20 °C Budapest

A valódi rezsicsökkentés: százezreket is spórolhatsz!

2013. október 7. 05:28

A lakásfenntartási kiadások közül Magyarországon a legnagyobb terhet a háztartásoknak a gázfogyasztás finanszírozása jelenti. Pedig szigeteléssel akár 40 százalékkal is csökkenthető lenne ez a rezsitétel. Ráadásul bizonyos esetekben a megvalósítás érdekében még egy hitelfelvétel is szóba jöhet.

Múlt héten megjelent, "Ez az igazi rezsicsökkentés: százezreket nyerhetsz vele!" c. cikkünkben megmutattuk, miként szabadulhatunk meg egy életre a villanyszámláktól. Mint írtuk, ehhez nem kell más, mint egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer, amely háztartásunk teljes villamos energia igényét fedezni tudja. Ezúttal viszont a gázfogyasztás radikális csökkentéséhez adunk tippeket.

A lakásfenntartási kiadások közül Magyarországon ugyanis a legnagyobb terhet a háztartásoknak a gázfogyasztás finanszírozása jelenti. Ráadásul a 10 százalékos rezsicsökkentés nem a megfelelő orvosság a mára már népbetegséggé vált energiaszegénységre. A rezsicsökkentés ugyanis a hatékonyabb energiafelhasználás helyett éppen a jelenlegi pazarló energiafogyasztási struktúra konzerválását támogatja.

Szakértők szerint célravezetőbb segítség lett volna az épületek energiahatékonyságát ösztönző programok - például az ökohitelek kamattámogatásának kibővítése vagy a támogatás intenzitásának növelése. A szigeteléssel elérhető akár 30-40 százalékos energia megtakarítás mellett ugyanis a hitel gyakorlatilag önfinanszírozó, így a lakosság közép és hosszú távon lényegesen jobban jár, mint a hamar elinflálódó 10 százalékos rezsicsökkentéssel - áll az energiainfo.hu egy korábbi elemzésében.

De nézzük, mennyibe is kerül egy családi ház hőszigetelése. Ahhoz, hogy legalább 40 százalékos megtakarítást érhessünk el, a homlokzati hőszigetelésen túl szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is. Mindemellett nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán sem. Főként, hogy a teljes bekerülési költséget a választott termékek típusa nagyságrendileg nem befolyásolja. Szakértők szerint mindezt figyelembe véve egy átlagos családi ház hőszigetelése nagyjából többnyire 1,5 millió forint alatt marad.

Ami az állami támogatást illeti - hasonlóan a napelemes rendszereknél -, a helyzet nem túl rózsás, viszont amennyiben rendelkezünk megtakarítással, mégis könnyű a helyzetünk. Egy családi ház hőszigetelése alig 1-2 hét alatt elkészül. Némi kellemetlenséget szokás szerint csupán az engedélyeztetés hozhat. Bár a hőszigetelés építési engedélyeztetés nélkül végezhető tevékenység - kivéve műemlékek esetében -, a helyi önkormányzati szabályozás viszont előírhatja településképi engedélyeztetési eljárás lefolytatását.

Más a helyzet viszont, ha nincs félretett pénzünk. Ebben az esetben sem kell azonban lemondanunk a spórolásról. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy megéri-e a magas gázszámlából megtakarított összegből hiteltörlesztést fizetnünk egy ideig. A fenti táblázatban háztartások gázfogyasztását láthatjuk szigeteléssel, illetve anélkül; míg a lenti táblázatban korszerűsítésre felhasználható állami támogatású jelzáloghiteleket szedtünk össze, különböző futamidők mellett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az adatokból jól látszik, hogy vannak fogyasztási mennyiségek, illetve hitelkonstrukciók, amelyek jól kiegészítik egymást egy esetleges energetikai felújítás esetén. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy hiába az árcsökkentő kormányzati stratégia, energiapiaci elemzők hosszabb távon egyértelműen az energiaárak növekedését valószínűsítik.

Természetesen minden beruházás előtt kérjük szakember - energetikus, épületgépész - tanácsát. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani. Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, melyekkel jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?