6 °C Budapest

Heti 3400-ért albérlet a belvárosban? Nem átverés!

Pénzcentrum
2008. január 21. 16:00

A Global Property Guide néhány nappal ezelőtt megjelent felméréséből kiderül, hogy jelenleg London a világ legdrágább városa a bérleti díjakat és a vételárakat tekintve is. Egy jó elhelyezkedésű, kitűnő állapotú, 3 szobás használt lakás bérleti díja eléri a havi 1,4 millió forintot.

A csillagos eget súroló bérleti díjak fényében érthető, ha az alacsony jövedelemmel rendelkező fiatal értelmiségiek, akiket munkájuk a fővároshoz köt, alternatív megoldásokat keresnek lakhatási költségeik lejjebb szorítására.

Egy leleményes vállalkozás felfedezte a területben rejlő lehetőséget, és megteremtette a hidat az olcsóbb bérleti díjakra vágyó fiatalok és az üresen álló ingatlanok tulajdonosai között, akik a biztonsági szolgálatnak kifizetett összegeket szeretnék lefaragni. Korábban már szóltunk arról, hogy ez a vállalkozás használaton kívüli ipari ingatlanokat bérel és ad ki elképesztően alacsony bérleti díjért.

A válaszható ingatlanok sora azonban azóta jelentősen bővült, így a fiatalok manapság már néhány hónapra külföldre utazók lakásai, hatalmas vidéki kastélyok és használaton kívüli tűzoltósági épületek közül is választhatnak. Az ingatlanok mindegyike beköltözhető állapotban van, bár némelyikükre ráfér némi takarítás.

A bérleti díjak az ingatlan minőségének függvényében 10 és 70 font (3400 és 24 ezer forint) között változnak hetente. Ennek fejében a beköltözők, bár jól leszabályozott formában, de a lakás minden tartozékát használhatják. A szobák számától függően általában öten lakhatnak egy lakásban, s bár a párok sincsenek kizárva, általában szinglik hajlandóak az ilyen együttélésre.

A szerződés szerint a bentlakók 3 hónapra vehetik igénybe a szolgáltatásokat, tehát leghamarabb a beköltözéstől számított 3,5 hónap múlt kényszeríthetőek arra, hogy tovább álljanak. Az alacsony bérleti díj fejében az "őrök" a házat rendben tartják, és elriasztják a betolakodókat. Egyfajta ingyenes biztonsági szolgálatként vannak jelen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bérleti díjon kívül egyéb költség nem terheli a bérlőket, a 10-70 fontig terjedő bérleti díjban a közüzemi számlák és a fizetendő adó is benne van. Ennek fejében a bérlőknek a dohányzásról és a házi bulikról is le kell mondania. Emellett bele kell egyezniük, hogy a közvetítő vállalat munkatársai, akik pótkulccsal rendelkeznek, mint hónapban ellenőrzik az ingatlan állapotát.

A rövid távú lakhatási problémákkal küzdőknek a gondnokság jelent megoldást. Ez a szolgáltatás a néhány hétre elutazókat hozza össze a rövid távon keresőkkel, akik az alacsony bérleti díjért néhány napig, vagy hétig gondot viselnek az ingatlanokra. Ezek általában jobb minőségű ingatlanok, ezért a bérleti díj is magasabb, 10 fontról indulnak éjszakánként.

A túlkínálatos, nyomott bérleti díjakkal rendelkező budapesti bérleti piacon elég szűkös lenne az adott szolgáltatás kereslete, egy-egy nagyobb szobához, ha nem is lakáshoz ugyanis már havi 25-30 ezer forintért hozzájuthatnak azok, akik nem rendelkeznek a teljes lakás kibérléséhez szükséges anyagi feltételekkel.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem