17 °C Budapest

Újabb láz: Ausztriában vásárol a magyar

2011. február 17. 04:44

Rengeteg pénzt hagynak ott a magyar bevásárló-turisták az osztrák boltok kasszáinál - derül ki a Burgenlandi Gazdasági Kamara felméréséből. A Pénzcentrum.hu utána érdeklődött, hogy okoz e valamilyen problémát a hazai kereskedőknek a jelenség hatására előforduló esetleges forgalomcsökkenés.

Főként a Vas megyeiek, illetve a Győr-Moson-Sopron megyeiek járnak át a határon és keresik az osztrák boltok polcain található különféle termékeket. Osztrák lapértesülések szerint a vizsgált időszakban mintegy 130 millió eurót költöttek a magyarok Ausztria Burgenland tartományában. Ez az összeg igencsak magasnak mondható, mivel a más országokból származó tartományi bevétel csak 30 millió euróra rúgott.

Piaci elemzők szerint az egyik potenciális oka a határon túli kereslet megugrásának a vásárlási szokások átalakulásában keresendő. A fiatal, illetve idősebb vásárlók előnyben részesítik a kimagasló kínálatú bevásárlóközpontokat, mint például a felsőőri EO-t. A hírek szerint a Felsőőrön található komplexum jelentős vasi vásárlói kört tudhat magáénak a mellette épült, sokakat csábító három dimenziós mozi termeknek köszönhetően - írja a nyugatmagyar.hu hírportál.

Úgy tűnik a magas számú magyar vásárlóerőre a kereskedők is felfigyeltek. A hazai benzin árak egekbe szökése miatt ma már jóval olcsóbban lehet Ausztriában megtankolni az autókat, így például a határmenti benzinkutaknál már nem meglepő, ha magyar ajkú személyzetet tartanak fenn az egyes kúthálózatok.

Aggodalomra adhat okot a nyugati országrész kereskedőinek ez a helyzet. Amennyiben ez a tendencia tovább folytatódik és egyre több magyar keresi fel inkább a minőségben és árakban is igen csábító osztrák boltokat és szolgáltatókat, akkor nagymértékű forgalomcsökkenést lesznek kénytelenek elkönyvelni a honi kereskedők.

A Pénzcentrum.hu megkérdezte a jelenségről az Országos Kereskedelmi Szövetséget (OKSZ). A szövetség véleménye szerint állandóan hullámzó vásárlási szokásokról húzódnak meg a jelenség hátterében, amiben nagymértékben közrejátszik a forint illetve euró árfolyam állandó ingadozása. Bár eddig is tisztában voltak vele, hogy vásárlási céllal rengetegen kerekednek fel, hogy a határon túl található kereskedésekben vásároljanak be, azonban az OKSZ szerint igencsak meglepő az adat, miszerint 130 millió euróról beszélünk, bár véleményük szerint vélhetően hosszabb időszakot vizsgált a Burgenlandi Gazdasági Kamara.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megkérdeztük a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-t is, észleltek e valamilyen visszaesést a keresletben. A hazánkban 19 éve jelenlévő országos élelmiszer és napi cikk kereskedelmi lánc kommunikációs vezetője, Fehér István kérdésünkre azt a választ adta, hogy az érintett áruházaikban nem tapasztaltak forgalmi visszaesést.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem