23 °C Budapest

Akciós benzin! Akkor is elmennek érte, ha közben kijárják a különbözetet

2011. február 14. 16:52

A magyar autósok többsége maga tankolja meg az autóját és nem kér a benzinkutasok segítségéből - derül ki a Forensis Autóklub friss kutatásából. A felmérés több érdekességre is rávilágít, ezek közé tartozik például, hogy minden 25. magyar autós akár harminc kilométert is hajlandó autózni a literenként tíz forinttal olcsóbb benzinért.

Az autósok üzemanyag fogyasztási szokásait vizsgáló kérdőívet kitöltő 5500 autós közel fele havonta 10-20 ezer forintért tankol havonta - derül ki a kutatásból. Egy átlagos autó benzin tartálya 40 literes, 360 Ft-os üzemanyag árral ez azt jelenti nagyjából 1,5 alkalommal tankolják tele az autójukat. Az autósok közel 10%-a tankol havonta 40 ezer forintnál nagyobb összegért és majdnem ugyanennyien 10 ezer forintnál kevesebbért. A fogyasztási statisztikákból az is kiderül, hogy az átlagos tankolás értéke 7-8 ezer forint között van.

A járműtulajdonok 40%-a mindig tele tankolja az autóját, hozzávetőlegesen ugyanennyien vannak, akik a tankolás során mindig egy fix összegért (5-10 ezer forintért) vásárolnak üzemanyagot; sokkal kevesebben vásárolnak literben kalkulált mennyiséget, ezek a vásárlók többsége mindig egy fix napon látogatja a töltőállomást a heti rutin részeként.

 

Ön havonta mennyi pénzt költ üzemanyag vásárlásra?


Az autósok 3/4-e akkor tankol, amikor kiürül a tank, többségük nem mutat érdeklődést az áremelési hírekre, ugyanakkor sokan az áremelést megelőző napon is tankolnak. A töltőállomásokhoz való hűség érdekesen alakul: a válaszadók alig 30%-a jár mindig ugyanarra a kútra, 2/3-uknak két-három kedvenc töltőállomása van, ahol szívesen vásárolnak üzemanyagot.

Az autósok közel fele a benzinkúton kávét és üdítőt vásárol a tankolás alkalmával, a nagy többség a tankoláson túl vásárol még valami mást is a benzinkúti shopban; a legkevésbé népszerűek az alkoholos italok, sokan választanak viszont élelmiszert. Nagyon népszerű a tankolás mellett az autómosás szolgáltatása. Kenőanyagot és kiegészítőket az autósok közel 20%-a a töltőállomáson szerzi be.

 

Mennyit szokott tankolni?


A benzinkutakon, az üzemanyagon kívüli vásárlásra fordított kiadás a megkérdezettek több mint felénél nem haladja meg az ezer forintot, 90%-uk a 3 ezer forintnál soha nem költ többet. Főleg az impulzus jellegű termékekre szánnak pénzt, melyek a kasszapulton találhatóak. Általában a teletankolások mellé vásárolnak többet, ezek az autós "nagybevásárlások".

A fizetésre bankkártyát és készpénzt használnak az autósok a benzinkúton, közel fele-fele arányban, a nagyobb költések és a tele tankolások esetében a bankkártya dominál, a fix összegű tankolásoknál a készpénz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar autós hajlandó messzire menni a kedvezményért

Az autós válaszadók mindössze 5%-a mondta azt, hogy egyetlen métert sem hajlandó menni az olcsóbb üzemanyagért, de a válaszadók 4%-a akár 30 km-t is hajlandó menni 10 Ft-tal olcsóbb üzemanyagért. A nagy többség maximum 10 kilométernyi autózást vállalna a kedvezményes tankolás lehetőségéért, az összes válaszadó egy harmada pedig csak 5 km-t.

 

10 forintos üzemanyag kedvezményért milyen távolságba autózna, hogy spóroljon a tankolásán?

A felmérés legérdekesebb kérdése talán az, hogy a magyar autósok miért tankolnak akkor is saját kezűleg, ha a rendelkezésre áll a benzinkutasok segítsége. Minden negyedik autós nem vesz igénybe szakember segítséget a tankolásnál, az okokra kérdezve többen az évekkel ezelőtti benzinkúti átveréseket és a gyorsabb tankolást hozták fel magyarázatul.

A Forensis Autóklub Magyarország első autós kedvezmény klubja, 2010. nyarán kezdte meg működését, mára már több mint 50 ezer autós érdekeit képviseli. A tagok ingyenesen vehetik igénybe a klub szolgáltatásait, olcsóbban vásárolhatnak mindent, ami az autózáshoz szükséges, 5 és 10 forintos üzemanyag kedvezményt vehetnek igénybe, az országos szervizhálózatban pedig 20%-os kedvezménnyel élhetnek, valamint egész Európára érvényes autósegélyt vehetnek igénybe, mindössze 8 720 forintért. A Forensis Autóklub a Magyar Autós Nagy Koalíció stratégiai partnere.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?