Filléres lakások a tengerparton - nem véletlenül rettegnek?

Pénzcentrum
2007. november 21. 14:00

Bizonyosan sokan vannak, akik szeretnének egy kisebb apartmant a horvát vagy a görög tengerparton, de jövedelmi helyzetük nem ad lehetőséget arra, hogy második ingatlan vásárlásán törjék a fejüket. A tengerentúlon már ezt a problémát is megoldották, bár az alapötlet kivételesen nem innen, hanem a svájci Alpokból származik.

Az 1960-as években az egyik svájci szálloda, mely esetében a kihasználtság nem érte el az optimális mértéket, megvételre ajánlotta szobáit. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett értékesítést jelentett, a szálloda vendégei meghatározott időmennyiséget vásárolhattak meg egy kezdeti befizetéssel, és a fenntartási költségek arányosított részének felvállalásával.

A tengerentúlon ezt a modellt tovább fejlesztették, az 1980-as években pedig a szabályozási környezet is megszületett. Ez tette lehetővé, hogy az Egyesült Államokban manapság már külön fejlesztők foglalkoznak a piac ezen szegmensével, akár tengerparti hotelek szobáiról, akár kifejezetten nyaralókat célzó fejlesztések lakásairól legyen szó.

Az ügyletnek két fajtája született, a timeshare változatban az ügyfelek, ahogy azt a svájci szálloda vendégei is megtehették, időintervallumokat vásárolhatnak maguknak az adott szállodában, vagy lakásban. Ezt az időtartamot tetszés szerint kihasználhatják, de akár értékesíthetik és cserélhetik is a több tízezer ugyanilyen szolgáltatást megvásárló ügyfél valamelyikével.

A másik formát a töredéktulajdon (fraction) vásárlása jelenti, itt az ügyfél nem időintervallumot, hanem az ingatlan tulajdonjogának egy részét vásárolhatja meg. Így a kezdeti befizetésért cserébe az ügyfelek nem csak az ingatlanban tartózkodás lehetőségét kapják meg, de részesülhetnek az ingatlanérték-növekményéből is. A töredéktulajdon szabadon adható vehető, és több esetben cserélhető is.

Mindkét típus racionális megoldást jelent azok számára, akik anélkül szeretnének biztos pontot maguknak valamelyik tengerparton, hogy az ingatlan vételárát teljes egészében lekötnék. Emellett a szolgáltatást igénybe vevők mentesülnek az albérletpiac viszontagságaitól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Európában jelenleg viszonylag kis piaca van a fent leírt megoldásoknak, ennek fő okát a nagy érdeklődést mutató tengerentúli szolgáltatók és fejlesztők szerint a megfelelő szabályozás hiánya jelenti. Az Európai Bizottság rendelet keretében már rendelkezett a timeshare alkalmazásának lehetőségeirő, a szakértők szerint azonban a technika széleskörű elterjedéséhez további pontosításokra lenne szükség.

További problémát jelent, hogy a timeshare módszert Európában sokan az úgynevezetett holiday csoportokkal keverik. Mivel utóbbiak működéséhez egyetlen jogszabály sem biztosít kereteket, általánosan a visszaélések. Ez mindenképpen rossz fényt vet az egész szegmensre.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25