Ingatlanban vagy bankban fialjon a pénz? Eldőlt a nagy csata...

Pénzcentrum
2007. december 6. 05:40

Amit a BIMEX-ről tudni érdemes... Az amerikai subprime válság utóhatásaként ismét az ingatlan mint befektetési forma felé fordulhat a közép-kelet európai országok kisbefektetőinek figyelme, akik a tőzsdei és egyéb befektetési eszközöket a jelenlegi helyzetben túlságosan kockázatosnak ítélik. Az ingatlan választók számára pozitív hír, hogy az ingatlanbefektetéstől remélt hozam ismételten magasabbnak bizonyult a kockázatmentesnek ítélhető bankbetét által kínálat kamatoknál.

A moszkvai Irn.ru ingatlanszakértői, hogy irányt mutassanak az ingatlanárak növekedésére spekuláló befektetők számára, létrehozták a moszkvai ingatlanmegtérülési indexet, amely arra próbál választ adni, hogy mennyiben tud az ingatlanbefektetés releváns alternatívát nyújtani a lekötött betéttel szemben.

A moszkvai példát követve fél évvel ezelőtt létrehoztuk a budapesti ingatlanmegtérülési indexet választ keresve az orosz szakértők által is feltett kérdésre, vagyis, hogy a lassuló magyar ingatlanpiacon képes-e a bankbetét az ingatlanbefektetésnél magasabb hozamot biztosítani.

A következőkben ismét górcső alá vesszük a budapesti piacot, hogy megtudjuk mi történt az elmúlt negyedévben. Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy a változás ismét az ingatlant preferálóknak kedvezett, főként a jegybanki alapkamat csökkenésének köszönhetően.

Hogy lesz az árakból index?

Egy ingatlanbefektetés éves hozamát elsősorban a bérleti díj és az ingatlan árának aránya, illetve annak árnövekedése határozza meg, így a fővárosi ingatlanmegtérülési index alapját is ezek a tényezők adják. Az éves hozam meghatározásához első lépésben szükségünk van az albérlet és használt ingatlanpiaci átlagos négyzetméterárakra, melyeket a teljes budapesti kínálatból számoltunk.

Az éves bérleti díjak és az ingatlanárak hányadosát korrigáltuk az árak növekedésével és az amortizációval, így megkaptuk az ingatlanbefektetésünk hozamát. A kérdés persze az, hogy ez milyen arányban áll a piacon kapható betéti kamatokkal. Hiszen ez mutatja meg nekünk, hogy érdemes-e a lekötött betétnél nagyobb kockázatot magában rejtő ingatlanbefektetési formát választanunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben ez a szám nagyobb mint egy, az ingatlanpiac jobb befektetési lehetőséget jelent a kisbefektetők számára. Abban az esetben viszont, ha egy alá süllyed, már nem érdemes a kiadással vesződni és kockázatot vállalni, okosabb bankbetétbe helyezni pénzünket. Persze ebben az esetben nem vesszük figyelembe a rendelkezésünkre álló egyéb befektetési eszközöket.

Ingatlan vagy lekötött betét? Elbillent a mérleg nyelve

Nincs újdonság, örülhetünk!

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?