28 °C Budapest

A valódi rezsicsökkentés: százezreket is spórolhatsz!

2013. október 7. 05:28

A lakásfenntartási kiadások közül Magyarországon a legnagyobb terhet a háztartásoknak a gázfogyasztás finanszírozása jelenti. Pedig szigeteléssel akár 40 százalékkal is csökkenthető lenne ez a rezsitétel. Ráadásul bizonyos esetekben a megvalósítás érdekében még egy hitelfelvétel is szóba jöhet.

Múlt héten megjelent, "Ez az igazi rezsicsökkentés: százezreket nyerhetsz vele!" c. cikkünkben megmutattuk, miként szabadulhatunk meg egy életre a villanyszámláktól. Mint írtuk, ehhez nem kell más, mint egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer, amely háztartásunk teljes villamos energia igényét fedezni tudja. Ezúttal viszont a gázfogyasztás radikális csökkentéséhez adunk tippeket.

A lakásfenntartási kiadások közül Magyarországon ugyanis a legnagyobb terhet a háztartásoknak a gázfogyasztás finanszírozása jelenti. Ráadásul a 10 százalékos rezsicsökkentés nem a megfelelő orvosság a mára már népbetegséggé vált energiaszegénységre. A rezsicsökkentés ugyanis a hatékonyabb energiafelhasználás helyett éppen a jelenlegi pazarló energiafogyasztási struktúra konzerválását támogatja.

Szakértők szerint célravezetőbb segítség lett volna az épületek energiahatékonyságát ösztönző programok - például az ökohitelek kamattámogatásának kibővítése vagy a támogatás intenzitásának növelése. A szigeteléssel elérhető akár 30-40 százalékos energia megtakarítás mellett ugyanis a hitel gyakorlatilag önfinanszírozó, így a lakosság közép és hosszú távon lényegesen jobban jár, mint a hamar elinflálódó 10 százalékos rezsicsökkentéssel - áll az energiainfo.hu egy korábbi elemzésében.

De nézzük, mennyibe is kerül egy családi ház hőszigetelése. Ahhoz, hogy legalább 40 százalékos megtakarítást érhessünk el, a homlokzati hőszigetelésen túl szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is. Mindemellett nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán sem. Főként, hogy a teljes bekerülési költséget a választott termékek típusa nagyságrendileg nem befolyásolja. Szakértők szerint mindezt figyelembe véve egy átlagos családi ház hőszigetelése nagyjából többnyire 1,5 millió forint alatt marad.

Ami az állami támogatást illeti - hasonlóan a napelemes rendszereknél -, a helyzet nem túl rózsás, viszont amennyiben rendelkezünk megtakarítással, mégis könnyű a helyzetünk. Egy családi ház hőszigetelése alig 1-2 hét alatt elkészül. Némi kellemetlenséget szokás szerint csupán az engedélyeztetés hozhat. Bár a hőszigetelés építési engedélyeztetés nélkül végezhető tevékenység - kivéve műemlékek esetében -, a helyi önkormányzati szabályozás viszont előírhatja településképi engedélyeztetési eljárás lefolytatását.

Más a helyzet viszont, ha nincs félretett pénzünk. Ebben az esetben sem kell azonban lemondanunk a spórolásról. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy megéri-e a magas gázszámlából megtakarított összegből hiteltörlesztést fizetnünk egy ideig. A fenti táblázatban háztartások gázfogyasztását láthatjuk szigeteléssel, illetve anélkül; míg a lenti táblázatban korszerűsítésre felhasználható állami támogatású jelzáloghiteleket szedtünk össze, különböző futamidők mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adatokból jól látszik, hogy vannak fogyasztási mennyiségek, illetve hitelkonstrukciók, amelyek jól kiegészítik egymást egy esetleges energetikai felújítás esetén. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy hiába az árcsökkentő kormányzati stratégia, energiapiaci elemzők hosszabb távon egyértelműen az energiaárak növekedését valószínűsítik.

Természetesen minden beruházás előtt kérjük szakember - energetikus, épületgépész - tanácsát. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani. Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, melyekkel jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?