0 °C Budapest

Tényleg kell a lakástámogatás? Kételkednek a szakértők

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 15:38

Ma nyitotta meg kapuit a 11. Budapesti Lakásvásár, mely a hagyományokhoz híven konferenciával köszöntötte a lakásvásáron megjelenő ingatlanpiaci szereplőket. A szakmai fórum témájául az idei évben a szervezők a magyar lakáspiacon jellemző gazdasági szerepeket és feladatokat választották.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A konferencia első és egyben legfontosabb kérdése, hogy a mai magyar lakáspiacon szükség és igény van-e kormányzati lakáspolitikára, szükség van-e állami támogatásokra és azt milyen módon, milyen célokra kellene fordítania az államnak.

A lakáspolitikáról való elmélkedés legfontosabb lépése, hogy szét kell választani a szociális és a lakáspolitikát, mondta el Dr. Soós János, a Budapesti Városfejlesztési Zrt. elnöke. A szakember szerint egy új, rendszerszemléletű koncepciónak kell megszületnie, mely képes elvonatkoztatni a korábbi évtizedekben alkalmazott lakáspolitikai rendszer dogmáitól. Az egyén alapvetően két igénnyel lép fel az állammal szemben: munkahelyet és otthont szeretne. Ennek a két igénynek a kielégítése jelenleg azonban nem kacsolódik össze.

A megszólaló szakemberek többsége a lakástámogatási struktúrában, vagy sokkal inkább a rendszer strukturálatlanságában látja a problémát. Erre megoldást jelenthetne a támogatási szemlélet átalakítása, amikor is a lakáshoz jutás elősegítésének helyét a lakhatás támogatása venné át. Ez akár a lakástulajdonhoz kapcsolódó összes támogatás egy csokorba való összefogásával is együtt járhatna.

Bizonyos hatékonyságvesztést rejt ugyanis magában az a jelenség, hogy az állam a támogatásokat csatornák sokaságán keresztül juttatja el a jogosultak részére. A nyugati országokban a célok sokkal koncentráltabbak, így hatékonyabban lehet elkölteni a GDP 2 százalékára rúgó támogatási keretet (nálunk ez az összeg a GDP 1 százaléka). Harmati László, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ehhez hozzájárul, hogy kisebb a bürokratikus kör és nagyobb szerep jut az önkormányzatoknak.

Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge's tulajdonosa kiemelte, hogy az állam a támogatási fordított források csökkentése nélkül is tud tenni az ingatlanpiac hatékony működéséért. A szakember hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükség lenne az illetékhivatali adatok nyilvánosságra kerülésére és a sarcjellegű terhek enyhítésére. Nagygyörgy Tibor szerint az államnak alapvetően négy feladata van: a szabályozás, az ellenőrzés, az információ szolgáltatása és a rendelkezésre álló források minél hatékonyabb elosztása.

Az információszerzés kapcsán többször felmerült a kérdés, hogy milyen módon lehetséges bármilyen értékalapú adó bevezetése, ha sem a szakma, sem pedig a minisztériumok nem rendelkeznek teljesen megbízható információval a hazai lakásállomány értékéről és annak változásáról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakáspolitikai céljait Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke három pontban fogalmazta meg, eszerint a kormánynak erőforrásait a mobilitás elősegítésére, a felújítások támogatására, illetve a bérlakások számának növelésére kellene fordítania.

A résztvevők között azonban vita alakult ki az állam szerepéről a bérlakás-piacon. Többen úgy vélték, hogy az állam csakis a szociális bérlakások piacán juthat jelentősebb szerep. Ezzel szemben áll a Soós János által megfogalmazott vélemény, miszerint a jelenlegi bérfeltételek mellett nincs lehetőség magánbérházak létrejöttére, mert a bérleti díjak túlságosan alacsonyak.

Molnár Gyula, Újbuda polgármestere úgy véli, hogy a megoldás a támogatási rendszer átalakításában van. A bérleti díjaknak nőnie kell, a rászorultakat pedig szociális juttatásokkal kell segíteni. Itt jelent igazán nagy gondot az, hogy az albérleti piac 90 százalékának esetében szerződés nélkül, feketén születnek az ügyletek.

A konferencián elhangzottakból levonható konklúziót végül Borsi László mondta ki, aki úgy nyilatkozott hogy a lakáspolitika szerepét és feladatait alapvetően át kellene gondolni, és az alapokhoz visszanyúlva kellene egy teljeses új, átfogó szemléletű politikát kialakítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06