1 °C Budapest

Ezek a legszebb házak most Magyarországon + képek

Pénzcentrum
2013. október 10. 05:37

Egy Balaton-felvidéki nyaraló és egy kővágószőlősi weekend-ház nyerte idén a 2013-as "Év háza" pályázat különdíjait. Nézd meg, ezúttal miért ezeket az alkotásokat választotta a szakma.

A napokban megjelent, "Ez a luxusvilla lett az Év Háza + képek" c. cikkünkben bemutattuk azt a Sóskúton található családi házat, amelyet idén a legjobbnak ítélt a szakmai zsűri. Mint azt a díjátadón elmondták, a nyertes pályamű formavilága, alaprajzi elrendezése a paraszti építészet tömörségét, tisztaságát idézi, amely a magas szintű megvalósítással párosult. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a pályázat többi indulója mellett sem. Idén ugyanis 32 épület került az évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. Ezúttal a Magyar Építész Kamara (MÉK), illetve a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) különdíjazottjait vettük górcső alá.

Év háza 2013 MÉK különdíj: nyaraló Szigligeten
(Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Móser Balázs)

"Hagyomány és korszerűség ötvözete" - így jellemezhető tömören a Balaton-felvidéki nyaraló építészeti értékeinek összefoglalása. Az épület tájba illesztése, léptéke és tömege a régi korok tradicionális tudását, mintáit követi, míg szerkezetében, anyaghasználatában, plasztikájában és fénnyel való telítettségében a mai világ életérzését adja. Mesteri munka, amely mintaként szolgálhat arra, hogyan kell a táji környezetben viselkedni, tanulva az elődöktől és erre építve újat, mait alkotni" - méltatta az alkotást Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke.


Év háza 2013 MÉSZ különdíj: hétvégi ház Kővágószőlősön
(Borsos Ágnes, Bachman Zoltán)

"Borsos Ágnes, a Junior Prima Díj friss tulajdonosa, a kővágószőlősi weekend-ház társalkotójával, Dr. Bachman Zoltán Kossuth-díjas tervezővel merész vállalkozásba fogtak. Az építészek költői párbeszédet kezdeményeztek a tájba illesztés hagyományos és modern építészeti eszközeinek formai és tartalmi elemeivel. A végletekig absztrahált kortárs gondolati és formai vágyat az archaikus képlet egymásba-születés morfózisában, szinte annak keletkező pillanatában szemlélik, és emelik térbe sajátos őszinteséggel a gyökerekbe még-még megkapaszkodó XXI. századi létformát. Az egyedi kísérletező szuggesztív hatás képes mai, múltbéli és még ki nem mondott gondolatokat azonos időben közölni. A finom eleganciával lehelet könnyedén megtestesülő alkotás a pályázati mezőny legizgalmasabb jelensége"- értékelte az ikonikus épületet Ferencz Marcel, Ybl díjas építész.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?