7 °C Budapest
Asian Student girls wear face mask prevent COVID-19 coronavirus in Classroom for final test education exam room on High school. Students hold pencil writing paper documents for taking exams in room

Kezdődik az érettségi: mutatjuk, mi vár a diákokra a következő pár órában

2021. május 3. 08:58

Ma reggel kilenc órakor kezdetét veszi az idei érettségi, amely a szokásosnál is nehezebb időszakot zár lesz, és feltehetően több kihívással jár 2021-ben, mint az utóbbi évtizedekben bármikor. A járvány miatt idén tavasszal is szigorú védelmi szabályok mellett, létszámkorláttal szervezték meg a vizsgákat, amelyeknek a végzősök 173 otthon töltött tanítási nap után vágnak neki. Egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat, a feladatlapok pedig beadás után karanténba kerülnek.

A négyórás magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgákkal kezdetét vette a 2021-es tavaszi érettséig szezon. Idén több mint 111 ezren vágnak neki a vizsgáknak, közülük 72 303 végzősök, rajtuk kívül pedig 39 447-en tesznek majd legalább egy tárgyból vizsgát, cirka 25 ezren előrehozottan az Oktatási Hivatal adatai szerint. Azok, akik most tavasszal valamilyen okból - pl. fertőzés, vagy karantén - kihagyják az érettségit, nem pótvizsgázhatnak, legkorábban az őszi érettségi időszakban próbálkozhatnak.

A diákok még a szóbelik eltörlésével is közel négyszázezer vizsgát teljesítenek együttesen: 67 446-ot emelt szinten, 332 216-ot pedig középszinten. Mindezt szigorú egészségvédelmi intézkedések mellett: egy tanteremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat úgy, hogy közöttük legalább másfél méter védőtávolság legyen. Minden helyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani - írja a Magyar Nemzet.

A védőmaszk viselése a felügyelő tanároknak kötelező, a tanulóknak a vizsga előkészületei során kötelező, a dolgozatírás ideje alatt pedig ajánlott. Belépéskor megmérik az érkezők testhőmérsékletét, a folyosókon tilos a csoportosulás, vizsga után mindenkinek azonnal el kell hagyni az épületet. A tanárok kesztyűben osztják ki, majd javítás előtt minimum 24 óráig elzárják a feladatlapokat.

Tavaly tavasszal nyolcvanezren, majd ősszel további harmincezren érettségiztek ugyanezen szabályok szerint. Akkor egyetlen koronavírusos megbetegedést sem lehetett a vizsgákhoz kötni. Az érettségiző korosztály hamarosan az oltási sorban is sorrakerül: május 10-e után indul a 16–18 évesek oltása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm