsomot, csípős kosszarv paprikát és az átnyomott fokhagymát. Főzzük őket 1-1,5 órán keresztül, közepes lángon, míg a bab félpuha nem lesz.
  4. A félpuha állagú babhoz adjuk hozzá a felkarikázott répát és petrezselyemgyökeret majd főzzük őket együtt addig, míg a bab és a répa is puha nem lesz.
  5. Karikázzuk fel a kolbászt vékonyra, majd egy serpenyőben süssük ki belőle a zsírt. Szedjük ki a sült kolbászkarikákat, a visszamaradt zsíron pedig dinszteljük üvegesre a finomra aprított vöröshagymát. A hagymához adjuk hozzá a lisztet és a pirospaprikát, röviden pirítsuk, majd öntsük fel 1-1,5 dl vízzel és keverjük el, míg sűrű rántást nem kapunk.
  6. Keverjük a rántást és a kolbászkarikákat is a levesbe és főzzük még néhány percig. Ekkor már hozzáadhatjuk a házi csipetkét is.
  7. A tejfölt keverjük simára a forró levessel, majd öntsük vissza a fazékba, végül szórjuk bele a felaprított petrezselyemzöldet is.
  8. A főtt füstölt csülök húsát lefejtjük a csontról és felkockázzuk. Tálalhatjuk külön, illetve a levesbe beletéve is. A Jokai bableves felszolgálásakor kínáljunk az étel mellé friss kenyeret és extra tejfölt.
Jókai bableves

Házi csipetke, avagy a tökéletes levesbetét

Ahogy fentebb is írtuk, az igazi Jókai bableves füstölt hússal csipetkével készül, amelyek ötvözik a magyaros szokásokat a magyar alapanyagok és a magyar levesbetétek használatával. A Jókai bableves csipetkével rendkívül laktató, a tésztás betét pedig csillapítja a füstölt csülök bableves rendkívül erőteljes, fűszeres ízvilágát. Nézzük, hogyan készül a csipetke nevű levesbetét!

A csipetke hozzávalói

  • 100 g búza finomliszt + 2 ek finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

A házi csipetke készítése

  1. Fogjuk a csipetke hozzávalóit, a 100 g lisztet, a tojást és a sót és egy tálban, a nokedlihez hasonlóan keverjük össze.
  2. Nyújtsuk ki egy belisztezett deszkán a csipetke tésztáját körülbelül fél cm vastagságúra és a kezünkkel egyszerűen csipkedjük kis darabokra. Ezeket a csipetkéket hintsük meg a két evőkanálnyi liszttel, hogy ne tapadjanak össze.
  3. A csipetke főzése a kész levesben történik: egyszerűen szórjuk bele a kis tésztákat a forrásban lévő lébe, majd főzzük további 5 percen keresztül.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem