30 százalékos árcsökkenés az albérlet piacon - Mi állhat a háttérben?

Pénzcentrum
2008. március 6. 05:55

Negyedéves körképünkben Budapest albérleti piacát vizsgáltuk. Elemzésünkben külön értékeltük a belvárost és a külső kerületek lakásait, alapterület, építési- és fűtési mód szerint. 30, 45 és 75 nm-es tégla-, panel- és új építésű egyedi-, gáz- és távfűtéses lakások bérleti díját vetettük össze. Az elmúlt negyedévben átlagosan 4 %-kal csökkentek a lakásbérleti díjak, most érdemesebb lakást bérelni, vannak olyan belvárosi lakástípusok, ahol 30 %-os csökkenés figyelhető meg a vizsgált adatbázisok alapján.

Az albérlet keresés során, mindenkinek fontos, hogy olcsó legyen, alacsonyak legyenek a fenntartási költségek, jó legyen a közlekedés legyen és biztonságos a környék. Mi elsősorban a bérleti díjak változását vizsgáljuk, a rezsi költségek az egyén szokásitól függően is változhat, nehezen mérhető. A tömegközlekedés a belső kerületekben sűrű hálózattal rendelkezik, villamossal, busszal könnyen el lehet jutni a belváros egy másik pontjára, a külsőbb kerületeknél a metró és a HÉV vonalak, autósoknak az úthálózat terheltsége, minősége fontos szempont.

A nagy vesztes a VI. kerületi távfűtéses nagylakás

A belső kerületek távfűtéses panellakásairól összességében elmondható, hogy a novemberi vizsgálatunk óta egy apró kivétellel csökkentek a kínálati bérleti díjak. Márciusban Józsefvárosban 10 %-kal olcsóbban találunk garzonlakást, mint novemberben. A kerületben a szobaszám emelkedésével, a bérleti díjak visszaesése egyre kisebb. A három szobás lakásoknál a csökkenés ezer forint alatt van, ami már-már elhanyagolható különbség.


A XI. kerületben pontosan fordított a tendencia. A 3 szobás lakások bérleti díja 20 %-ot esett három hónap alatt, másfél szobás albérletet a novemberi 70 eFt/hó helyett már 58 eFt/hó-ért is találunk, a kis lakások bérleti díjai minimális emelkedést mutatnak.

A gázfűtéses téglalakásoknál a legnagyobb visszaesést az V. kerületi garzonoknál találjuk 14,16 %-os csökkenéssel. A nagy lakások bérleti díjai novemberhez képest minden kerületben emelkedtek, de a diagramból kitűnik, hogy még így is jóval a fél évvel ezelőtti kínálati árak alatt vannak.


A másfél szobás lakások bérleti díjai kerületenként eltérően néhány %-kal változnak, ilyen méretű lakást az V. kerületben 50 %-kal drágábban bérelhetünk, mint a VIII. kerületben.

A távfűtéses téglalakások a vizsgált ingatlantípusok közül az elmúlt időszak nagy vesztesei. Mindent egybevetve 17 %-kal csökkentek a bérleti díjak egy negyedév leforgása alatt. Az V. kerületi másfél szobás lakásoknál tapasztaltunk némi emelkedést, a többi esetben pedig 8-33 %-ig terjedő visszaesés figyelhető meg. Már majdnem mindenhol találunk 100 eFt/hó alatt 3 szobás lakást a belvárosban, novemberben még 128 eFt/hóért is kínáltak lakást ebben a kategóriában.


A másfél szobás lakások adatiból megállapíthatjuk, hogy az V. kerület ebben a lakástípusban is messze vezet a VIII. kerület előtt, a kínálati átlag több mint kétszeres árakat mutat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Új lakás, nagyobb megtérülés

A külső kerületek vizsgálatakor Zugló, Ferencváros, Angyalföld és Óbuda albérletpiacát céloztuk meg, az új építésű egyedi fűtéses és a panellakásokat hasonlítjuk össze.


Az új építésű lakásokhoz alapterülettől függetlenül magasabb bérleti díj tartozik, mint a panellakásokhoz. Ahogy emelkedik a szobaszám, a különbség még jelentősebb. Egyszobás lakások keresésekor panelt bérelhetünk 50 eFt/hóért, új építésű lakásokat 60 és 75 eFt között kínálnak. Ha elkezdjük összeadni a lakásokhoz tartozó rezsiköltségeket, akkor megfontolandó egy modern fűtésű és szigetelésű lakás bérbevétele.


A másfél szobás panellakások kínálati áraiban nem történt jelentős változás, a 3-4 eFt-os eltérés adódhat az adatbázisokban szereplő lakások fekvéséből, vagy kerületen belüli elhelyezkedéséből. A nagy lakások bérleti díja feleannyi is lehet egy panel esetében, mint egy új építésű lakásé. Ebben a kategóriában már fokozottan jelentkeznek a hang- és hőszigetelésből és az építési technológiából adódó különbségek. Aki befektetési céllal vásárol új építésű min. 75 nm-es lakást, az a megtérülési számítások elkészítésekor havonta közel kétezer Ft/nm/hó bérleti díjjal számolhat (ez panelnál ezer alatt van) számszerűsítve a kínálati árak 110-170 eFt között mozognak, ez kerületenként is változó.


Összegzésképpen elmondható, hogy a vizsgált adatok átlagosan 4 %-os bérleti díj csökkenést mutatnak. Vannak kerületek, - mint az V. kerület - ahol az átlagos kínálati áraktól csak jóval drágábban találunk albérletet itt sok helyen bekamerázott utcák, a főváros szívében van, közel van minden intézmény, minden nevezetesség és nívós felújított házakat találunk.

Ez alkalommal az alberlet.hu és az ingatlan.com adatbázisaiból dolgoztunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35