16 °C Budapest

Megdöbbentő felismerés: panelekre vadásznak az albérlők?!

Pénzcentrum
2007. november 30. 05:55

Albérletet Budapesten? Megmutatjuk mennyiért... Karácsony előtt néhány héttel valószínűleg a vásárlási lázban égők gondolatai nem a januári áremelkedésen, a gázár-támogatás igénylésén, de még csak nem is az ingatlanvásárláson járnak. Az ingatlanpiaci szakértők némelyike azonban továbbra is erős keresletről számol be, de vajon ugyanez igaz az albérlet-piacra is? Rendszeres albérlet-körképünkben ez alkalommal is a budapesti piacot vesszük górcső alá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Cikkünknek nem célja a fővárosi albérletpiacon tapasztalható anomáliák vizsgálata, sokkal inkább az, hogy megmutassuk mekkora bérleti díj fejében kaphatunk jelenleg a város különböző kerületeiben általános adottságokkal rendelkező lakásokat. A novemberben érvényes lakásárak mellett annak is utánanézünk, hogy mi változott az ingatlanpiaci fellendülést hozó három hónapban.

Az adatok is tükrözik a tényt, miszerint a bérleti piacot csak közvetett formában érintik a januártól életbe lépő változások, igazi hatást a 2009-től kivetendő ingatlanadó hozhat majd. A befektetési céllal vásárlók jövedelmének megadóztatására irányuló törekvések eredményezhetnének némi változást, ennek jeleit azonban ez alkalommal sem sikerült felfedezni az árak vizsgálata közben.

Az albérleti piacon meghozott döntésekben rendkívül fontos szerepet játszik az ingatlan elhelyezkedése és annak fenntartási költségei. A feladott hirdetésekben a rezsi nagyságára vonatkozó adatok teljesen megbízhatatlanok, hiszen senki sem szeretné már a kezdetek kezdetén minimálisra csökkenteni a potenciális albérlők körét.

Egy azonban biztos a rezsi összetevői közül a fűtés a legnagyobb és az alkalmazott technológia függvényében a legváltozékonyabb tényező is. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kereséskor nem csak a kerületekre jellemző átlagárakat tekintjük végig, hanem megnézzük, hogy a különböző fűtési eljárások mennyit növelnek vagy csökkentenek az albérleti díjakon.

A körkép elkészítésében most is az Albérlet.hu, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre. Az adatokat 2007. november 27. és 29. között gyűjtöttük.

Egy megdöbbentő felismerés

A belvárosi kerületek közül jó szokásunkhoz híven az V., a VI., a VII., a VIII. és a XI. kerületre jellemző átlagos bérleti díjakat vizsgáltuk panel és téglaépítésű 30 négyzetméteres garzon, 45 nm-es másfélszobás és 75 nm-es háromszobás lakások esetében aszerint, hogy távfűtést vagy egyedi fűtési eljárást alkalmaztak-e.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A jelenlegi bérleti díjak egy megdöbbentő változásra irányítják rá a figyelmet: a VIII. és a XI. kerületi másfélszobás panelek esetében ugyanis az augusztusban jellemzőhöz képest jelentősen növekedtek a bérleti díjak. A háttérben akár az adatbázisokban lévő ingatlanok jelentős átrendeződése is állhatna. Ezt cáfolja, hogy az általunk megkérdezett albérletes portálok mindegyike emelkedésről számolt be.


A VIII. és a XI. kerületi panelek esetében a májusi bázishoz viszonyítva is a díjak emelkedéséről számolhatunk be, a most érezhető növekedés mértékét azonban tompítja, hogy augusztusban láthatóan nyomott árakon adták ki ezeket az ingatlanokat. Az egyéb belvárosi panelek esetében azonban nem tapasztalható jelentős változás, az albérletet keresők jelenleg az augusztusban jellemző díjaknál kedvezőbb feltételek mellett juthatnak kiadó lakáshoz.

Míg a korábbiakban arról számolhattunk be, hogy a távfűtéses lakásokkal szemben jelentős előnyt élveznek az egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanok, addig most ez a fór apadni látszik. A gázfűtéses belvárosi lakások bérleti díjai tendenciózus csökkenést mutatnak, ez alól kivételt csak a VII. kerületi 30 négyzetméteres garzonok jelentenek.

A bérleti díjak a legnagyobb mértékben a nagyméretű, 75 négyzetméteres téglalakások esetében csökkentek, ennek okát pont a méret adja. A tél közeledtével, aki teheti inkább kisebb, alacsonyabb fenntartási költséggel rendelkező ingatlant keres. Az albérletet keresők számára a legkedvezőbb változás az V., a VI. és a XI. kerületben következett be.
A távfűtéses téglalakások esetében ezzel szemben a bérleti díjak stagnáltak, egyes kerületekben enyhén növekedtek. A legnagyobb negatív irányú változás itt is a nagyméretű lakások esetében következett be, a díjak pedig főként a kis alapterületű lakások esetében emelkedtek.

Mi történik a külvárosban? Csökkenek az árak!

A külső kerületekben található új építésű, egyedi fűtéses ingatlanok esetében a belső kerületek gázfűtéses lakásai esetében a jellemzővel ellentétes tendencia tapasztalható. A bérleti díjak stagnálnak, a legnagyobb díjemelkedéssel pedig a 75 négyzetméteres, nagyméretű lakások esetében kellett szembesülnie a keresőknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20