16 °C Budapest

Filléres lakások a tengerparton - nem véletlenül rettegnek?

Pénzcentrum
2007. november 21. 14:00

Bizonyosan sokan vannak, akik szeretnének egy kisebb apartmant a horvát vagy a görög tengerparton, de jövedelmi helyzetük nem ad lehetőséget arra, hogy második ingatlan vásárlásán törjék a fejüket. A tengerentúlon már ezt a problémát is megoldották, bár az alapötlet kivételesen nem innen, hanem a svájci Alpokból származik.

Az 1960-as években az egyik svájci szálloda, mely esetében a kihasználtság nem érte el az optimális mértéket, megvételre ajánlotta szobáit. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett értékesítést jelentett, a szálloda vendégei meghatározott időmennyiséget vásárolhattak meg egy kezdeti befizetéssel, és a fenntartási költségek arányosított részének felvállalásával.

A tengerentúlon ezt a modellt tovább fejlesztették, az 1980-as években pedig a szabályozási környezet is megszületett. Ez tette lehetővé, hogy az Egyesült Államokban manapság már külön fejlesztők foglalkoznak a piac ezen szegmensével, akár tengerparti hotelek szobáiról, akár kifejezetten nyaralókat célzó fejlesztések lakásairól legyen szó.

Az ügyletnek két fajtája született, a timeshare változatban az ügyfelek, ahogy azt a svájci szálloda vendégei is megtehették, időintervallumokat vásárolhatnak maguknak az adott szállodában, vagy lakásban. Ezt az időtartamot tetszés szerint kihasználhatják, de akár értékesíthetik és cserélhetik is a több tízezer ugyanilyen szolgáltatást megvásárló ügyfél valamelyikével.

A másik formát a töredéktulajdon (fraction) vásárlása jelenti, itt az ügyfél nem időintervallumot, hanem az ingatlan tulajdonjogának egy részét vásárolhatja meg. Így a kezdeti befizetésért cserébe az ügyfelek nem csak az ingatlanban tartózkodás lehetőségét kapják meg, de részesülhetnek az ingatlanérték-növekményéből is. A töredéktulajdon szabadon adható vehető, és több esetben cserélhető is.

Mindkét típus racionális megoldást jelent azok számára, akik anélkül szeretnének biztos pontot maguknak valamelyik tengerparton, hogy az ingatlan vételárát teljes egészében lekötnék. Emellett a szolgáltatást igénybe vevők mentesülnek az albérletpiac viszontagságaitól.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Európában jelenleg viszonylag kis piaca van a fent leírt megoldásoknak, ennek fő okát a nagy érdeklődést mutató tengerentúli szolgáltatók és fejlesztők szerint a megfelelő szabályozás hiánya jelenti. Az Európai Bizottság rendelet keretében már rendelkezett a timeshare alkalmazásának lehetőségeirő, a szakértők szerint azonban a technika széleskörű elterjedéséhez további pontosításokra lenne szükség.

További problémát jelent, hogy a timeshare módszert Európában sokan az úgynevezetett holiday csoportokkal keverik. Mivel utóbbiak működéséhez egyetlen jogszabály sem biztosít kereteket, általánosan a visszaélések. Ez mindenképpen rossz fényt vet az egész szegmensre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?