Magyarok millióinak lett drágább a gáz: mutatjuk, mennyivel

2018. január 31. 12:07

A tűzifa mellett a PB-gáz palackok ára is emelkedett 2017-ben 2016-hoz képest. Bár a növekedés ezzel az energiahordozóval kapcsolatban nem volt annyira drasztikus, mint a tűzifa esetében, még így is rengeteg magyar háztartást érint a változás. Olyannyira sokat, hogy hivatalos statisztikák szerint 2017-ben a magyar lakások 89,6 százaléka rendelkezett gázellátással, melyből 15,3 százaléknyiban palackos gáz látta el a háztartást. Éppen ezért szakértő segítségével utánajártunk, mi lehetett a drágulás oka.

Az elmúlt 10 év legnagyobb tűzifa áremelkedése volt tapasztalható Magyarországon 2017-ben az azt megelőző évhez képest. 100 kiló fűrészelt tűzifa ára ugyanis több mint 300 forinttal emelkedett. Ennek okát a Pénzcentrum által megkérdezett erdészet legfőképp a tűzifatermeléshez kapcsolódó bérek és vállalkozási, szolgáltatási díjak növekedésében látta.

A tűzifa mellett egy másik meghatározó lakossági energiahordozó, a PB-gáz palack ára is emelkedett 2017-ben 2016-hoz képest, igaz itt a változás jóval szerényebb mértékű volt. A KSH adatai szerint egy 11,5 kilós palack ára átlagosan 130 forinttal került többe tavaly, mint az azt megelőző évben.

A számok tanulmányozása közben láthatjuk, hogy a 11,5 kg-s PB-gáz palack ára 2012-ben tetőtőzött, akkor átlagban 5 540 forintot kellett fizetni érte átlagosan. A hat évvel ezelőtt adat az elmúlt 20 év legdrágábbja volt, amihez képest a tavalyi ár több mint 1 300 forinttal olcsóbb. Ettől függetlenül persze tény, hogy az 5 éven át tartó rohamos árzuhanás megtorpant, sőt az energiahordozó költsége emelkedő pályára állt.

Kiket érint ez?

A KSH statisztikái szerint 2017-ben a gázzal rendelkező lakások aránya 91 százalék volt. Ebből a palackos gáz aránya 15,9 százalék volt. A településenkénti megoszlás adataiból azonban kiderül, hogy óriási különbségek mutatkoznak a felhasználást illetően.

A palackos gáz ugyanis leginkább a községekben és kisebb városokban meghatározó energiaforrás.

Lehet-e vele fűteni?

A PB-gázzal simán lehet fűteni (ugyanúgy, ahogy bármely más gáznemű tüzelőanyaggal), sőt a fűtőértéke rendkívül magas (95,6 MJ/m3), így egy GJ hőenergia előállításához kb. 10,5 m3 eltüzelése szükséges, ugyanakkor

a fűtési célú (PB-gáz palack) felhasználás nagyon csekély része lakossági. Ez főként időszakos, illetve lakóházak fűtését jelenti

- mondta el a Pénzcentrumnak Kirilly Tamás, a Prímaenergia Zrt. Üzemeltetési és beszerzési igazgatója, aki hozzá tette azt is, hogy a PB-gáz legnagyobb előnye, hogy vezetékes gáz ellátással nem rendelkező területeken is elérhető.

Ha valaki azonban mégis palackkal oldaná meg a fűtést, annak

nem kell hozzá különleges berendezés, a szokásos készülékek megfelelőek, amit szakember állít be a PB gáz elégetéséhez megfelelő módon

- teszi hozzá a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy

panellakásban tilos a "pébégáz" palack használat és tárolása is!

Ami pedig az árváltozást illeti, Kirilly elmondta, hogy az árat legfőképpen a világpiaci árak alakulása befolyásolja, amit ők sem látnak előre. A legújabb növekedési tendencia pedig leginkább a palackozási és szállítási költségek az üzemanyag árak, a bérek és a kapcsolódó szolgáltatások árának emelkedésének tudható be.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?