3 °C Budapest

Ez az igazi rezsicsökkentés: százezreket nyerhetsz vele!

2013. október 1. 05:26

Bizonyára mindenki álmodozott már arról, milyen életet is lehetne élni számlák nélkül. Nos, ha minden számlától nem is szabadulhatunk meg, van rá mód, hogy legalább villanyszámlát ne lássunk többet az életben. Ehhez nem kell más csak egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer, amely háztartásunk teljes villamos energia igényét fedezni tudja. Sőt, bizonyos esetekben a megvalósítás érdekében még egy hitelfelvétel is szóba kerülhet.

Egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Hazánkban ugyanis potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint ráadásul szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket - legrosszabb esetben pedig az elemekből lehet előtetőt is képezni a megfelelő tájolás érdekében.

De nézzük, mennyibe is kerül egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer. Szakértők szerint, ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad.

Ami az állami támogatást illeti, a helyzet nem túl rózsás, viszont amennyiben rendelkezünk megtakarítással, mégis könnyű a helyzetünk. Egy családi házas rendszer telepítése ugyanis egy nap alatt megvan, komolyabb felfordulás nélkül - kicsit kell cserepet bontani, de más átalakításra nincs szükség. A leghosszabb időt csak az engedélyeztetés veszi igénybe, de ez a folyamat is lezajlik a megrendeléstől számított 1-1,5 hónap alatt.

Más a helyzet viszont, ha nincs félretett pénzünk. Ebben az esetben sem kell azonban lemondanunk az "ingyenenergiáról". Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy megéri-e a villanyszámla helyett hiteltörlesztést fizetnünk egy ideig. A fenti táblázatban a háztartások villamos energiára fordított kiadása látható, különböző fogyasztási mennyiségek esetén; míg a lenti táblázatban korszerűsítésre felhasználható állami támogatású jelzáloghiteleket szedtünk össze, különböző futamidők mellett.

Az adatokból jól látszik, hogy vannak fogyasztási mennyiségek, amelyek esetén megéri a villanyszámla kiváltásában gondolkodni. Különösen annak figyelembevételével, hogy a napelemek élettartama igen hosszú - 50-100 év. Bár a tapasztalatok szerint 10 évente nagyjából 4 százalékot romlik a teljesítményük, karbantartási költséggel viszont nemigen kell számolni - az esetleges hibákat többnyire a gyártó állja. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy hiába az árcsökkentő kormányzati stratégia, energiapiaci elemzők hosszabb távon egyértelműen az energiaárak növekedését valószínűsítik.

Végezetül pedig fontos kiemelni, hogy minden beruházás előtt kérjük szakember - energetikus, épületgépész - tanácsát. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani. Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, melyekkel jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06