1 °C Budapest

Ez a luxusvilla lett az Év Háza + képek

Pénzcentrum
2013. október 7. 16:41

Racionalitás, tisztaság, és átláthatóság jellemzi azt a Sóskúton található épületet, amely idén elhódította az Év Háza díjat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Dévényi Tamás építész tervei alapján, Sóskúton megépült "H háza" nyerte az idei Év Háza díjat. "Az épület formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult" - hangzott el a zsűri rövid értékelésében.

"A forma a végsőkig, a paraszti építészet tömörségéig leegyszerűsített. Hasonlóképpen az alaprajzi elrendezés is a háromosztatú tér tiszta szerkesztését idézi. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek. Ez a viselkedés nem tűri a tévedést, de mégoly apró humor megjelenését sem. A tájképi kert és a ház harmonikus együttest alkot" - méltatta a győztes alkotást Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke (természetesn csak névrokona az tervezőnek - a szerk.).

Az Év Háza díj Magyar Építész Kamara különdíját Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, és Móser Tamás szigligeti munkája kapta. A Balaton-felvidéki nyaraló kiváló példát állít a hagyomány és a korszerűség összehangolhatóságáról. A Magyar Építőművészek Szövetségének különdíját pedig Borsos Ágnes, és Bachman Zoltán Kővágószőlősön található alkotása hódította el.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a díjátadón bejelentette: "a kormányfővel történt egyeztetés sikerrel zárult; jövőre az építészet évét ünnepelhetjük. Ennek keretében, jelentős költségvetési támogatással bebizonyítjuk, hogy a magyar építészet készenléti állapotban van - kész arra, hogy belépjen nyugat Európába."

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?