14 °C Budapest

Akciós benzin! Akkor is elmennek érte, ha közben kijárják a különbözetet

2011. február 14. 16:52

A magyar autósok többsége maga tankolja meg az autóját és nem kér a benzinkutasok segítségéből - derül ki a Forensis Autóklub friss kutatásából. A felmérés több érdekességre is rávilágít, ezek közé tartozik például, hogy minden 25. magyar autós akár harminc kilométert is hajlandó autózni a literenként tíz forinttal olcsóbb benzinért.

Az autósok üzemanyag fogyasztási szokásait vizsgáló kérdőívet kitöltő 5500 autós közel fele havonta 10-20 ezer forintért tankol havonta - derül ki a kutatásból. Egy átlagos autó benzin tartálya 40 literes, 360 Ft-os üzemanyag árral ez azt jelenti nagyjából 1,5 alkalommal tankolják tele az autójukat. Az autósok közel 10%-a tankol havonta 40 ezer forintnál nagyobb összegért és majdnem ugyanennyien 10 ezer forintnál kevesebbért. A fogyasztási statisztikákból az is kiderül, hogy az átlagos tankolás értéke 7-8 ezer forint között van.

A járműtulajdonok 40%-a mindig tele tankolja az autóját, hozzávetőlegesen ugyanennyien vannak, akik a tankolás során mindig egy fix összegért (5-10 ezer forintért) vásárolnak üzemanyagot; sokkal kevesebben vásárolnak literben kalkulált mennyiséget, ezek a vásárlók többsége mindig egy fix napon látogatja a töltőállomást a heti rutin részeként.

 

Ön havonta mennyi pénzt költ üzemanyag vásárlásra?


Az autósok 3/4-e akkor tankol, amikor kiürül a tank, többségük nem mutat érdeklődést az áremelési hírekre, ugyanakkor sokan az áremelést megelőző napon is tankolnak. A töltőállomásokhoz való hűség érdekesen alakul: a válaszadók alig 30%-a jár mindig ugyanarra a kútra, 2/3-uknak két-három kedvenc töltőállomása van, ahol szívesen vásárolnak üzemanyagot.

Az autósok közel fele a benzinkúton kávét és üdítőt vásárol a tankolás alkalmával, a nagy többség a tankoláson túl vásárol még valami mást is a benzinkúti shopban; a legkevésbé népszerűek az alkoholos italok, sokan választanak viszont élelmiszert. Nagyon népszerű a tankolás mellett az autómosás szolgáltatása. Kenőanyagot és kiegészítőket az autósok közel 20%-a a töltőállomáson szerzi be.

 

Mennyit szokott tankolni?


A benzinkutakon, az üzemanyagon kívüli vásárlásra fordított kiadás a megkérdezettek több mint felénél nem haladja meg az ezer forintot, 90%-uk a 3 ezer forintnál soha nem költ többet. Főleg az impulzus jellegű termékekre szánnak pénzt, melyek a kasszapulton találhatóak. Általában a teletankolások mellé vásárolnak többet, ezek az autós "nagybevásárlások".

A fizetésre bankkártyát és készpénzt használnak az autósok a benzinkúton, közel fele-fele arányban, a nagyobb költések és a tele tankolások esetében a bankkártya dominál, a fix összegű tankolásoknál a készpénz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar autós hajlandó messzire menni a kedvezményért

Az autós válaszadók mindössze 5%-a mondta azt, hogy egyetlen métert sem hajlandó menni az olcsóbb üzemanyagért, de a válaszadók 4%-a akár 30 km-t is hajlandó menni 10 Ft-tal olcsóbb üzemanyagért. A nagy többség maximum 10 kilométernyi autózást vállalna a kedvezményes tankolás lehetőségéért, az összes válaszadó egy harmada pedig csak 5 km-t.

 

10 forintos üzemanyag kedvezményért milyen távolságba autózna, hogy spóroljon a tankolásán?

A felmérés legérdekesebb kérdése talán az, hogy a magyar autósok miért tankolnak akkor is saját kezűleg, ha a rendelkezésre áll a benzinkutasok segítsége. Minden negyedik autós nem vesz igénybe szakember segítséget a tankolásnál, az okokra kérdezve többen az évekkel ezelőtti benzinkúti átveréseket és a gyorsabb tankolást hozták fel magyarázatul.

A Forensis Autóklub Magyarország első autós kedvezmény klubja, 2010. nyarán kezdte meg működését, mára már több mint 50 ezer autós érdekeit képviseli. A tagok ingyenesen vehetik igénybe a klub szolgáltatásait, olcsóbban vásárolhatnak mindent, ami az autózáshoz szükséges, 5 és 10 forintos üzemanyag kedvezményt vehetnek igénybe, az országos szervizhálózatban pedig 20%-os kedvezménnyel élhetnek, valamint egész Európára érvényes autósegélyt vehetnek igénybe, mindössze 8 720 forintért. A Forensis Autóklub a Magyar Autós Nagy Koalíció stratégiai partnere.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem