18 °C Budapest

Egy tuti biznisz: ingatlanok féláron az Európai Parlament mellett

Pénzcentrum
2007. november 27. 15:00

A Brüsszelbe érkezőket ma már egy felújított, varázslatos városkép fogadja, mely híven tükrözi a francia és a holland kultúra keveredését a belga főváros és épületei arculatában. Nem volt ez azonban mindig így, 15 évvel ezelőtt Brüsszel, akárcsak Budapest szürke és poros volt, azt a felújításra szánt milliárdok és az itt lakók energiája és eltökéltsége tetté azzá, ami ma.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2004-es csatlakozás új lendületet adott a város ingatlanpiacának, a frissen tagállamokká vált közép-kelet európai országokból ugyanis sokan érkeztek az Európai Parlamentbe és az unió egyéb szerveihez. Ez a jelentős beáramlása lehet az egyik kiváltó oka annak, hogy bár a környező országoknál alacsonyabb átlagról, de az ingatlanárak a belga fővárosban jelenleg évente 10-15 százalékkal növekednek.

Forrás: www.overseaspropertymall.com

A kelet-európai képviselők és tisztviselők mellett az Eurostar által közelebb hozott franciák és britek is megjelentek a brüsszeli ingatlanpiacon. Az Európát átszelő gyorsvasúton, egy óra 51 perc alatt tehetjük meg a Brüsszel-London és egy óra 21 perc alatt a Párizs-Brüsszel útvonalat. Különbséget csupán annyi jelent, hogy míg a brit fővárosba gyors elérhetősége csak az idei évtől áll rendelkezésre, addig a Párizs-Brüsszel vonalat már 10 évvel ezelőtt megnyitották.

Ha figyelembe vesszük, hogy Budapest és a vidéki megyeszékhelyek között általában sokkal hosszabb utat kell megtennünk, könnyen érhetővé válik, hogy azon ingatlanvásárlók egy része, akiket a Párizsban és Londonban érvényes árak kiszorítanak az ingatlanpiacról, Brüsszelben keresnek elérhető megoldást.

A belga főváros ingatlanárai ugyanis nagyságrendekkel elmaradnak a szomszédos fővárosokban tapasztalhatóaktól. A hasonló kategóriájú londoni kerületekben képest Brüsszelben akár fél áron, vagy még ennél is olcsóbban juthatunk hozzá a kiszemelt ingatlanokhoz. Mindez számokban annyit tesz, hogy egy felújított stúdiólakáshoz a belga fővárosban már 70 ezer euróért, azaz 18 millió forintért is hozzájuthatunk, egy volt ipari területen létrehozott dupla loft lakásért pedig 129 millió forintot kérnek el.

Ezek az árak, persze az adott ingatlanok alapterületétől függően, de akár a legfrekventáltabb budai kerületekben is előfordulnak, sőt egy részeken még kirívóan magasnak sem számítanak. Annak azonban, aki brüsszeli ingatlanvásárláson töri a fejét, jelentős adóterhekkel kell számolnia. A belga fővárosban vásárlóknak 19 százalékos illetékkel kell megbirkózniuk, két évnél fiatalabb ingatlanok esetében pedig még az áfa egy részét is meg kell fizetniük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennek fejében az öt évnél régebben szerzett ingatlanok értékesítéséből és a magántulajdonban lévő lakások bérbeadásából származó jövedelem mentesül a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség alól.

Új lakások esetében körülbelül 3000-4500 eurós (760 ezer- 1,1 millió forintos) négyzetméterárral kell számolnia annak, akinek megtetszett Brüsszel és az általa nyújtott lehetőségek, akár az ingatlanár-színvonal növekedéséről, akár a prosperáló albérlet-piac legyen szó. A városban ugyanis egyre nagyobb számban vannak jelen azok a befektetők, akik az uniós és egyéb nemzetközi szervezetekben dolgozó külföldi munkavállalók számára adják ki a befektetési céllal megvásárolt ingatlanokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?