7 °C Budapest

Eltöröljük az óraátállítást? Itt az orvosi szakvélemény

2018. augusztus 31. 16:50

Október 28-án hajnali 3:00 órakor egy órával visszább kellene állítani a mutatót. Azonban nem biztos, hogy erre sor kerül. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak ugyanis azt mondta, eltörlik az EU-ban az óraátállítást. De vajon mindez mivel járna? Milyen hatással lesz az emberekre, ha többé nem kell állítgatniuk az órákat?

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak azt mondta, eltörlik az EU-ban az óraátállítást. Arról, hogy pontosan mikor vezetik be az új rendszert és hogy vajon Magyarországon (és az Európai Unió tagországaiban) a nyári vagy a téli időszámítás lesz-e érvényben, még nem tudni. 

Ha ugyanis a Bizottságon átmegy a kérdés, akkor még azt jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek (mivel ők kezdeményezték, hogy a Bizottság foglalkozzon a kérdéssel, ez valószínűleg nem lesz probléma), majd a tagállamoknak kell lépéseket tenni az ügyben.

Portfolio cikke szerint minden tagállam magának dötheti majd el, hogy a nyári vagy a téli időt választja majd kvázi időzonájául.

Az azzal kapcsolatos kavarodást, hogy a téli vagy a nyári időszámításra állunk át, az okozhatja, hogy a rendszer neve kvázi az, hogy nyári időszámítás, ezért ha azt eltörölnék, akkor valóban maradna a téli időszámítás. Logikus lenne persze az eltörlés után az egész EU-t előreállítani egy órával (tehát visszaállni a nyári időszámításra), erről azonban nincsenek még hivatalos információk. Az viszont biztos, hogy az óraátállítás megszüntetésével mindenki jól fog járni. 

Az elmúlt években rengeteg tanulmány és kutatás hívta fel arra a figyelmet, hogy az óraátállítás miatt felborul a szervezet egyensúlya, napokig, de akár hetekig is fáradékonyak, ingerlékenyek és dekoncentráltak lehetünk.

Az óraátállítás összezavarja a biológiai óránkat. Van, akinek 10-14 nap kell ahhoz, hogy teljesen átálljon

 - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Torzsa Péter egyetemi docens, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa. Arról is beszélt, az óraátállítás mindenkit megvisel, rendszerint fáradékonyabbak, ingerlékenyekebbek, dekoncentráltabbak utána az emberek.

A probléma még jobban érinti az időseket, a depresszióval küzdőket, a krónikus betegségben szenvedőket és a kisgyermekeket

- mondta. 

Akár a téli iőszámításról állunk át a nyárira, akár fordítva,

az óraátállítás után jelentkezhet alvászavar, sőt, emésztési problémák is, valamint a koncentráló- és teljesítőképesség is csökkenhet, de az óraátállítás növelheti a szívinfarktus kockázatát is.

Dr. Torzsa Péter szerint a nyári időszámítással járnánk jobban, hiszen annak ellenére, hogy december végén és január elején nagyon későn kelne fel a nap, cserébe délután később sötétedne. "Egy órával nőne a szabadidő eltöltésének lehetősége, akár a szabadban, vagyis több idő jutna sportolásra, közösségi életre, és ez pozitív hatással lenne a testi és lelki egészségünkre egyaránt" - mondta a szakember.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Melyik időszámítással járnánk jobban?

A téli időszámításra való átállás során nyerünk egy órát. Elvileg október utolsó vasárnapján, hajnali 3 órakor kellene visszaállítani az órát 2-re. Viszont így igaz, hogy világosban ébredünk majd, ám este hamarabb sötétedik, kevesebb napfény ér minket, ez a hangulatunkra is hatással lehet.

Ha a nyári időszámítás marad, akkor az azt jelenti, hogy decemberben akár reggel 8 után kel majd csak fel a nap, viszont akkor sem lesz sötét 5 előtt. 

A teljesítményünk is megsínyli az óraátállítást

A nyári időszámításra való átállás során (vagyis idén márciusban) egy órát vesztettünk, egy órával kevesebbet alhattunk. Kutatások bizonyíták, hogy a nyári időszámításkor való átállás után nő az auóbalesetek száma, valamint a munkahelyi baleseteké is.  Egy 2004-es tanulmány szerint akár több száz ember életét is megmenthetné az óraátállítás elhagyása, és az, ha egész évben a nyári időszámítást használnánk.

A Pennsylvania Állami Egyetem 2012-es kutatása arra is rávilágít, hogy a dolgozók többsége a nyári időszámításra való átállás utáni hétfőn kevésbé produktív, sokan hajlamosak céltalan internetezéssel tölteni az időt, ahelyett, hogy a feladataikra koncentrálnának. A diákok teljesítménye is romlik, a teszteken általában rosszabbul teljesítenek az óraátállítás után.

Voltak, akik felhagytak az állítgatással

Korábban több ország felhagyott már az óraállítgatással. 2011-ben Oroszország megszüntette az óraátállítást, maradt a nyári időszámításnál. Fehéroroszország is így tett, ott is 2011-ben törölték el a téli időszámítást. 

Oroszország viszont néhány évvel később a nyáriról áttért a téli időszámításra. 2016-ban Törökországban pedig a téli időszámítást törölték el, így ott  egész évben a nyári időszámítás van érvényben.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem