6 °C Budapest

Megéri lakást venni vagy a bankban fialjon a pénz? - Elbillent a mérleg nyelve!

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 05:40

Ingatlan vagy bankbetét? Persze a befektetési lehetőségek palettája ennél jóval szélesebb, az ingatlant preferálók számára azonban mindenképpen fontos kérdés, hogy egy adott területen egyáltalán megéri-e lakást venni, vagy egyszerűbb, ha a bankban, úgymond kockázatmentes formában gyarapodik a megtakarításunk.

A moszkvai Irn.hu ingatlanszakértői, hogy segítséget nyújthassanak a kulcsfontosságú döntés meghozatalában, létrehozták a moszkvai ingatlanmegtérülési indexet, amely arra próbál választ adni, hogy mennyiben tud az ingatlanbefektetés releváns alternatívát nyújtani a kockázatmentesnek ítélhető lekötött betéttel szemben.

3 hónappal ezelőtt arra tettünk kísérletet, hogy a moszkvai példa alapján létrehozzuk a budapesti ingatlanmegtérülési indexet (BIMEX), ekkor a mutató arról tanúskodott, hogy a lassulást mutató budapesti ingatlanpiacon is érdemes bankbetét helyett a maltert és téglát választani befektetésünk eszközéül.

A következőkben ismét górcső alá vesszük a budapesti piacot, hogy megtudjuk mi történt az elmúlt negyedévben. Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy a változások mindenképpen kedvezőek voltak, de hogy a bankok vagy a lakáspiac eladói örülhetnek-e jobban az csak a módszertan és a számok ismerete után derül ki.

Kis lépések egy nagy képlethez...

Egy ingatlanbefektetés éves hozamát elsősorban a bérleti díj és az ingatlan árának aránya, illetve annak árnövekedése határozza meg, így a fővárosi ingatlanmegtérülési index alapját is ezek a tényezők adják. Az éves hozam meghatározásához első lépésben szükségünk van az albérlet- és használt ingatlanpiaci átlagos négyzetméterárakra, melyeket a teljes budapesti kínálatból számoltunk.

Az éves bérleti díjak és az ingatlanárak hányadosát korrigáltuk az árak növekedésével és az amortizációval, így megkaptuk az ingatlanbefektetésünk hozamát. A kérdés persze az, hogy ez milyen arányban áll a piacon kapható betéti kamatokkal. Hiszen ez mutatja meg nekünk, hogy érdemes-e a lekötött betétnél nagyobb kockázatot magában rejtő ingatlanbefektetési választanunk.

Amennyiben ez a szám nagyobb mint egy, az ingatlanpiac jobb befektetési lehetőséget jelent a kisbefektetők számára. Abban az esetben viszont, ha egy alá süllyed, már nem érdemes a kiadással vesződni és kockázatot vállalni, okosabb bankbetétbe helyezni pénzünket. Persze ebben az esetben nem vesszük figyelembe a rendelkezésünkre álló egyéb befektetési eszközöket.

Felhők közül a Nap: javult a BIMEX!

A budapesti ingatlanpiacon tevékenykedő szereplőket kérdeztük az indexhez szükséges adatokra vonatkozóan, melynek elkészítésében az Otthon Centrum, a Duna House, az Ingatlan.com, az Ingatlan.net, az Albérlet.hu és az OrigoIngatlan voltak segítségünkre. Az általunk felhasznált adatokat 2007. szeptember 4. és 6. között gyűjtöttük be. Az ingatlanárak esetében az adatbázisokba az elmúlt fél évben bekerült ingatlanok átlagos négyzetméterárával számoltunk.


A fent olvasható táblázatban foglaltuk össze a budapesti lakáspiacra jellemző árakat, természetesen a szűkösen rendelkezésre álló információk miatt az általunk megállapított index sokkal inkább iránymutató jellegű, mintsem egy aranyszabályként értelmezhető befektetési tipp, már csak azért is, mert az átlagos négyzetméterárak és bérleti díjak módosulásában jelentős szerepet játszik az általunk vizsgált adatbázisok összetételének változása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők egyöntetűen arra figyelmeztetnek, hogy a kockázatok és az elérhető hozamok mérlegelésének mindenképpen az adott ingatlan tulajdonságainak tükrében kell megtörténnie.

Az adatokat a moszkvai elemzők által létrehozott képletbe illesztve azonban arra a következtetésre juthatunk, hogy az index továbbra is az ingatlan előnyére mutat rá a banki betétekkel szemben, sőt a mérleg nyelve az elmúlt három hónapban még inkább a kockázatosabb befektetési forma felé billent.

Ennek hátterében egyrészt a jegybanki kamatvágás hatására csökkenő betéti kamatok húzódnak meg. Ez azonban még nem lenne elég a sikerhez, a szeptemberi iskolakezdés ugyanis az albérleti piacon is közel 5 százalékos áremelkedést hozott. A bérleti díjak növekedési üteme ráadásul meghaladta az ingatlanok esetében jellemző mértéket. Ez a kettős hatás vezetett oda, hogy elmondhatjuk, egyre inkább kifizetődik a kockázatosabb befektetési forma választása.

A moszkvai index 10 százalékos éves amortizációval számol, mely tartalmazza az éves felújítási költséget, illetve a kieső bérleti díjakat azon időszakokra, amikor a lakás üresen áll. Sajnos nem rendelkezünk olyan adattal, amely a lakások kiadhatóságát mutatná meg, így valószínűsítjük, hogy az év teljes egészében ki vannak adva. Ennek függvényében az amortizáció mértékét 10-ről két százalékra módosítottunk.

Ingatlan vs betét: egyenlőtlen küzdelem?

Hazánkban korántsem annyira egyértelmű a meccs kimenetele, mint a nagy növekedési dinamikájú ingatlanpiaccal rendelkező országokban. A szakértők szerint azonban december végéig további monetáris enyhítés várható: a 25-50 bázispontos csökkentés pedig tovább nyomja lefelé a betéti kamatokat. Ez az albérleti díjak és az ingatlanárak stagnálása mellett is pozitív eredményre vezet, már ami az ingatlanosokat illeti. 

A pontos érték előállítását megnehezíti, hogy a ingatlanügynökségek által befogadott ajánlatok között általában az értékesebb ingatlanok jelennek meg, hiszen ebben az esetben éri meg a vevőnek a közvetítési díjat megfizetni. Ezt a torzítást azzal próbáltuk mérsékelni, hogy online ingatlan kereső oldalak ajánlatait is figyelembe vettük az átlagoláskor.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm