3 °C Budapest
Lebuktak a haszonlesők: Airbnb-n adták ki az önkormányzati bérlakásukkat

Lebuktak a haszonlesők: Airbnb-n adták ki az önkormányzati bérlakásukkat

2020. június 24. 09:30

Pár nap alatt megkeresték a havi bérleti díjat azokkal az önkormányzati bérlakásokkal, amelyeket szabálytalanul adtak ki Airbnb-ben a bérlők a Budai Várnál. Az önkormányzat emberei két ingatlanban is turistákat találtak az ellenőrzéskor, akik el is ismerték, hogy csak pár napra vették ki a szállásokat. A bérleti szerződéseket felbontotta az I. kerületi önkormányzat.

Akár 1-2 nap alatt is megkereshették az önkormányzati lakásuk bérleti díját azok, akik Airbnb-n adták ki I. kerületi önkormányzattól bérelt ingatlanjukat. A HVG birtokába került jegyzőkönyvek szerint az I. kerület bejelentés nélkül tartott ellenőrzéseket, amikor kér bérlő is lebukott.

Egy a közvetlenül a Budai Vár mellett futó Donáti utcában található ingatlant például a Booking.com-on hirdettek kiadásra, az ellenőrzéskor az önkormányzat emberei két külföldi turistát találtak a lakásban, akik be is vallották, hogy a neten bérelték ki pár napra azt. Az ingatlant kezelő nő, aki fogadta a turistákat és elvitte a bérleti díjat nem akart odamenni tisztázni a helyzetet, mondván, "nincs ideje rohangálni".

Azt pontosan nem tudni, mekkora haszonnal futott a biznisz, de annyi biztos, hogy a 80 négyzetméteres lakás bérleti díja havonta 20 560 forint volt. Ehhez jött hozzá az állandó 9780 forintos víz-, és az 1778 forintos szemétszállítási díj, így havonta összesen 32 118 forintot fizettek az önkormányzatnak. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a Várnegyed frekventált részén egy napra átlagosan 80 dollárért (kb. 25 ezer forintért) lehet szállást bérelni, úgyhogy jókora haszonnal futhatott a biznisz.

Hasonlóan szabálytalanul adtak ki egy Országház utcai lakást, ami 200 méterre fekszik a Halászbástyától vagy a Mátyás templomtól.Az önkormányzatnál az ellenőrzést ebben az esetben a pünkösdi hétvége elé időzítették, lakásban két fiatalt találtak a bérlő helyett, akik a nem tagadták, hogy a hosszú hétvégére vették ki a lakást, az erről szóló levelezést is megmutatták.

A hatályos önkormányzati rendelet kimondja: a bérlakás nem rendeltetésszerű használatának minősül, ha azt fizető vendéglátás céljára, vagyis "rendszeres jövedelemszerző tevékenységre" hasznosítják. Az ilyen bérlakást amúgy is csak az önkormányzat írásbeli hozzájárulásával lehetne ilyen módon kiadni, albérletbe adni. Ennek megfelelően fel is bontották mind a két bérleti szerződést.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06