14 °C Budapest
Újra emelkedni kezdtek az albérletárak: nem sokáig tartott a visszaesés

Újra emelkedni kezdtek az albérletárak: nem sokáig tartott a visszaesés

2020. június 2. 13:38

A bezuhant bérleti díjak május elején élénk keresletet hoztak a budapesti albérletpiacra, ezért akár napok alatt találhattak bérlőt azok a tulajdonosok, akik sürgősen bevételhez szerettek volna jutni. A hónap második felében már elfogytak azok a bérbeadók, akik gyorsan kívánták kiadni lakásukat, és felfelé korrigáltak az albérleti díjak.

A kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén májusban 162 ezer forint volt, ami 9 százalékos emelkedést jelent az áprilisi adatokhoz viszonyítva, és ezzel gyakorlatilag a márciusi szintre állt vissza a piac kínálati oldala a Rentingo adatai szerint.

Lakást vennél, de nem tudod, miből? Nézd meg ezeket a kölcsönajánlatokat!

A korábbi Airbnb-s lakások átrendezték a piacot, a belvárosi felújított és teljesen berendezett 50 nm körüli ingatlanok esetén a 150 ezer Ft bizonyult lélektani határnak, akinek sürgős volt, ezen árszint alatt hirdetve napok alatt ki tudta adni a lakását. A kínálati nyomás hatott a berendezés nélküli, nem felújított lakások bérleti díjára is.

Ebben a szegmensben a 100 ezer Ft-os bérleti díjnál volt a választóvonal, ez alatt szintén napok alatt találtak bérlőt a tulajdonosok.

Május elejére elfogytak az "akciós" albérletek, aminek hatására a bérlők is emelni kényszerültek, de az általuk ajánlott átlagos 135 ezer Ft-os bérleti díj még mindig nem éri el a márciusi értéket, így újra jobban kinyílt az árolló az albérletpiac kínálati és keresleti oldala között.

Rég kínáltak ilyen kedvező lakáskölcsönöket a bankok! Itt válogathaszt köztük.

Tovább tart a visszarendeződés a bérbeadók által kért kauciót illetően, itt lassan már a februári szintet közelíti a piac. Májusban a tulajdonosok 23 százaléka elégedett meg 1 hónap kaucióval és 76 százalékuk kért két hónapnyi összeget a bérlőktől.

Talán soha nem változott ennyire hektikusan az albérletpiac, mint az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány okozta válság következtében. Amíg az ingatlanpiac adás-vételi szegmenségben a korábbi 10-20 százalékát éri el az aktivitás, addig a bérlakáspiac továbbra is likvid, folyamatosan zajlanak a tranzakciók és érzékenyen reagál a piac kínálati és keresleti oldala is a változásokra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?