6 °C Budapest

Elszálltak a bérleti díjak: most érdemes lakást venni?

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 14:00

Az ingatlanvásárlás a 90-es évek vége óta nem csak a lakhatási problémák megoldásának hathatós módszereként, de mint az egyik legbiztosabb befektetési forma is szerepet játszik a lakosság életében. Ennek tudható be, hogy a 20. század második felében jellemző mértékhez képest az iparosodott országok mindegyikében jelentősen emelkedett a lakástulajdonnal rendelkezők aránya.

Az ingatlanbefektetésünk hozamának alakulásában a bérleti díjak és az ingatlanárak növekedésén kívül jelentős szerepet játszik az amortizáció, mely alatt általában az állapotmegőrzés költségeit, illetve a kiadás hiányában fellépő bérleti díj kiesést értik a szakemberek. Ezzel a tétellel azonban hazánkban, az adóelkerülés végett szerződés nélkül működő albérleti piacon szinte lehetetlen számolni.

A bérleti díjak változására is csak a kínálati árak alapján történő becslésből lehet következtetni. A befektető szemszögéből akkor tekinthető optimálisnak a piaci változások, ha a bérleti díjak növekedési üteme eléri, vagy meghaladja az ingatlanárak emelkedését, ekkor ugyanis az ingatlan megtérülési ideje felgyorsul.

Ellenkező tendencia esetén, az ingatlanárak növekedéséből származó haszon látens, és csakis eladáskor vagy hitelfelvételkor válik érvényesíthetővé. Egy jelentősebb ingatlanpiaci korrekció, ahogy azt az Egyesült Államok esetében is láthatjuk, akár a haszon tetemes részét is felemésztheti.

A bérleti díjak növekedési üteme azonban csak a legritkább esetben haladja meg az ingatlanárak növekedési ütemét. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a rendkívüli emelkedést mutató ázsiai országok piacain a bérleti díjak emelkedési üteme jelentősen elmarad az ingatlanárak esetében jellemző mértéktől. Az egyetlen kivételt Szingapúr jelenti, ahol a város-rehabilitációs program keretében létrejött kollektív adásvételi szerződések erős keresletet teremtettek a bérlakások iránt.

A szakértők szerint ennek köszönhető, hogy a bérleti díjak 10,4 százalékkal emelkedtek az elmúlt negyedévben, miközben az ingatlanárak "csak" 8,4 százalékos növekedést mutattak. A kivitelezés lassabban haladt, mint a felvásárlás, így a város több kerületében is harc folyik az albérletekért az egyébként is szűkös piacon.

A bérleti díjak növekedése újabb befektetői hullámot vonzhat a régióba, akik a folyamatosan emelkedő bérleti díjak által felpörgetett megtérülési időben rejlő lehetőséget szeretnék kiaknázni. A régióban dolgozó szakemberek szerint a buy-to-let szektor bővülésével megjelenő szélesebb kínálat se fogja erőteljesen visszavetni a bérleti díjak növekedését.

Így a demográfiai változások miatt egyébként is tartósan magas ingatlanpiaci növekedést jóslók most már bizton állítják, hogy a külföldi ingatlanbefektetési lehetőségek után érdeklődőknek érdemes lesz szétnézniük Szingapúr háza táján is.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?