11 °C Budapest
Újra emelkedni kezdtek az albérletárak: nem sokáig tartott a visszaesés

Újra emelkedni kezdtek az albérletárak: nem sokáig tartott a visszaesés

2020. június 2. 13:38

A bezuhant bérleti díjak május elején élénk keresletet hoztak a budapesti albérletpiacra, ezért akár napok alatt találhattak bérlőt azok a tulajdonosok, akik sürgősen bevételhez szerettek volna jutni. A hónap második felében már elfogytak azok a bérbeadók, akik gyorsan kívánták kiadni lakásukat, és felfelé korrigáltak az albérleti díjak.

A kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén májusban 162 ezer forint volt, ami 9 százalékos emelkedést jelent az áprilisi adatokhoz viszonyítva, és ezzel gyakorlatilag a márciusi szintre állt vissza a piac kínálati oldala a Rentingo adatai szerint.

Lakást vennél, de nem tudod, miből? Nézd meg ezeket a kölcsönajánlatokat!

A korábbi Airbnb-s lakások átrendezték a piacot, a belvárosi felújított és teljesen berendezett 50 nm körüli ingatlanok esetén a 150 ezer Ft bizonyult lélektani határnak, akinek sürgős volt, ezen árszint alatt hirdetve napok alatt ki tudta adni a lakását. A kínálati nyomás hatott a berendezés nélküli, nem felújított lakások bérleti díjára is.

Ebben a szegmensben a 100 ezer Ft-os bérleti díjnál volt a választóvonal, ez alatt szintén napok alatt találtak bérlőt a tulajdonosok.

Május elejére elfogytak az "akciós" albérletek, aminek hatására a bérlők is emelni kényszerültek, de az általuk ajánlott átlagos 135 ezer Ft-os bérleti díj még mindig nem éri el a márciusi értéket, így újra jobban kinyílt az árolló az albérletpiac kínálati és keresleti oldala között.

Rég kínáltak ilyen kedvező lakáskölcsönöket a bankok! Itt válogathaszt köztük.

Tovább tart a visszarendeződés a bérbeadók által kért kauciót illetően, itt lassan már a februári szintet közelíti a piac. Májusban a tulajdonosok 23 százaléka elégedett meg 1 hónap kaucióval és 76 százalékuk kért két hónapnyi összeget a bérlőktől.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Talán soha nem változott ennyire hektikusan az albérletpiac, mint az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány okozta válság következtében. Amíg az ingatlanpiac adás-vételi szegmenségben a korábbi 10-20 százalékát éri el az aktivitás, addig a bérlakáspiac továbbra is likvid, folyamatosan zajlanak a tranzakciók és érzékenyen reagál a piac kínálati és keresleti oldala is a változásokra.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?