21 °C Budapest
A pesti elit luxusélete: 700 milliós penthouse, 100 milliós garzon

A pesti elit luxusélete: 700 milliós penthouse, 100 milliós garzon

2019. április 7. 07:03

Pörög az új építésű lakások piaca a fővárosban, 23,5 ezer lakóingatlant számlál a Budapesti Lakáspiaci Riport, viszont többségüket már el is adták, 7 ezernél is kevesebb ugyanis azon otthonok száma, amiken még rajta lóg az árcédula. A Pénzcentrum most a legeket gyűjtötte ki az összesítésből, mutatjuk a legdrágább-legolcsóbb, legnagyobb-legkisebb ingatlanokat, és sok egyéb érdekességet is.

Mint arról már mi is beszámoltunk, elkészült a Budapesti Lakáspiaci Riport legújabb, 2019 első negyedévére vonatkozó elemzése, ami azokra a legalább négylakásos, új társasházak jellemzőire vonatkozik, ahol legalább egy szabad lakást még kínálnak a fejlesztők. Ezek alapján közel 23 500 az új lakások állománya Budapesten, a kínálat viszont két évvel ezelőtti szintre esett vissza, és mindössze másodszor fordult elő az azóta eltelt negyedévekben, hogy 7 ezernél kevesebb a szabad lakások száma a piacon.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Ezzel együtt is őrület, ami a budapesti új építésű lakások piacán zajlik: a nemrég megjelent riport adatai alapján megállapítható, hogy - vélhetően a kormány új demográfiai csomagja, illetve az újlakás áfa körüli hercehurca miatt - komoly átárazás figyelhető meg a szegmensben. A rendelkezésre álló áradatok alapján a lakások több mint felét (56%-át) átárazták a télen, a korrekciók 89 százalékában áremelés történt, melynek következtében az átlagos emelés 3,33 millió forint (6%) volt pár hónap leforgása alatt.

Budapesten a szabad új lakások átlagos ára így 63,5 millió forint.

Az átárazások következménye, hogy 2019 elején egész Budapesten az átlagos négyzetméterár, a még szabad új lakások esetében 842 ezer forint, míg három hónappal korábban ez az érték még a 800 ezer forintot súrolta. Az egyik legdrágább XII. és I. kerületekben is másfél milliós fajlagos árakkal lehet találkozni. Összehasonlításképp, 2018 őszén, a XII. kerületben 1,4 millió forinthoz közeledett az átlagos négyzetméterár, az I. kerületben ez 1,38 millió forint volt, míg a belvárosban 2018 végén, illetve a legfrissebb adatok alapján is maradt a megközelítőleg 1,9 millió forintos négyzetméterár. A legolcsóbb kerület a XXIII. ahol 460 ezres átlagra számíthatnak a vásárlók.

Az átlagárak, és a fejlesztések darabszáma jól mutatják, hogy komoly érdeklődés mutatkozik a luxusra a fővárosban. Az összesítés szerint az 50 millió forint alatt kínált lakások száma 2370 darabot számlál; az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2435 eladó lakás található jelenleg; 100-200 millió forint között 451 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők; a 200-400 milliós árszegmensben 73 luxuslakáson van még árcédula; de a 400 millió forintnál drágább projekteknél is akad még 10 vevőre váró "otthon". Akadnak persze még bőven érdekességek a riportban, a Pénzcentrum alább néhányat kigyűjtött a főváros új lakás piacának, még eladó legjei közül.

A 3 legdrágább

Nincs mese, leesett az állunk a legmagasabb árcédulákat látva. Alábbi, top 3-as listánk kapcsán viszont fontos kiemelni, hogy mivel egy-egy luxusprojektben több méregdrága ingatlan is megvásárolható, így projektenként csak a legdrágább luxuslakásokat vettük figyelembe. Ezek szerint ezek most alegdrágább eladó új építéső "lakások" a fővárosban:

  • 1. Skyline Residence: A főváros XII. kerületében található Költő utcában található 17 lakásos projektben található jelenleg a legdrágább árcédulát viselő luxuslakás. A földszinti, bő 237 négyzetméteres, 5 szobás ingatlan (plusz bő 78 négyzetméter terasz, és 217 négyzetméter kert) kínálati ára 691 100 000 forint, ami a Riport számított négyzetméterei (266nm) alapján majdnem 2,6 milliós négyzetméterárat jelent.
  • 2. Loft Astoria: Budapest V. kerületében, a Múzeum körút elején, 649 380 000 forintért kínálnak megvételre egy 7. emeleti, 3 szobás, 226,5 négyzetméteres (plusz 60,5 négyzetméter terasz) luxuslakást. A négyzetméterár, a számított alapterület () alapján, ez esetben is a 2,6 millió forintot súrolja alulról.
  • 3. Palazzo Dorottya: 428 125 000 forintért várják a vevőket az V. kerületi Dorottya utcában található, 5. emeleti, 4 szobás, bő 200 négyzetméteres (plusz 33,5) lakásra. A számított négyzetméterek alapján (215,2) ez esetben 1,989 millió frintos négyzetméterárról beszélhetünk.

További méregdrága ingatlanokért olvasd el "Ilyen lakásokban él a magyar elit: fényűző luxus Budapest csúcskerületeiben" c. cikkünket, amelyből az is kiderül, hogy komoly igény mutatkozik a luxusra a fővárosban. Elemzésünk szerint a 400 millió forintnál drágább kategóriában 2, a 300 milliónál drágább kategóriában 17, a 200 milliónál drágább kategóriában 70, a 100 millió forint feletti árkategóriában 495 eladó új építésű lakóingatlan van Budapesten, míg az 50 milliónál drágább lakások száma meghaladja a 2815 darabot.

A legolcsóbb

Ha lenne bő 691 millió forintunk Budapest legdrágább lakására, az azt jelenti, hogy majdnem 38 darabra futná a legolcsóbból. Jelenleg ugyanis mindössze 18 215 800 forintot kér a Hermina Bau, a XIV. kerületi Hermina Happy Land Pöstyén projektben található, mindössze 27 négyzetméteres garzonlakásért.

A legdrágább garzon

Sokan az alapterületen szeretnek pénzt spórolni, pedig sokszor többe kerül egy minigarzon a budapesti lakáspiacon, mint egy jóval nagyobb, több szobás lakóingatlan egy kevésbé felkapott, de még bőven vállalható lokáción. Erre kiváló példa a főváros legdrágább garzonja is, amely az 5. kerületi Emerald Residence társasházban található; a lakás(ka) 37,3 (terasz és erkély nélkül) négyzetméteres, és 101,7 millió forintot kóstál - ez több mint 2 millió 726 ezres négyzetméterár (terasz, erkély nélkül számított alapterület alapján).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb

Igencsak komoly életteret vásárolhat magának, akinek van 257 millió forintja (megj.: a Budapesti Lakáspiaci Riport 2019/I. negyedévi adatfelvétele szerint); ezért az összegért ugyanis 321 négyzetméteres lakás (terasz, erkély nélkül számított alapterület) vásárolható a főváros III. kerületében található "The Village" villaparkban.

A legkisebb

A legnagyobb lakóingatlan méretéhez képest eltörpül Budapest legkisebb új építésű lakása. A VII. kerületi Dob utca 60 szám alatti házon futó ráépítéses projektben akad egy lakóingatlan, ami mindössze 16,99 (!) négyzetméter. Ehhez képest igencsak borsosnak tűnik a 28 millió forintos árcédula (négyzetméterára bő 1 millió 648 ezer forintra jön ki).

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A legnagyobb terasz

A terasszal rendelkező lakások általában értékesebbek, mint a terasz nélküli társaik, ami rendre az ingatlan áraiban is megmutatkozik. A hagyományos terasz alapterületét 50 százalékban szokás a lakás alapterületéhez hozzáadni, a 20 négyzetmétert meghaladó terasz esetében azonban a 20 négyzetméter feletti részt harmad- vagy negyedrészben szokás beszámítani. Ha tehát van egy 50 négyzetméteres lakásunk 10 négyzetméteres terasszal, akkor annak értéke megegyezik egy azonos minőségű és paraméterű 55 négyzetméteres lakással. Ha azonban az említett lakás teraszának mérete 100 négyzetméter, nem jelenti automatikusan a lakás értékének megduplázódását.

A legnagyobb terasz jelenleg a Marina Bay Residence egyik 6. emeleti eladó lakásához tartozik, mérete 375,8 négyzetméter (a lakás alapterülete csak 223 négyzetméter). Árat nem találtunk, de a Lakáspiaci Riport még eladóként jelzi az ingatlant; összehasonlításképp, ugyanebben a projektben egy 64,02 négyzetméteres lakás, amihez tartozik egy 39,62 négyzetméteres terasz is, 107 millió forintot kóstál.

A legmagasabb emeleten fekvő

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény (Étv.) érvényben lévő változata szerint maximum 90 méter magas épületeket (a törvény épületről beszél, nem építményről) lehet felhúzni Magyarországon. A most kivitelezés alatt álló lakóingatlanok azonban bőven elmaradnak ettől a határtól Budapesten. Aki szereti a magasságot, annak ma be kell érnie a 17. emelettel: A Metrodom Panoráma projektjének legfelső szintjén még több megvásárolható lakás is van, áruk 88,79 millió forint és 117,290 millió között szóródik, ebbe az összegbe 112-115 négyzetméter fér bele (plusz erkélyek, teraszok).

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?