4 °C Budapest

Tényleg kell a lakástámogatás? Kételkednek a szakértők

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 15:38

Ma nyitotta meg kapuit a 11. Budapesti Lakásvásár, mely a hagyományokhoz híven konferenciával köszöntötte a lakásvásáron megjelenő ingatlanpiaci szereplőket. A szakmai fórum témájául az idei évben a szervezők a magyar lakáspiacon jellemző gazdasági szerepeket és feladatokat választották.

A konferencia első és egyben legfontosabb kérdése, hogy a mai magyar lakáspiacon szükség és igény van-e kormányzati lakáspolitikára, szükség van-e állami támogatásokra és azt milyen módon, milyen célokra kellene fordítania az államnak.

A lakáspolitikáról való elmélkedés legfontosabb lépése, hogy szét kell választani a szociális és a lakáspolitikát, mondta el Dr. Soós János, a Budapesti Városfejlesztési Zrt. elnöke. A szakember szerint egy új, rendszerszemléletű koncepciónak kell megszületnie, mely képes elvonatkoztatni a korábbi évtizedekben alkalmazott lakáspolitikai rendszer dogmáitól. Az egyén alapvetően két igénnyel lép fel az állammal szemben: munkahelyet és otthont szeretne. Ennek a két igénynek a kielégítése jelenleg azonban nem kacsolódik össze.

A megszólaló szakemberek többsége a lakástámogatási struktúrában, vagy sokkal inkább a rendszer strukturálatlanságában látja a problémát. Erre megoldást jelenthetne a támogatási szemlélet átalakítása, amikor is a lakáshoz jutás elősegítésének helyét a lakhatás támogatása venné át. Ez akár a lakástulajdonhoz kapcsolódó összes támogatás egy csokorba való összefogásával is együtt járhatna.

Bizonyos hatékonyságvesztést rejt ugyanis magában az a jelenség, hogy az állam a támogatásokat csatornák sokaságán keresztül juttatja el a jogosultak részére. A nyugati országokban a célok sokkal koncentráltabbak, így hatékonyabban lehet elkölteni a GDP 2 százalékára rúgó támogatási keretet (nálunk ez az összeg a GDP 1 százaléka). Harmati László, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ehhez hozzájárul, hogy kisebb a bürokratikus kör és nagyobb szerep jut az önkormányzatoknak.

Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge's tulajdonosa kiemelte, hogy az állam a támogatási fordított források csökkentése nélkül is tud tenni az ingatlanpiac hatékony működéséért. A szakember hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükség lenne az illetékhivatali adatok nyilvánosságra kerülésére és a sarcjellegű terhek enyhítésére. Nagygyörgy Tibor szerint az államnak alapvetően négy feladata van: a szabályozás, az ellenőrzés, az információ szolgáltatása és a rendelkezésre álló források minél hatékonyabb elosztása.

Az információszerzés kapcsán többször felmerült a kérdés, hogy milyen módon lehetséges bármilyen értékalapú adó bevezetése, ha sem a szakma, sem pedig a minisztériumok nem rendelkeznek teljesen megbízható információval a hazai lakásállomány értékéről és annak változásáról.

A lakáspolitikai céljait Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke három pontban fogalmazta meg, eszerint a kormánynak erőforrásait a mobilitás elősegítésére, a felújítások támogatására, illetve a bérlakások számának növelésére kellene fordítania.

A résztvevők között azonban vita alakult ki az állam szerepéről a bérlakás-piacon. Többen úgy vélték, hogy az állam csakis a szociális bérlakások piacán juthat jelentősebb szerep. Ezzel szemben áll a Soós János által megfogalmazott vélemény, miszerint a jelenlegi bérfeltételek mellett nincs lehetőség magánbérházak létrejöttére, mert a bérleti díjak túlságosan alacsonyak.

Molnár Gyula, Újbuda polgármestere úgy véli, hogy a megoldás a támogatási rendszer átalakításában van. A bérleti díjaknak nőnie kell, a rászorultakat pedig szociális juttatásokkal kell segíteni. Itt jelent igazán nagy gondot az, hogy az albérleti piac 90 százalékának esetében szerződés nélkül, feketén születnek az ügyletek.

A konferencián elhangzottakból levonható konklúziót végül Borsi László mondta ki, aki úgy nyilatkozott hogy a lakáspolitika szerepét és feladatait alapvetően át kellene gondolni, és az alapokhoz visszanyúlva kellene egy teljeses új, átfogó szemléletű politikát kialakítani.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?