28 °C Budapest

WC-krízis az EU peremén: Magyarországon 300 ezren kénytelenek ilyen helyen élni

2020. november 18. 14:02

Magyarország a lakosság több mint három százaléka, azaz csaknem 300 000 ember él olyan helyen, ahol nincs öblítős vécé. Ez az Európai Unióban az ötödik legrosszabb arányszám. Ezzel nagyjából Szerbia szintjén vagyunk, ám ott, arányait tekintve még mindig kevesebbeknek kell megküzdeniük ezzel a helyzettel. A legtöbb, nyugati-európai országban ez a szám a 0,5 százalékot sem éri el, sőt, sok helyen 0,1 százaléknyian élnek ilyen berendezés nélkül. De például Svédországban mindenkinek van a háztartásában öblítős vécé.

2019-ben az Európai Unióban a becslések szerint az emberek 2 százaléka olyan otthonban élt, aminek nem volt saját öblítő WC-je - írja új publikációjában az Eurostat. 2010-hez képeszt az uniós szinten 1,7 százalékpontos csökkenést jelent, akkor még 3,7 százalék volt ez a szám.

Az persze már más kérdés, hogy milyen bődületes különbségek vannak EU-s ország és EU-s ország között, ha az öblítős vécéket nézzük. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az EU-ban 4 országban van kiemelkedően sok olyan ember, akinek a lakásában, házában nincs öblítős vécé.

Ezek közül is magasan kiemelkedik Románia, ahol a felmérés szerint a lakosság 24,2 százaléka nem rendelkezik ilyen berendezéssel. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden negyedik román állampolgár olyan otthonban él, ahol a vécézést nem öblítős berendezés végzi. Ez csaknem 4,6 millió embert jelent.

Ahogy a statisztikából látszik az öblítős vécék hiánya Bulgáriában és Litvániában is jelentős, a lakosság majd 14, illetve 10 százalékát érintik. Lettországban is a lakosság csaknem 9 százaléka él olyan helyen, ahol nincs ilyen berendezés. Sok örömre azonban Magyarországnak sincs oka, az összesített listán ugyanis a top 4 után, mi következünk az ötödik helyen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazánkban a lakosság 3,1 százalékának, azaz csaknem 300 000 embernek nincs odahaza öblítős vécéje.

Ez országos szinten annyi embert jelent, mint Debrecen és Székesfehérvár lakossága együttvéve. Magyarországot a listán egyébként Szerbia követi, igaz, ők nem EU-tagok, ott a lakosság 2,7 százaléka él olyan lakásban, ahol nincs öblítős vécé. Az EU-s átlag egyébként 2 százalékon áll, egy százalék fölötti arányt mértek még Lengyelországban (1,7%), illetve Horvátországban (1,1%).

A legtöbb EU-s tagállamban az öblítéses vécékkel nem rendelkezők aránya a 0,5 százalékot sem éri el, több országban a szám 0,1 százalék, és vannak olyan országok is, például Svédország, ahol ez az arány egyenes 0 százalék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm