Emberek az épületcsodák árnyékában: mit titkol Dubai?

Pénzcentrum
2007. november 29. 05:40

Nagyot robbantott Dubai A nyomott árakhoz és túlkínálathoz szokott magyar szemek számára furcsának hathat egyáltalán az a tény is, hogy léteznek a világon valóban túlkereslet fűtötte piacok, ahol az árak több számjegyű szárnyalása mögött valódi kereslet áll, melyet nem a lazuló hitelezési politika fűt. Ilyen például Dubai ingatlan- és albérlet piaca, a csillogó fejlesztések árnyékában ugyanis nem az eladóknak vagy a főbérlőknek hanem a keresleti oldal szereplőinek kell megküzdeni a jó helyen és elérhető áron lévő ingatlanokért.

Dubai 2002 óta az álmok városa lett, ahova a befektetők magas hozamokért, a munkavállalók pedig átlagon felüli bérekért érkeznek. Az ezredfordulót követő második év nagy jelentőséggel volt az azóta turisztikai, kereskedelmi és üzleti metropolissá fejlődött város életében. Ekkor oldotta fel ugyanis az emírség vezetése a korábbiakban érvényes ingatlanszerzési tilalmat, így ekkortól a külföldiek is kedvükre vásárolhattak.

Az ingatlantulajdon felszabadítása a nagyszabású építészeti tervekkel együtt, melyekkel egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk, teret engedett a potenciális keresletnek. Az érdeklődés akkorának bizonyult, hogy az ingatlanárak dinamikus növekedésnek indultak, ez pedig további spekulánsokat vonzott a közel-keleti város ingatlanpiacára.

Épületcsodák egyenesen Dubaiból: leesett az állunk!

Felrobbant a piac, de mitől?

Kérdésünkre Dékány Gabriella, a Biggeorge's Residental Holding Emerging Market Properties Divíziójának cégvezetője elmondta, a jelenleg rendelkezésre álló információ szerint az ingatlanárak jelenleg 30-40 százalékkal növekednek Dubaiban, egyes ingatlanok esetében akár 60 százalékkal. Ezt erősítik meg a nemzetközi ingatlanos portálok értesülései is, melyek 2005-ről 2006-ra 60 százalékos árszínvonal-emelkedésről számoltak be.

Az bizonyos, hogy az árak bőven az európai piacokra jellemző ütem felett növekednek. Ez részben a nagymértékű spekulatív és lakhatási célú keresletnek, másik részben pedig az építkezések lelassulásának köszönhető. A dubai fejlesztők gyakorta küzdenek építőanyag és munkaerőhiánnyal, így várhatóan az idei évben a tervezettnél kevesebb ingatlan kerül majd átadásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a helyi szakértők 2009-re az árak növekedési ütemének enyhe lassulását várják, az ingatlanlufi kipukkanásának veszélye nem fenyegeti a befektetőket, a keresleti oldalon ugyanis a befektetési céllal vásárlók mellett szép számmal felvonulnak azok a munkavállalók, akik a multinacionális cégeket követve Dubaiba költöznek. A városnak 2000-ben még csak 862 ezer lakosa volt, a legutóbbi becslések azonban már 1,3 millió főről számolnak be. A tervezési minisztérium szerint a beáramlás azonban még korántsem ért véget, a lakosok száma 2010-re akár a 2 milliót is elérheti.

Betegre keresheted magad Dubaiban? Tegyük tisztába a dolgokat!

A számok tükrében érthetővé válnak azok a hírek, melyek szerint az ide érkező munkavállalóknak gyakorta kell megküzdeniük a megfelelő szálláshely hiányával. A most induló és épülő beruházások többsége ugyanis a nagyobb profitot biztosító luxusszegmensből kerül ki. Kevés azon fejlesztések száma, melyek valóban az utca emberéhez szólnak.

Mennyiért kapsz albérletet? Szemkápráztatóak a számok...

A bérleti díjak ezért jelenleg még kifejezetten magasnak mondhatóak, bár növekedési ütemük meg sem közelíti az ingatlanárak esetében tapasztalhatót. A helyi ingatlanpiaci szakértők szerint azonban a még off-plan beruházások megvalósulásával, melyekben a lakások többségét befektetési céllal vásárolják meg, a kínálat bővülése várhatóan a bérleti díjak mérséklődését hozza majd magával.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem