-1 °C Budapest

Filléres lakások a tengerparton - nem véletlenül rettegnek?

Pénzcentrum
2007. november 21. 14:00

Bizonyosan sokan vannak, akik szeretnének egy kisebb apartmant a horvát vagy a görög tengerparton, de jövedelmi helyzetük nem ad lehetőséget arra, hogy második ingatlan vásárlásán törjék a fejüket. A tengerentúlon már ezt a problémát is megoldották, bár az alapötlet kivételesen nem innen, hanem a svájci Alpokból származik.

Az 1960-as években az egyik svájci szálloda, mely esetében a kihasználtság nem érte el az optimális mértéket, megvételre ajánlotta szobáit. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett értékesítést jelentett, a szálloda vendégei meghatározott időmennyiséget vásárolhattak meg egy kezdeti befizetéssel, és a fenntartási költségek arányosított részének felvállalásával.

A tengerentúlon ezt a modellt tovább fejlesztették, az 1980-as években pedig a szabályozási környezet is megszületett. Ez tette lehetővé, hogy az Egyesült Államokban manapság már külön fejlesztők foglalkoznak a piac ezen szegmensével, akár tengerparti hotelek szobáiról, akár kifejezetten nyaralókat célzó fejlesztések lakásairól legyen szó.

Az ügyletnek két fajtája született, a timeshare változatban az ügyfelek, ahogy azt a svájci szálloda vendégei is megtehették, időintervallumokat vásárolhatnak maguknak az adott szállodában, vagy lakásban. Ezt az időtartamot tetszés szerint kihasználhatják, de akár értékesíthetik és cserélhetik is a több tízezer ugyanilyen szolgáltatást megvásárló ügyfél valamelyikével.

A másik formát a töredéktulajdon (fraction) vásárlása jelenti, itt az ügyfél nem időintervallumot, hanem az ingatlan tulajdonjogának egy részét vásárolhatja meg. Így a kezdeti befizetésért cserébe az ügyfelek nem csak az ingatlanban tartózkodás lehetőségét kapják meg, de részesülhetnek az ingatlanérték-növekményéből is. A töredéktulajdon szabadon adható vehető, és több esetben cserélhető is.

Mindkét típus racionális megoldást jelent azok számára, akik anélkül szeretnének biztos pontot maguknak valamelyik tengerparton, hogy az ingatlan vételárát teljes egészében lekötnék. Emellett a szolgáltatást igénybe vevők mentesülnek az albérletpiac viszontagságaitól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Európában jelenleg viszonylag kis piaca van a fent leírt megoldásoknak, ennek fő okát a nagy érdeklődést mutató tengerentúli szolgáltatók és fejlesztők szerint a megfelelő szabályozás hiánya jelenti. Az Európai Bizottság rendelet keretében már rendelkezett a timeshare alkalmazásának lehetőségeirő, a szakértők szerint azonban a technika széleskörű elterjedéséhez további pontosításokra lenne szükség.

További problémát jelent, hogy a timeshare módszert Európában sokan az úgynevezetett holiday csoportokkal keverik. Mivel utóbbiak működéséhez egyetlen jogszabály sem biztosít kereteket, általánosan a visszaélések. Ez mindenképpen rossz fényt vet az egész szegmensre.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm