33 °C Budapest

Nem lett eladhatatlan a panel - csak a távfűtéses lakásokat kerülik

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 12:40

Országos körképünk során a panellakások piacának nagy szélsőségeivel találkoztunk. Többségben vannak azok a területek, ahol még mindig ez a szegmens a lakáspiac mostohagyereke, s a panellakás a kényszerű megoldást jelenti, míg máshol nagyon is élénk a forgalom, s a panel jó befektetést jelent.

A III. kerületben egyértelműen élénkülést hozott az egyetemi-főiskolai évadkezdet, az árak emelkedésében ugyanakkor ez nem mutatkozik meg. Érdekes szezonalitás figyelhető meg, miszerint míg nyár elején a garzonokat keresték leginkább, augusztusban a kétszobás volt a favorit (egyetemista gyereknek szülők megveszik, s egy szobát így is ki lehet még adni albérlőnek), addig az ősz beköszöntével az 1+2 fél, 2+2 fél, 3 szobás típusok a legkeresettebbek, s gyerekes családok adják a kereslet nagy részét. A választásban egyértelmű előny a szabályozható, mérhető fűtés, hiszen valós költségmegtakarítást ez jelent A négyemeletes épületek lakásai átlagosan 20%-kal drágábbak. Itt vonzerőt a kisebb lakóközösség jelent.

A XI. kerületben túlkínálatos a panelpiac, s az árak csökkennek. A távfűtés egyértelmű visszatartó erőt jelent a potenciális vevők nagy részének. Az egyetemi kezdés forgalomnövelő hatása csak a központhoz közeli lakótelepeken (Lágymányos, Kelenföld) érezhető. A Panel Plusz programban résztvevő épületek lakásai (nyílászáró csere, szigetelés) ugyanakkor keresettebbek és drágábbak, főleg, ha a felújítás már lezajlott.

A X. kerületi panelek méltatlanul sorolódnak a fővárosi szinten legalacsonyabb presztízsű lakástípusok közé. Pedig a drága fenntartási költségek miatt nem a legszegényebbek költöznek a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező kőbányai panelekbe. A sok fiatal beköltözése kedvező hatással jár az állomány megújulásában. 8-9 millió forintért igazából a panellakás jelent egyedüli megoldást az első lakásukat megszerzőknek. A jó közlekedés és az alacsony ár nagy forgalmat generál az albérletet kereső egyetemisták körében. A legkedveltebbek a másfél és kétszobás típusok. A nagyon kevés esztétikailag és energetikailag felújított épület egyértelmű versenytársa a téglalakásoknak.

A XIII. kerületben a másfél szobás lakástípus a favorit. A nyár folyamán ezeket 1-2 hét alatt gond nélkül el lehetett adni. A lakás állapota nem döntő tényező, de a kevés számú felújított épület lakásai hamarabb elkeltek. A Dunához közeli lakótelepek lakásárai csak 10-20%-kal maradnak el a kerületben jellemző újépítésű lakás áraktól.

A IV. kerületben a kereslet folyamatos a panelek iránt. Az egyetemi tanév kezdete - a központtól távoli fekvés miatt - nem jelent látványos forgalmi élénkülést. Érdekes, hogy a garzonok mellett a háromszobás lakások a leginkább keresettek. Ez utóbbi minden élethelyzetben jó megoldást jelent. Az árak stagnálnak, s az eladónak felújítania sem érdemes eladás előtt, hiszen ezt a plusz költséget sem tudná érvényesíteni az árban. Az erkély fontos választási szempont.

A XIX. kerületben túlsúlyban van a panel típus az állományon belül. Az 1+2 félszobás típus egyértelműen a legkeresettebb (53 m2-es erkélyes, vagy 59 m2-es nagy konyhás). Az árérzékeny vevők inkább az olcsóbb, felújítandó lakásokat keresik. Ugyancsak ez okból az olcsóbb, tízemeletes épületekben gyorsabban lehet eladni a lakásokat. Összességében a kereslet egyenletes, a nyárutó nem hozott forgalmi élénkülést.

A XXI. kerületben 10 milliós a keresési limit, amibe 1+2 félszobás, illetve 2+félszobás lakások is beleférnek. Az V. emelet feletti szintek az esetek nagy részében kizáró okot jelentenek a vásárlóknak. A nyár valamelyest élénkítette a piacot, hiszen a szülők iskolakezdésig szerettek volna beköltözni a megvásárolt ingatlanba. A lakás állapota nem fontos tényező a potenciális vevők döntésekor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Győrött a távfűtés miatt egyáltalán nem keresettek a panellakások. Egyetemista gyermeküknek a szülők is inkább téglaépítésű garzonlakást vásárolnak. Az eladók próbálják kitartani az árakat, de pár hónap után jellemzően csökkentésre kényszerülnek, hogy eladhassák ingatlanjukat. A panelpiacot egyértelmű túlkínálat jellemzi. Garzont egyáltalán nem keresnek, inkább az 1+2 fél szobás és 2 + fél szobás típusokra van igény.

Pécsett, az egyetemek miatt az elmúlt három hónapot egyértelmű élénkülés jellemezte. Ez szeptember végéig valószínűleg kitart még. Kisebb, maximum kétszobás lakásokat keresnek a szülők egyetemista gyermeküknek. A városban rohamtempóban újul meg az állomány a Panel Plusz programnak köszönhetően. Az élénk kereslet ellenére az árak tavaly óta csökkenő tendenciát mutatnak.

Székesfehérvár ugyancsak élen jár a panelmegújítási programban, látványos árkülönbséget a felújított épület azonban nem generál. Leginkább a 2-3 szobás lakások keresettek. A piacon élénk a forgalom, az árak is emelkednek kissé, ugyanakkor ebben helytől függően nagy különbségek vannak. A központtól távolodva 2-3 kilométerrel 1-1,5 millió Ft-tal is csökkenhet a lakások értéke.

Szegeden az év elején megemelt távfűtési díj nagy visszatartó erőt jelent a lakást keresőknek, így a panelpiac szinte áll, egyértelműen túlkínálatos. Annak ellenére van így, hogy a panelállomány túlnyomó része átesett az energetikai felújításon. Az első és második emeleti, másfél és kétszobás lakások iránt van a legnagyobb igény. A négyemeletes (lift nélküli) házak egyértelműen előnyben vannak, akár a legfelső szinten lévő lakások is. Az egyetemisták a fenntartási költségek csökkentése miatt inkább téglalakásokat keresnek. Az egyedi fűtés a döntő. A piaci pangás ellenére az árak nem csökkennek.

Nyíregyházán folyamatosan keresettek a másfél és kétszobás panelek. A lakás állapota, minősége sokat számít. Az árban nem feltétlenül jelenik meg, hanem gyorsabban eladhatóvá teszi a lakásokat a Panel Plusz programban való részvétel. Az árak összességében stagnálnak. A jobb környéken lévő négyemeletes épületek lakásai a legnépszerűbbek. A főiskolai tanév indulása nem hozott számottevő forgalmi élénkülést.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?