0 °C Budapest
Jönnek a gigabírságok február végén: ezt sok magyar lakástulaj benézi

Jönnek a gigabírságok február végén: ezt sok magyar lakástulaj benézi

2018. február 20. 10:33

Fogcsikorgató hideg elé néz február végén Magyarország. Egyes előrejelzések szerint akár -15 foknál hidegebb éjszakai minimumok is előfordulhatnak, a jelentős havazásról nem is beszélve. A zord téli körülmények elleni védekezés azonban komoly bírságokba torkollhat. Nem mindegy ugyanis, hogy a lakosság, mivel fűti házaiban például a kályhákat vagy milyen megoldással tesz eleget az otthona körüli csúszásmentesítési kötelezettségnek. Elöljáróban annyit, hogy ha mindkét esetben hibázik valaki, akár 350 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak rá a hatóságok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kemény hideg lesz úrrá Magyarországon ezen a héten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a 8. héten a csapadék egy jelentős része hó lesz, aminek következtében például a Dunántúlon akár komoly hóréteg is kialakulhat. Ha mindez nem lenne elég, a hét legvégére sarkvidéki eredetű légtömegek érkezhetnek térségünkbe, ami azt jelenti, hogy

az idei tél leghidegebb léghulláma áraszthatja el a Kárpát-medencét. Emiatt február legvégén akár -15 fok alatti éjszakai minimumok is előfordulhatnak.

A farkasordító hideg és a nagymértékű havazás pedig nem éppen a legjobb kombináció. A lakosság egy jelentős része, még ha nem is tudja, komoly, több százezer forintos bírságokat is összelapátolhat egy-egy rosszul megválasztott védekezési módszerrel a hideg ellen. Ezek a közül a két legfontosabbat gyűjtötte most össze a Pénzcentrum.

Csak óvatosan az égetéssel!

Ahogy arról korábban lapunk többször is beszámolt, az elmúlt időszakban a lakosság jelentős részét kielégítő energiahordozók ára is a magasba szökött. Ezek közül a tűzifa árának drágulása volt a legjelentősebb, ami az elmúlt 10 év távlatában idén nőtt a legnagyobb mértékben.

A tűzifa folyamatos drágulása okán egyáltalán nem meglepő, hogy a magyar, jellemzően családi házakban élő lakosság mindent eltüzel az otthonában, ami csak a keze ügyébe kerül. Vidéken és a nagyvárások peremkerületeiben bevett szokásnak számít, hogy télen szeméttel fűtik be a kályhákat. Ilyen esetekben szinte minden a tűzbe kerül, a háztartási hulladéktól kezdve a PET-palackokon keresztül a régi bútorokig.

Mindez azonban jelentősen megemeli a szálló por koncentrációját, a porszennyezés háromnegyedéért felelős például ez a típusú égetés. Emellett rengeteg egyéb mérgező anyag is a levegőbe kerülhet a különböző összetételű műanyagokból vagy a bútorlapokat összetartó ragasztóanyagból. A potenciális természeti károkat és az emberek egészségének károsítását figyelembe véve nem meglepő, hogy az illegális szemétégetésért bizony komoly bírságokat,

75 és 300 ezer forint közötti büntetést szabhatnak ki a hatóságok, ha a tevékenység zárt térben történik. Szabadtéren mindez 25-100 ezer forintjába kerülhet egy szabálysértőknek.

Sót inkább csak az ételbe tegyél!

A téli hideg, a fagy és havazás egy másik jelentős kihívás elé is állítja a lakosságot, ez pedig a járdák csúszásmentesítése. Míg a helyi közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, addig a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.

Nem árt tudni azonban, hogy akár ötvenezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el (a Fás növények védelméről szóló rendelet szerint csak ott tilos sózni, ahol fás növények vannak). A tiltás persze nem véletlenül született;

a só ugyanis súlyosan károsítja környezetünket. Arról már nem is beszélve, hogy a só tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel "felzabálja" az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem.

A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

Senki sem bújhat ki a feladatok alól

Senki nem ülhet tehát karba tett kézzel, az előírásoknak megfelelően ugyanis a hótakarításról, és a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról a legtöbb esetben a tulajdonosnak kell gondoskodnia!

Sőt, az előírás természetesen a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Tehát abban az esetben, ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán a "nyakát szegi", akkor kötelesek vagyunk az "okozott" kárt megtéríteni. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak.

Természetesen a társasházban élők sem nyugodhatnak meg, és bújhatnak kis a takarítási feladatok kötelezettsége alól. Mivel ugyanis a tulajdonosoknak kell gondoskodni a csúszásmentesítésről

egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát. Éppen ezért tévhit, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, s a járdák biztonságossá tétele.

Drága mulatság lehet ez télen

Mindegy tehát, hogy valaki szociális rászorultsága miatt vagy pusztán tudatlanságból (szakrtők szerint ők vannak jelentős többségben) fűti otthoni kályháját hulladékkal vagy nemtörődömsége miatt sózza a hozzá tartozó járdaszakaszt ott, ahol amúgy azt nem lenne szabad, komoly büntetési tételek elé néz.

Ha összeadjuk az illegális égetésért járó akár 300 ezres, és a tilos helyen sózásért való akár 50 ezres büntetést, akkor a szabálytalanul eljárók majd félmillió forintot is fizethetnek a hatóságoknak. A büntetések következtében pedig nem csak a hideg miatt fájhat majd az ügyeskedők feje, hanem bizony az esetleges 350 ezer forintnyi veszteség is komolyan boríthatja a családi költségvetést.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09