16 °C Budapest

Újabb költség, amivel a lakásvásárlóknak számolni kell: röpködnek a százezrek

2018. december 2. 07:01

A lakáspiac folyamatos száguldása a hozzá kapcsolódó iparágak és szolgáltatások fellendülését is magával hozta, így a költöztetés is egyre nagyobb üzlet. Ma már egy kétszobás budapesti lakáshoz hozzá sem fognak 60-80 ezer forint alatt, ezt a költséget is nyugodtan hozzászámolhatjuk az ilyenkor kötelezően kifizetendők közé.

Aki él és mozog, az éppen költözik Budapesten és környékén, valamint a nagyobb városokban. A legfrissebb hivatalos adatok szerint továbbra is tart a drágulás és a forgalomélénkülés az ingatlanpiacon. A vevők ehhez alkalmazkodnak, és emiatt már az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben lévő lakások iránt is megnőtt a kereslet.

És nem csak az árak, hanem a tranzakciók száma is nőtt a statisztikák szerint, idén november közepéig annyi ingatlant értékesítettek, mint egy évvel korábban 12 hónap alatt - derült ki a Duna House egyik közleményéből.

A fellendült lakáspiac pedig jó hatással van az egész gazdaságra, főleg a közvetlenül hozzá kapcsolódó iparágakra, szolgáltatásokra, például a költöztető cégek forgalma is megnövekedett.

Egy lakás árához képest ugyan elenyésző összegbe kerül kifizetni a költöztetőket, akik leveszik a vállunkról a terhet - szó szerint, mindenestre számolni kell ezzel is.  Az ilyenkor felmerülő szokásos költségek mellé, mint például az ügyvédi díj, a tulajdoni lap/térképmásolat lehívása, az értékbecslés, a közjegyzőidíj és a lakásszerzési illeték mellett érdemes ezzel a tétellel is számolni, hiszen egy átlagos lakás átköltöztetése akár 80-100 ezer forintos tétel is jelent.

A Pénzcentrum kapcsolatba lépett pár budapesti költöztetőcéggel. A piac mondhatni telített, rengeteg élelmes vállalkozó látta meg ebben a szolgáltatásban a lehetőséget. Költözőknek jó hír, hogy a legtöbben viszonylag rövid határidővel is tudják vállalni a munkát, sehol nem nevettek ki minket a telefonban, ha azt mondtuk pár napon belül szükségünk lenne rájuk. Sőt, volt, ahol még aznap is vállalták volna.

Mivel a legtöbben, akik spórolni szeretnénk a szabadságullak, igyekeznénk hétvégére ütemezni a költözést, felmerül a kérdés, hogy vajon szombat-vasárnap felárral dolgoznak-e a cégek. Az általunk megkérdezettek ugyanazon az áron dolgoznak a hét minden egyes napján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi az annyi?

Nyilván a piac legfontosabb szereplői árgus szemekkel figyelik egymás árait, de ettől függetlenül (vagy éppen ezért), a költöztetés nem olcsó mulattság. Egy átlagos kétszobás lakást 10 kilométerrel odébb pakolni akár 60-80 ezer forintba is kerülhet. Számolni kell minden esetben egy kiszállási díjjal, van cég, amelyik embereként számol, van, ahol óradíjban, de van lehetőség perc alapú elszámolást is igénybe venni.

Néhány jó tanács a költözőknek

Az emberek számán soha nem érdemes spórolni, hiszen az tényleg senkinek nem jó, sőt, adott esetben balesetveszélyes is lehet, arról nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel sérülnek meg az értékeink. Amennyiben emeletes házban, forgalmas utcából vagy ilyen helyre költözünk, foglaljunk parkolóhelyet a teherautónak, akár már előző éjjel kifeszíthetünk egy spárgát. A környék nem fog minket megkedvelni, ám a teherhordók annál hálásabbak lesznek.

Össze is csomagolnak

Aki még a csomagolást is szeretné megúszni, esetleg nincs ideje ilyen földi dolgokkal foglalkozni, az felár ellenében olyan céget is könnyedén találhat, aki nem csak átszállítja, de össze is pakolja a cuccait. Ebben az esetben ők hozzák a csomagolóanyagot, mindent szakszerűen elraknak, kikötik a mosógépet, sőt, még a csillárt is leszerelik és szétkapják az elemes bútorokat. Persze ebben az esetben az alapárnak akára dupláját is elkérhetik.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem