Mitől szárnyalnak a bérleti díjak? Ezt nem gondoltad volna...

Pénzcentrum
2008. január 8. 14:00

Az albérleti díjak változását, ahogy arra a Marcus&Millichap által készített felmérés is rámutat, alapvetően befolyásolja az üresen, bérlő nélkül álló lakások számának alakulása, a környék fejlődése, a munkahelyek számának változása és végül, de nem semmiképpen sem utolsó sorban az építőipari adatok alakulása.

Ebből a három tényezőből az első és az utolsó az egy adott település ingatlanpiacára jellemző kereslet-kínálati viszonyok által meghatározott, míg a második, a munkalehetőségek alakulása a kereslet alakításában játszik jelentős szerepet. Ezt az elméletet erősíti a gyakorlatban az egyesült államokbeli Salt Lake City, ahol a fokozott vállalkozási aktivitás és az új munkalehetőségek sokakat a városba vonzottak, pótlólagos keresletet teremtve a bérleti és az ingatlanpiacon.

Salt Lake City

Forrás: Forbes


Az árak azonban, bár jelentősen növekedtek, nem szaladtak el a bérleti szektorban, így Salt Lake Cityt a Marcus&Millichap a legmegfizethetőbb albérleti piaccal rendelkező amerikai városok közé sorolta felmérésében. A 2002-es téli olimpia helyszínét adó Utah állambeli város mellett főként ohiói, texasi és missouri-i nagyvárosok sorakoztak fel mint legkedvezőbb bérleti lehetőségekkel rendelkező városok.


Ennek oka, hogy ezekben az államokban az ingatlanárak a boom alatt sem mutattak a New Yorkban vagy Kaliforniában jellemzőhöz hasonló szárnyalást. A megfizethető ingatlanok pedig korlátozzák a főbérlőket a bérleti díjak jelentős emelkedésében, hiszen egy bizonyos összegen túl könnyen irrelevánssá válik a vétellel szemben.

New York

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: Forbes

Nincs ez így a legdrágább és ily módon legkevésbé megfizethető lakóingatlanokkal rendelkező Kaliforniában, ahol a havi bérleti díjak a több száz ezer forintos mértéket is elérhetik. Itt az elérhetetlen ingatlanok könnyedén a bérlés felé irányíthatják a lakosokat, az így kialakuló alacsony kihasználatlansági mutatók pedig a bérleti díjak emelésére biztatják a főbérlőket.

A legdrágább albérletekkel rendelkező New Yorkban az árak növekedésének ütemét gyorsítja, hogy az albérlők egy része jó minőségű, sok esetben luxuskivitelű lakásokra vágyik, s hajlandó ezért havonta több száz ezret adni, persze csakis ameddig a bérlés "olcsóbb" alternatívát nyújt a vásárlásnál.


A bérleti díjak emelkedésére okot adhat a végrehajtási eljárások számának megnövekedése, ezek ugyanis jelentősen megnövelik az albérlők számát, bár sok esetben nem csupán a kilakoltatáson keresztül. Sokan vannak, akik nem várják meg az eljárások végkimenetelét és racionális döntést hozva, inkább albérletbe költöznek egy olyan lakásból, amelyet a hitelkamatok és így a törlesztőrészletek növekedése miatt már nem érdemes fizetni.

Ne feledkezzünk meg azonban a harmadik tényezőről, tehát az épített lakások számáról. Azokon a településeken, így San Franciscóban is, ahol már nincs lehetőség jelentős terjeszkedésre, az ingatlanpiaci kínálat szűkössége is az albérletek felé tereli az idetelepülőket, ily módon csökkentve az üresen álló ingatlanok arányát a teljes állományon belül. Ez ugyancsak árfelhajtó hatással bír, ahogy az a nyugati-parti város esetében is látszik.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?