8 °C Budapest

Albérlővadászat mesterfokon: amikor kiderül a turpisság...

Pénzcentrum
2007. november 15. 05:40

Időről-időre felbukkan a közszolgálatiként aposztrofált tévéműsorokban, hogy mekkorát bukhat egy tisztességes lakástulajdonos, amennyiben bérbe adja ingatlanját, de rosszul választja meg, hogy ki is költözhet be a havi albérleti díj megfizetése ellenében. A több köbméternyi szeméthegyekről szóló horror-mese helyett azt szeretnénk bemutatni, hogy egy fejlettebb - és elsősorban "fehérebb" - albérletpiaccal rendelkező országban miként kezelik a bérlő kiválasztás problémáját. Előrebocsátjuk, az Egyesült Államokban nehezebb lehet albérlőként kvalifikálni magunkat, mint magát az ingatlant megtalálni. Hazánkban persze a lent bemutatotthoz hasonló rendszer nem is működhetne, hiszen ehhez az albérletpiac kifehérítése mellett többek között egy pozitív adóslista is jól jönne... Lássuk, hogy vadásznak a külföldi főbérlők!

Akár a hitelminősítés: fájdalmasabb is lehet...

Az Egyesült Államok megközelítőleg 37 millió bérbeadó ingatlanjából mintegy 17 millió kezelését professzionális partner végzi, hogy levegye a terheket a tulajdonos válláról. Ezek az ingatlankezelők természetesen igyekeznek megspórolni a fejfájást maguknak és a tulajdonosnak, akire szeretnének minél jobb benyomást tenni, hogy továbbra is megtarthassák a megbízatást. Ennek egyenes következménye, hogy tűzzel-vassal igyekeznek elkerülni, hogy problémás bérlő költözzön be a rájuk bízott ingatlanba.

A piaci igény tehát fokozottan jelen van, az albérlet kivételére jelentkezőket minősíteni kell, hogy könnyebb legyen kiválasztani azokat a potenciális bérlőket, akikkel a legnagyobb valószínűség szerint nem lesz probléma. Erre a célra jöttek létre a hitelminősítőkhöz hasonló vállalatok, melyek a hitelbesorolás mellett, a bírósági és rendőrségi dokumentumokba, valamint a közüzemi számlákba is betekintenek, hogy minél teljesebb képet tudjanak adni egy-egy jelentkezőről. Mindez a tengerentúlon teljesen legális, ám sok esetben téves eredményre vezet...

A bérlőminősítők meglepően sok forrásból szerzik be adataikat, melyekből arra igyekeznek következtetni, hogy a célszemély mennyire képes és szokott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A problémák csak ott kezdődnek, hogy a kutatások nem elég alaposak, így könnyű jogtalanul feketelistára kerülni, a minősítés így gyakran többet árt, mint használ. A bírósági eseteknél például csak azt vizsgálják, hogy volt-e az adott személynek bírósági ügye a főbérlőjével szemben, az már kevésbé érdekli a minősítőket, hogy kinek volt igaza. (A piacvezető First Advantage SafeRent a közelmúltban sikeresen védte meg a bíróságon azon álláspontját, miszerint neki nem kell néznie a per kimenetelét, hiszen egy ügyfél már önmagában attól is kockázatos, hogy egyáltalán perre megy a főbérlővel.) A jogeseteket tartalmazó adatbázist maguk az önkormányzatok értékesítik a minősítőknek.

Mindez persze oda vezet, hogy a bérleti jogviszonyban az albérlőnek gyakorlatilag le kell mondania jogainak érvényesítéséről, hiszen amennyiben perre kerül a sor, nehezen fog másik albérletet találni, mivel bérlőminősítése kockázatossá válik.

Megjegyezzük, hogy a bérlői jogviszonyban hazánkban inkább a főbérlő tudja nehezebben érvényesíteni jogait, hiszen az ingatlanok túlnyomó része feketén van kiadva, azaz a bérleti díjból befolyó jövedelem nem szerepel a főbérlő adóbevallásában, egy ezt leleplező megállapodással pedig nem nagyon éri meg bíróságra menni...

Egy másik súlyos probléma, mely a büntetlen előélet ellenőrzése során merül fel, hogy a minősítő cégek sokkal előbbrevalónak tartják a költséghatékonyságot a pontosságnál. Ebből adódóan nem a díjköteles nyilvántartásokat használják, hanem csak azt a listát, mely a letartóztatottak adatait tartalmazza. Ebben az esetben természetesen olyanok is feketelistára kerülnek, akikről végül kiderült, hogy semmit nem követtek el. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a hitelminősítőkhöz hasonlóan ebben a műfajban is gyakori az azonos nevűek összekeverése, akkor láthatjuk, hogy az albérletvadászatot könnyen megnehezítheti egy-két kellemetlen meglepetés.

Mit tehet az ügyfél?

Amennyiben egy kiadó ingatlant kereső azt tapasztalja, hogy a minősítő cégek hibája miatt utasítják el valahol, jelezheti ezt az illetékes vállalatnak egy formanyomtatvány segítségével, majd a bejelentést követő 30 napon belül választ kap arra, hogy változtattak-e a nevéhez bejegyzett adatokon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A probléma csak az, hogy a pontatlanságot a minősítettnek kell feltárnia és jeleznie, nem annak kell észrevennie, aki pénzért nyújtja a szolgáltatást. Az pedig szinte biztosra vehető, hogy mire valakinek korrigálják az "aktáját", addigra a kiszemelt ingatlanban már másik bérlő lakik. Az elszalasztott lehetőségre alapozva persze lehet kártérítési pert indítani, különösen az USA-ban...

Összességében azt állíthatjuk, hogy egy alapos albérletvadászat a tengerentúlon már úgy kezdődik, hogy az illető a későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében lekéri saját minősítését, melyet ingyenesen megtehet.

Magyarország más világ...

Hazánkban a fent részletezett modell több szempontból is teljesen életképtelen. Egyrészt utaltunk már az albérletpiac fekete voltára, melyből következik, hogy a lakásukat kiadók a lehető legkevesebb felet szeretnék bevonni az üzletbe. Amennyiben a kiadásban professzionális cég segédkezik is, az sem jelenti, hogy az ügylet eredményeképpen a főbérlő majd adózni is fog.

Megjegyezzük persze, hogy mivel a főbérlő az adókerülés miatt nehezen érvényesítheti jogait a bíróság előtt anélkül, hogy lebukna, lényeges lehet számára, hogy egy profi közvetítő megbízható bérlőket szállítson számára, ám ennek technikai feltételei Magyarországon nem annyira adottak. Elég ha csak a pozitív adóslista hiányára gondolunk...

Itthon a kereslet túlnyomó részét a diákok és a külföldiek teszik ki, akik közül az előbbi réteget eleve nehéz lehet pénzügyileg minősíteni, mindazonáltal nehéz lenne azt állítani, hogy a bérlők magatartása jelentené a legnagyobb problémát a hazai albérletpiacon...

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem