12 °C Budapest

Emberek az épületcsodák árnyékában: mit titkol Dubai?

Pénzcentrum
2007. november 29. 05:40

Nagyot robbantott Dubai A nyomott árakhoz és túlkínálathoz szokott magyar szemek számára furcsának hathat egyáltalán az a tény is, hogy léteznek a világon valóban túlkereslet fűtötte piacok, ahol az árak több számjegyű szárnyalása mögött valódi kereslet áll, melyet nem a lazuló hitelezési politika fűt. Ilyen például Dubai ingatlan- és albérlet piaca, a csillogó fejlesztések árnyékában ugyanis nem az eladóknak vagy a főbérlőknek hanem a keresleti oldal szereplőinek kell megküzdeni a jó helyen és elérhető áron lévő ingatlanokért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Dubai 2002 óta az álmok városa lett, ahova a befektetők magas hozamokért, a munkavállalók pedig átlagon felüli bérekért érkeznek. Az ezredfordulót követő második év nagy jelentőséggel volt az azóta turisztikai, kereskedelmi és üzleti metropolissá fejlődött város életében. Ekkor oldotta fel ugyanis az emírség vezetése a korábbiakban érvényes ingatlanszerzési tilalmat, így ekkortól a külföldiek is kedvükre vásárolhattak.

Az ingatlantulajdon felszabadítása a nagyszabású építészeti tervekkel együtt, melyekkel egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk, teret engedett a potenciális keresletnek. Az érdeklődés akkorának bizonyult, hogy az ingatlanárak dinamikus növekedésnek indultak, ez pedig további spekulánsokat vonzott a közel-keleti város ingatlanpiacára.

Épületcsodák egyenesen Dubaiból: leesett az állunk!

Felrobbant a piac, de mitől?

Kérdésünkre Dékány Gabriella, a Biggeorge's Residental Holding Emerging Market Properties Divíziójának cégvezetője elmondta, a jelenleg rendelkezésre álló információ szerint az ingatlanárak jelenleg 30-40 százalékkal növekednek Dubaiban, egyes ingatlanok esetében akár 60 százalékkal. Ezt erősítik meg a nemzetközi ingatlanos portálok értesülései is, melyek 2005-ről 2006-ra 60 százalékos árszínvonal-emelkedésről számoltak be.

Az bizonyos, hogy az árak bőven az európai piacokra jellemző ütem felett növekednek. Ez részben a nagymértékű spekulatív és lakhatási célú keresletnek, másik részben pedig az építkezések lelassulásának köszönhető. A dubai fejlesztők gyakorta küzdenek építőanyag és munkaerőhiánnyal, így várhatóan az idei évben a tervezettnél kevesebb ingatlan kerül majd átadásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a helyi szakértők 2009-re az árak növekedési ütemének enyhe lassulását várják, az ingatlanlufi kipukkanásának veszélye nem fenyegeti a befektetőket, a keresleti oldalon ugyanis a befektetési céllal vásárlók mellett szép számmal felvonulnak azok a munkavállalók, akik a multinacionális cégeket követve Dubaiba költöznek. A városnak 2000-ben még csak 862 ezer lakosa volt, a legutóbbi becslések azonban már 1,3 millió főről számolnak be. A tervezési minisztérium szerint a beáramlás azonban még korántsem ért véget, a lakosok száma 2010-re akár a 2 milliót is elérheti.

Betegre keresheted magad Dubaiban? Tegyük tisztába a dolgokat!

A számok tükrében érthetővé válnak azok a hírek, melyek szerint az ide érkező munkavállalóknak gyakorta kell megküzdeniük a megfelelő szálláshely hiányával. A most induló és épülő beruházások többsége ugyanis a nagyobb profitot biztosító luxusszegmensből kerül ki. Kevés azon fejlesztések száma, melyek valóban az utca emberéhez szólnak.

Mennyiért kapsz albérletet? Szemkápráztatóak a számok...

A bérleti díjak ezért jelenleg még kifejezetten magasnak mondhatóak, bár növekedési ütemük meg sem közelíti az ingatlanárak esetében tapasztalhatót. A helyi ingatlanpiaci szakértők szerint azonban a még off-plan beruházások megvalósulásával, melyekben a lakások többségét befektetési céllal vásárolják meg, a kínálat bővülése várhatóan a bérleti díjak mérséklődését hozza majd magával.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?