13 °C Budapest

Elszálltak a bérleti díjak: most érdemes lakást venni?

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 14:00

Az ingatlanvásárlás a 90-es évek vége óta nem csak a lakhatási problémák megoldásának hathatós módszereként, de mint az egyik legbiztosabb befektetési forma is szerepet játszik a lakosság életében. Ennek tudható be, hogy a 20. század második felében jellemző mértékhez képest az iparosodott országok mindegyikében jelentősen emelkedett a lakástulajdonnal rendelkezők aránya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ingatlanbefektetésünk hozamának alakulásában a bérleti díjak és az ingatlanárak növekedésén kívül jelentős szerepet játszik az amortizáció, mely alatt általában az állapotmegőrzés költségeit, illetve a kiadás hiányában fellépő bérleti díj kiesést értik a szakemberek. Ezzel a tétellel azonban hazánkban, az adóelkerülés végett szerződés nélkül működő albérleti piacon szinte lehetetlen számolni.

A bérleti díjak változására is csak a kínálati árak alapján történő becslésből lehet következtetni. A befektető szemszögéből akkor tekinthető optimálisnak a piaci változások, ha a bérleti díjak növekedési üteme eléri, vagy meghaladja az ingatlanárak emelkedését, ekkor ugyanis az ingatlan megtérülési ideje felgyorsul.

Ellenkező tendencia esetén, az ingatlanárak növekedéséből származó haszon látens, és csakis eladáskor vagy hitelfelvételkor válik érvényesíthetővé. Egy jelentősebb ingatlanpiaci korrekció, ahogy azt az Egyesült Államok esetében is láthatjuk, akár a haszon tetemes részét is felemésztheti.

A bérleti díjak növekedési üteme azonban csak a legritkább esetben haladja meg az ingatlanárak növekedési ütemét. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a rendkívüli emelkedést mutató ázsiai országok piacain a bérleti díjak emelkedési üteme jelentősen elmarad az ingatlanárak esetében jellemző mértéktől. Az egyetlen kivételt Szingapúr jelenti, ahol a város-rehabilitációs program keretében létrejött kollektív adásvételi szerződések erős keresletet teremtettek a bérlakások iránt.

A szakértők szerint ennek köszönhető, hogy a bérleti díjak 10,4 százalékkal emelkedtek az elmúlt negyedévben, miközben az ingatlanárak "csak" 8,4 százalékos növekedést mutattak. A kivitelezés lassabban haladt, mint a felvásárlás, így a város több kerületében is harc folyik az albérletekért az egyébként is szűkös piacon.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A bérleti díjak növekedése újabb befektetői hullámot vonzhat a régióba, akik a folyamatosan emelkedő bérleti díjak által felpörgetett megtérülési időben rejlő lehetőséget szeretnék kiaknázni. A régióban dolgozó szakemberek szerint a buy-to-let szektor bővülésével megjelenő szélesebb kínálat se fogja erőteljesen visszavetni a bérleti díjak növekedését.

Így a demográfiai változások miatt egyébként is tartósan magas ingatlanpiaci növekedést jóslók most már bizton állítják, hogy a külföldi ingatlanbefektetési lehetőségek után érdeklődőknek érdemes lesz szétnézniük Szingapúr háza táján is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?