15 °C Budapest

Ilyen egy energiatakarékos otthon: látogass meg egyet!

MTI
2013. november 4. 10:03

Energiahatékony épületeket nyitnak meg az érdeklődők előtt az ország számos településén a "Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!" kampány keretében - közölte a GreenDependent.

A közlemény szerint 2013. november 4. és 10. között energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség Magyarországon és az Európai Unió további 9 országában. A nyílt napok célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű épületekről minden érdeklődő számára.

A klímaváltozás, az energiafogyasztás növekedése és a változó energiaárak az egész világon ösztönzik az építészeti szabványok folyamatos szigorítását. Ezzel párhuzamosan az épülettulajdonosok és -használók elvárásai is nőnek, egyre többen szeretnének szabványon felüli energiahatékonyságú épületekben lakni és dolgozni - hívja fel a figyelmet az intézet.

Ennek megfelelően az Európai Unióban is szigorodnak az előírások, 2021-től már csak az új szabványnak megfelelő lakóházak építését engedélyezik az Épületenergetikai Irányelv alapján; közintézményekre már 2019-től érvényben lesz az új szabvány - olvasható a közleményben.

A látogatható házak sokfélék: van köztük új és felújított épület, ökofaluban található szalmabála ház, minősített passzívház, saját kezűleg felújított ház, de épülő 100 lakásos önkormányzati passzívház, zöld óvoda is. Az épületek és a látogatások időpontja a hatekonyhaz.hu oldalon található meg, itt lehet a látogatásra is jelentkezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm