4 °C Budapest

Emberek az épületcsodák árnyékában: mit titkol Dubai?

Pénzcentrum
2007. november 29. 05:40

Nagyot robbantott Dubai A nyomott árakhoz és túlkínálathoz szokott magyar szemek számára furcsának hathat egyáltalán az a tény is, hogy léteznek a világon valóban túlkereslet fűtötte piacok, ahol az árak több számjegyű szárnyalása mögött valódi kereslet áll, melyet nem a lazuló hitelezési politika fűt. Ilyen például Dubai ingatlan- és albérlet piaca, a csillogó fejlesztések árnyékában ugyanis nem az eladóknak vagy a főbérlőknek hanem a keresleti oldal szereplőinek kell megküzdeni a jó helyen és elérhető áron lévő ingatlanokért.

Dubai 2002 óta az álmok városa lett, ahova a befektetők magas hozamokért, a munkavállalók pedig átlagon felüli bérekért érkeznek. Az ezredfordulót követő második év nagy jelentőséggel volt az azóta turisztikai, kereskedelmi és üzleti metropolissá fejlődött város életében. Ekkor oldotta fel ugyanis az emírség vezetése a korábbiakban érvényes ingatlanszerzési tilalmat, így ekkortól a külföldiek is kedvükre vásárolhattak.

Az ingatlantulajdon felszabadítása a nagyszabású építészeti tervekkel együtt, melyekkel egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk, teret engedett a potenciális keresletnek. Az érdeklődés akkorának bizonyult, hogy az ingatlanárak dinamikus növekedésnek indultak, ez pedig további spekulánsokat vonzott a közel-keleti város ingatlanpiacára.

Épületcsodák egyenesen Dubaiból: leesett az állunk!

Felrobbant a piac, de mitől?

Kérdésünkre Dékány Gabriella, a Biggeorge's Residental Holding Emerging Market Properties Divíziójának cégvezetője elmondta, a jelenleg rendelkezésre álló információ szerint az ingatlanárak jelenleg 30-40 százalékkal növekednek Dubaiban, egyes ingatlanok esetében akár 60 százalékkal. Ezt erősítik meg a nemzetközi ingatlanos portálok értesülései is, melyek 2005-ről 2006-ra 60 százalékos árszínvonal-emelkedésről számoltak be.

Az bizonyos, hogy az árak bőven az európai piacokra jellemző ütem felett növekednek. Ez részben a nagymértékű spekulatív és lakhatási célú keresletnek, másik részben pedig az építkezések lelassulásának köszönhető. A dubai fejlesztők gyakorta küzdenek építőanyag és munkaerőhiánnyal, így várhatóan az idei évben a tervezettnél kevesebb ingatlan kerül majd átadásra.

Bár a helyi szakértők 2009-re az árak növekedési ütemének enyhe lassulását várják, az ingatlanlufi kipukkanásának veszélye nem fenyegeti a befektetőket, a keresleti oldalon ugyanis a befektetési céllal vásárlók mellett szép számmal felvonulnak azok a munkavállalók, akik a multinacionális cégeket követve Dubaiba költöznek. A városnak 2000-ben még csak 862 ezer lakosa volt, a legutóbbi becslések azonban már 1,3 millió főről számolnak be. A tervezési minisztérium szerint a beáramlás azonban még korántsem ért véget, a lakosok száma 2010-re akár a 2 milliót is elérheti.

Betegre keresheted magad Dubaiban? Tegyük tisztába a dolgokat!

A számok tükrében érthetővé válnak azok a hírek, melyek szerint az ide érkező munkavállalóknak gyakorta kell megküzdeniük a megfelelő szálláshely hiányával. A most induló és épülő beruházások többsége ugyanis a nagyobb profitot biztosító luxusszegmensből kerül ki. Kevés azon fejlesztések száma, melyek valóban az utca emberéhez szólnak.

Mennyiért kapsz albérletet? Szemkápráztatóak a számok...

A bérleti díjak ezért jelenleg még kifejezetten magasnak mondhatóak, bár növekedési ütemük meg sem közelíti az ingatlanárak esetében tapasztalhatót. A helyi ingatlanpiaci szakértők szerint azonban a még off-plan beruházások megvalósulásával, melyekben a lakások többségét befektetési céllal vásárolják meg, a kínálat bővülése várhatóan a bérleti díjak mérséklődését hozza majd magával.

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?